7. května 2015 • 23:20

Bělorusko senzačně porazilo USA, Švédsko si poradilo s Němci

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

SOUHRN MS V HOKEJI | Hokejové mistrovství světa pokračovalo dalšími zápasy. Kromě českých hokejistů, kteří porazili Francii se utkali také Spojené státy. Ty pak Finsko vyhrálo nad Slovinskem a Švédsko těsně porazilo Německo.



Švédsko si poradilo s Německem, vyhrálo 4:3

Hokejisté Švédska si na mistrovství světa upevnili druhou příčku ve skupině A, když udolali po boji Německo 4:3. Němci sice smazali dvoubrankové manko, soupeř však ve třetí třetině rozhodl. Útočník Oscar Möller zaznamenal dva góly a dvě asistence.

Němci chtěli oživit své naděje na postup do čtvrtfinále, ale na začátku se museli bránit a Švédové několika pokusy zahřáli gólmana Pielmeiera. První velká možnost však patřila německému týmu. Daschner ranou z kruhu pro vhazování orazítkoval tyč za Enrothovými zády.

První třetina skončila už v polovině kvůli výměně plexiskla, které nevydrželo jeden ze soubojů u hrazení. Sudí poslali týmy do kabin s tím, že po přestávce absolvují zbytek úvodní části.

Švédové do pokračování utkání naskočili skvěle, ve 12. minutě je poslal do vedení Möller. O 85 vteřin později zvýšil parádní ranou Lindström a zdálo se, že favorizovaní Seveřané si v poklidu přípíšou tři body.

Opak byl však pravdou. Německo dokázalo v 16. minutě využít první přesilovku zápasu, když hříšníka Ekholma poslal předčasně zpět do hry pohodlně dorážející Kink. Švédsko pak promarnilo pětiminutovou přesilovku po faulu Daschnera, pro něhož tím duel skončil.

V polovině základní hrací doby bylo překvapivě vyrovnáno. Krämmer využil chyby ve švédské rozehrávce a ač tísněn zvládl v koncovce s přehledem bekhendový blafák. Švédové měli před druhou přestávkou štěstí, že Reimer nedokonal obrat.

Poslední třetinu už ale favorit pojal zase o něco zodpovědněji. Skvěle zacílená teč Klingberga vrátila Švédům na konci 43. minuty vedení, o chvilku později trefil tyč Ekman-Larsson. Uklidňující dvoubrankový náskok vrátil Seveřanům ve 49. minutě svou druhou trefou Möller.

Němci si poté zahráli krátce v pěti proti třem. Když se síly na ledě vyrovnal, vykřesal ještě naději na bodový zisk Plachta, ale přes jejich závěrečnou power play už se stav 4:3 nezměnil.

Skupina A:

Švédsko - Německo 4:3 (2:1, 0:1, 2:1)
Branky a nahrávky: 12. Möller (Lindström, Sjögren), 13. Lindström (Möller), 43. Klingberg (S. Kronwall, Möller), 49. Möller (Ekman-Larsson, Lindström) - 16. Kink (Rieder, Daschner), 30. Krämmer, 55. Plachta (Hospelt, Seidenberg). Rozhodčí: Hodek (ČR), Sidorenko (Běl.) - McIntyre (USA), Šefčík (SR). Vyloučení: 3:2, navíc Daschner (Německo) 5 min. a do konce utkání. Využití: 0:1. Diváci: 16.137.

Švédsko: Enroth - Klefbom, Ekman-Larsson, Klinberg, S. Kronwall, Granberg, Ekholm, Rahimi - F. Forsberg, Lander, Eriksson - Lindström, Sjögren, Möller - Lindholm, Rask, Ericsson - Hjalmarsson, J. Lundqvist, Josefson - Danielsson. Trenér: Pär Marts.
Německo: Pielmeier - Krueger, Müller, Kohl, Goc, Koppchen, Daschner, Krupp - Ehliz, Hager, Reimer - Wolf, Pietta, Rieder - Plachta, Hospelt, Kink - Oppenheimer, Raedeke, Krämmer - Seidenberg. Trenér: Pat Cortina.


Finové překonali Slovince, vyhráli 4:0

Hokejisté Finska dosáhli ve svém čtvrtém utkání na mistrovství světa v Ostravě předpokládaného vítězství nad Slovinskem 4:0. Gólem a asistencí k tomu přispěl jejich nejproduktivnější hráč Joonas Kemppainen. Brankář Pekka Rinne vychytal na turnaji třetí nulu v řadě a je nepřekonán už 182 minut. Finsko se v tabulce skupiny B bodově dotáhlo na Rusko a USA a z postupové čtyřky vystrčilo Slováky.

Finské výkony jdou od úvodní porážky se Slovenskem nahoru. Proti Slovincům nepřipustili Seveřané ani náznak trápení a dvěma rychlými góly v první desetiminutovce převzali kontrolu nad zápasem. Komarov v sedmé minutě ze závaru prostřelil klubko těl před brankářem Krošeljem, kterému o 41 vteřin později premiéra na šampionátu ještě více zhořkla po trochu šťastném golfovém zásahu Kontioly.

Slovincům scházela jiskra a dva slepené góly jim v tom vůbec nepomohly. Finsko diktovalo vývoj zápasu podle svého. Barkov byl ve 22. minutě nejdříve u vyražené střely Donskoie a přidal třetí branku. Seveřané stálou převahu zúročili i v přesilovce, když se po příhře Ruutua zblízka do prázdné branky trefil nejproduktivnější finský hokejista Kemppainen.

Rinne potřeboval jen třináct zákroků, aby uhájil třetí nulu v řadě. Vážně ho ohrozil až ve 47. minutě Goličič, ale Rinne si s jeho pokusy z brankoviště poradil a protáhl střeleckou impotenci Slovinců na 113 minut.

Skupina B (Ostrava):

Finsko - Slovinsko 4:0 (2:0, 2:0, 0:0)
Branky a nahrávky: 6. Komarov (Pesonen, Kemppainen), 7. Kontiola, 22. Barkov (Donskoi, J. Jokinen), 36. Kemppainen (Ruutu, Aaltonen). Rozhodčí: Kubuš (SR), Piechaczek (Něm.) - Carnathan (USA), Fluri (Švýc.). Vyloučení: 2:3. Využití: 1:0. Diváci: 6452.

Finsko: Rinne - Lepistö, Hietanen, Lindell, Salmela, Ohtamaa, Jaakola, Jokipakka, Mäntylä - Ruutu, Kontiola, Aaltonen - Barkov, J. Jokinen, Donskoi - Hartikainen, Immonen, Pihlström - Pesonen, Kemppainen, Komarov. Trenér: Kari Jalonen.
Slovinsko: Krošelj - Kranjc, Pretnar, Gregorc, Robar, Kovačevič, Vidmar, Štebih, Tavželj - Urbas, A. Kopitar, Razingar - Jeglič, Tičar, Sabolič - Muršak, Mušič, Pance - Goličič, Rodman, Ograjenšek. Trenér: Matjaž Kopitar.


USA překvapivě prohrály s Běloruskem

Hokejisté Spojených států ve čtvrtém zápase na mistrovství světa poprvé klopýtli, když překvapivě podlehli Bělorusku 2:5. Bělorusové zdolali Američany na světovém šampionátu poprvé v historii a vystřídali je v čele skupiny B. Dvěma góly se na nečekaném úspěchu podílel Alexej Kaljužnyj. Vedle Američanů asi nejvíce zarmoutil Slovensko, pro které je to další velká komplikace v boji o čtvrtfinále.

USA po překvapivém triumfu nad Ruskem pokračovaly i v úvodu dnešního zápasu v sebevědomém herním projevu, ale výrazný desetiminutový nápor v gól neproměnilo. Příležitosti Kruga, Hendrickse či Sextona zmařil kanadský rodák v běloruské brance Laland, kterého jednou na čáře musel zastoupit i spoluhráč z obrany.

Poté se Spojené státy chytily do vlastní pasti chyb v obraně. Soupeř je doslova zničil z rychlých brejků. Galus ve 32. minutě zavěsil po úniku z pravého křídla do pravého horního růžku a už za 110 sekund ho dokonale napodobil Volkov. I třetí gól padl po navlas stejné rychlé protiakci zprava, Kitarov jen k překonání Campbella potřeboval dva pokusy.

I když Nelson ještě před koncem druhé části po krásné souhře s Eichlem snížil, Bělorusko kontrovalo v nástupu do závěrečné třetiny v přesilovce pět na tři zásluhou Kaljužného, jehož pas před branku srazil do vlastní sítě Smith. Bylo jasné, že Američané už na obrat nemají. Krug v početní výhodě ještě bombou snížil, ale Kaljužnyj z dalšího sólového úniku svým druhým gólem stvrdil historický úspěch.

Skupina B (Ostrava):

USA - Bělorusko 2:5 (0:0, 1:3, 1:2)
Branky a nahrávky: 38. Nelson (Eichel), 46. Krug (Eichel, Lewis) - 32. Gavrus (Lisovec, Šinkevič), 34. Volkov (S. Kosticyn), 37. Kitarov (S. Kosticyn), 42. Kaljužnyj (A. Kosticyn, Usenko), 49. Kaljužnyj (A. Kosticyn, Lisovec). Rozhodčí: Gofman, Olenin (oba Rus.) - Lederer (ČR), Schrader (Něm.). Vyloučení: 4:5. Využití: 1:1. Diváci: 6648.

USA: Campbell - Faulk, Krug, Jones, Reilly, Murphy, Moore, Redmond, Gardiner - Morin, Bonino, Lee - Smith, Arcobello, Vesey - Lewis, Eichel, Nelson - Larkin, Hendricks, Sexton. Trenér: Todd Richards.
Bělorusko: Lalande - Usenko, Korobov, Stasenko, Jevenko, Šinkevič, Lisovec, Ustiněnko - A. Kosticyn, Kaljužnyj, S. Kosticyn - Drozd, Stas, Gavrus - Stěpanov, Kovyršin, Kulakov - Děmkov, Volkov, Kitarov. Trenér: Dave Lewis.

Z V R P Skóre B


Hokejisté Finska oslavují gól do sítě Slovinska
Hokejisté Finska oslavují gól do sítě Slovinska

Vstoupit do diskuse
0

MS hokej 2024 ONLINE - Mistrovství světa v ledním hokeji

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud