13. května 2015 • 11:40

Pozor na tyhle finské hvězdy! Neprůstřelný Rinne či další zlý Ruutu

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
  • Kdo se postaví proti Česku?Kdo se postaví proti Česku?FOTO: Koláž: iSport.cz

    Překážka českého týmu za medailí na domácím mistrovství světa? Finsko. To je čtvrtfinálový soupeř výběru Vladimíra Růžičky, kterého vyzve ve čtvrtek večer. Představujeme vám pět největších hvězd ze současného kádru hokejistů Suomi.

  • Pekka Rinne (brankář)

    Finský brankář sebral rekord slovenskému gólmanovi Jánu LašákoviFoto ČTK

    Zápasy: 6
    Inkasované góly: 8
    Úspěšnost zásahů: 94,07%

    Brankář Nashvillu je jednoznačně největší hvězdou finského výběru. Je dlouhodobou jedničkou Predators a v posledních pěti letech byl třikrát ve finálové trojici pro Vezinovu trofej pro nejlepšího gólmana NHL, kde je se 196 centimetry jedním z nejvyšší brankářů. Z loňského mistrovství světa má stříbro a navíc byl vyhlášen nejužitečnějším hráčem turnaje. Na probíhajícím šampionátu pokořil 11 let starý rekord v neprůstřelnosti, když neinkasoval 237 minut a 5 vteřin.

  • Jussi Jokinen (útočník)

    Jokinen se těší na utkání s ČeskemFoto EPA

    Zápasy: 7
    Góly: 2
    Asistence: 7
    +/-: 7

    Finský kapitán je spoluhráčem Jaromíra Jágra z Floridy a v rámci NHL je považován za jednoho z největších specialistů na nájezdy a dobrého hráče na vhazování. S reprezentací vyhrál čtyři medaile, ale na zlato stále čeká. Stříbro má z olympijských her v Turíně, bronz pak z olympiády v Soči a světových šampionátů z let 2006 a 2008.

  • Aleksander Barkov (útočník)

    Aleksander BarkovFoto EPA

    Zápasy: 7
    Góly: 3
    Asistence: 3
    +/-: 3

    Stejně jako Jokinen i jeho Jágr zná z Floridy. 19letý Barkov je vycházející hvězdou finského hokeje, přestože je synem ruských rodičů, jeho otec hrál například za Dynamo Moskva či ve Finsku za Tampere. Nadějný útočník je dvojkou draftu NHL z roku 2013. Má bronz z olympiády v Soči.

  • Tuomo Ruutu (útočník)

    Tuomo RuutuFoto ČTK/AP

    Zápasy: 7
    Góly: 0
    Asistence: 1
    +/-: -1

    Jde o mladšího bratra známějšího Jarkka Ruutua, který českým fanouškům utkvěl v paměti v roce 2006 na olympiádě v Turině, kde ošklivě zranil Jágra. Tuomo se však s českou legendou potkal v New Jersey Devils. V přípravě na český šampionát ovšem tvrdě srazil Jiřího Novotného, kterého mstil Radek Smoleňák. „Jsou to blázni, mají to v krvi, tak by mě zajímalo, kde vyrůstali,“ řekl Smoleňák po zápase.

  • Sami Lepistö (obránce)

    Sami LepistöFoto EPA

    Zápasy: 7
    Góly: 0
    Asistence: 0
    +/-: -1

    Jde o jednoho z nejzkušenějších obránců současného finského výběru. Odehrál 176 zápasů v NHL, 150 v KHL a 33 na světových šampionátech. V sezoně 2012/13 se mihl i v pražském Lvu. S Finskem slavil zlato na MS v Bratislavě v roce 2011, bronzové medaile pak má z olympiád 2010 a 2014 a z MS v roce 2008.

     

     

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji 2024 ONLINE

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud