Tomáš Vrábel
12. května 2015 • 04:20

Tohle je NOVÝ Jágr. Hraje jako v dobách největší slávy, uznal Jelínek

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čeští fanoušci mohou na domácím mistrovství světa sledovat proměnu Jaromíra Jágra. Na šampionátu chtěl být ve stínu Jakuba Voráčka a spol., místo toho je z něj největší lídr české ofenzivy. Aby se přizpůsobil, přijal novou roli, aby tým pozvedl, chodí i do strkanic se soupeři. „Jeho výkony jsou úžasné, co se týče pohybu, nadšení do hry a touhy vítězit,“ uznal v rozhovoru pro iSport.cz jeho bývalý dlouholetý osobní trenér Marian Jelínek.



I v neděli proti Německu byl Jágr nejvýraznější postavou českého týmu. Vstřelil poslední gól na 4:2 a předtím vymyslel i akci, po níž v přesilovce padl rozdílový gól. Při založení útoku na sebe navázal dva soupeře a bekhendem z otočky vyslal Voráčka do přečíslení, ten ho zakončil sám střelou mezi betony.

„Není mi jasné, jak mohli dva hráči v oslabení napadat Jágra na útočné modré čáře, ale on to vyřešil famózně,“ popsal v redakci Sportu bývalý německý reprezentant a současný trenér Hradce Králové Peter Draisaitl. „Jágr odehrál fantastický zápas,“ dodal bývalý vynikající obránce Roman Hamrlík .

Aby se z Jágra a Voráčka nestali v jedné přesilovkové formaci dva kohouti, starší ustoupil. Přepustil post pravého útočníka mladšímu, který prožil životní sezonu NHL, místo toho operuje kolem branky. „Je vidět velká změna, že nehraje všechno od mantinelu. Tu roli akceptoval, přestože je jiná, než co dvacet let hrál. Pere se na brankovišti, hraje jako v největší slávě,“ popsal Jelínek.

Jágr na MS

Góly: 4
Asistence: 2
+/-: 2
Střely: 26
Trestné minuty: 8

Jágr, který hraje s nateklým malíčkem na ruce, se během turnaje dokonce dvakrát pustil do strkanice se soupeři. Ve čtvrtek proti Francii bránil mladíka Dominika Simona, do další potyčky se pustil s Němci. V obou případech byl vyloučen. V utkání s Kanadou dokonce tvrdě a v rámci pravidel srazil obránce Dana Hamhuise.

„To mě hodně překvapilo, to jsem u něj nikdy neviděl. Už mu není 18 let, ale je na té druhé straně, je lídrem týmu, kterému chtěl ukázat, že budeme bojovat až do konce, i když se tolik nedaří. Navíc i diváky dostal do varu a ukázal, že nehodili flintu do žita,“ pravil bývalý útočník Petr Nedvěd o hitu na kanadského obránce.

Podobně mluvil o strkanicích i Jelínek. „To jsem u něj nikdy neviděl, pramení to z toho, jak je vtažený do hry a že pro úspěch chce udělat opravdu všechno. Je to dobrý signál pro mužstvo, na druhou stranu byly situace, kdy jeho bránili obránci. To těchto strkanic se dostává také díky tomu, že hodně hraje kolem branky, takže je tomu blíž.“

Marian Jelínek před lety dohlížel na přípravu Jágr TeamuFoto Archiv Sport (Pavel Lebeda)

„Je jedno, kolik kdo váží, kolik má bodů, nebo jakou měl sezonu. My stojíme při sobě, bojujeme jeden za druhého, tady by se asi podobně zachoval každý,“ dodal český kapitán Jakub Voráček.

Z Jágra sálá energie a velká touha uspět. S 26 pokusy je i nejpilnějším střelcem českého týmu. Velký chtíč je na něm vidět, když si často hlasitě říká klepáním hokejkou o puk.

„Je vidět, že má obrovskou chuť. Co tomu dává před zápasem – například si zkouší brusle, jde se sklouznout – je neskutečné, obětuje tomu strašně moc a je to obrovský profesionál,“ přiznal Jiří Novotný.

Sám Jágr však o domácím šampionátu mluví s nadhledem. „Já si to jdu odehrát,“ pravil po pátečním utkání s Rakouskem.

Jelínek zatím nechtěl Jágra označit za lídra české ofenzivy. „Ty největší zápasy teprve přijdou a uvidíme, kdo bude tím hráčem, který to strhne. Všichni to nějakým způsobem chtějí pojmenovat, ale tím největším lídrem je vždycky tým,“ vysvětlil.

Hamrlík a Draisaitl: Bitkař Jágr? Je dobře, že se nebojí
Video se připravuje ...

Přesto naznačil, že jeho výkony zastínily Voráčka, pátého nejproduktivnějšího muže uplynulé sezony NHL. „Jakub má za sebou nejlepší sezonu ve svém hokejovém životě. Nevidím do něj, ale myslím, že jeho rozhodující okamžiky přijdou, může být tím rozdílovým hráčem, protože ten potenciál v něm je. Někdo může být z jeho výkonů rozčarovaný, ale on si počká na důležité chvíle a věřím, že to potvrdí,“ řekl optimisticky.

Nepřepálil to?

Proti Lotyšsku a Kanadě Jágr měl na ledě stejný prostor jako o osmnáct let mladší Voráček – v průměru odehrál 18:06 minuty. V neděli proti Německu už jen 16:44. „Je otázka, jak se cítí a jestli bude schopný ještě ve čtvrtfinále ještě pár procent přidat, ale je to věc, o které si říkám, jestli to nepřepálil,“ připustil Jelínek, kouč Mladé Boleslavi. „U něj je to ale hrozně pocitová a senzitivní záležitost. Je důležité s ním komunikovat, což si myslím, že Vláďa opravdu dělá,“ dodal.

Marian Jelínek pozoruje Jaromíra Jágra při tréninku na MS v roce 2005Foto Michal Beránek (Sport)

Stále se však hledá ideální složení útočných formací – Jágrova útoku nevyjímaje. „Musíme ho dostat do pohody,“ říkali trenéři před startem turnaje. Tím, kdo ho měl dostat do pohody, byl Jan Kovář, který byl Jágrovým centrem v prvních čtyřech zápasech, během duelu s Německem ho však nahradil Jiří Novotný. Na levém křídle Jágrova útoku pak začal Jakub Klepiš , ale ten se zranil. Pak se na tomto postu vystřídali Simon, Erat i Červenka .

„Není to jednoduché, byl bych radši, kdybych měl stálou pětku, ale není to jednoduché, trenér musí zkoušet všechny varianty, protože ten klíčový zápas přijde ve čtvrtek a těžko můžeš z voleje říct, takhle ty pětky budou a vydrží celý turnaj, to nejde,“ přiznal Jágr.

Jágr se ale zatím vždy přizpůsobil. A český tým z toho jen těžil.

Jaromír Jágr rozdává podpisy před reprezentačním tréninkem
Jaromír Jágr rozdává podpisy před reprezentačním tréninkem

Nedvěd o Jágrovi: Jardovy hity? Nakopnou celý tým
Video se připravuje ...

Na Jágrovi je vidět obrovská snaha, chválí legendu Vlasák
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud