19. května 2015 • 04:57

Budoucnost českého týmu? V brance Mrázek, do útoku Palát a Pastrňák

Autor: vrb
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Reprezentační kariéru ukončil Jaromír Jágr a stárnou i další opory. Český hokej musí po mistrovství světa hledat vycházející hvězdičky, které budou český tým táhnout v dalších letech. Pár nadějných hráčů se o tyto role svými výkony usilivně hlásí. Kdo by mohl v příštích letech tvořit páteř národního mužstva?



Jágr při svém loučení s českým dresem zdůraznil, jak je důležité, aby do NHL přicházeli stále další čeští hráči – hlavně obránci. „NHL je jiná soutěž, máš tam 82 super kvalitních zápasů, a to tě posune dál, NHL je úplně někde jinde, co si budeme namlouvat, dá ti neskutečnou školu do hokejového života,“ přiznal legendární útočník.

Brankáři

Mezi gólmany si nejhlasitěji o velkou šanci říká 23letý Petr Mrázek, který byl do Stanley Cupu letos nasazený jako jednička Detroitu, tam však vypadl v sedmém utkání prvního kola s Tampou. Teď bude na něm, jestli post prvního brankáře uhájí, nebo důvěru opět dostane Jimmy Howard.

V Evropě jek pak vycházející hvězdou o rok starší Pavel Francouz , jenž Litvínovu vychytal extraligový titul, ale teď ho čeká první zahraniční angažmá – přesouvá se do KHL do Jekatěrinburgu. V reprezentaci už menší šanci dostal. "Jeho roky přijdou. Během jednoho, dvou roků budou bojovat s Mrázkem o pozici jedničky," řekl litvínovský trenér Radim Rulík během MS v redakci Sportu.

Experti o brankářích: Budoucí jednička bude Francouz nebo Mrázek
Video se připravuje ...

Obránci

V defenzivě je velká mezera českého hokeje. Mezi mladé dravce patří 24letí Andrej Šustr a Radko Gudas . Šustr nyní hraje s Tampou finále Východní konference NHL. V play off stráví na ledě téměř 16 minut za zápas, ale na kontě má jen dva body. I Gudas je spíš typem defenzivnějšího obránce.

Mezi ofenzivními beky se pro národní tým rýsuje Jakub Zbořil, kterého teprve letos čeká draft NHL, takže má před sebou ještě dlouho cestu. V Litvínově se pak třeba skvěle uvedli Tomáš Pavelka a Filip Pavlík.

Jinak má český hokej s obránci problémy. „Jsem rád, že někteří přijeli, ale na druhou stranu je realita taková, že když se někdo zraní, není kam sáhnout. Práce s obránci bude do budoucna velká,“ přiznal reprezentační trenér Vladimír Růžička .

Útočníci

I v NHL o sobě dávají vědět čeští ofenzivní dravci. Ondřej Palát je stejně jako Šustr v semifinále NHL, navíc je v Tampě asistentem kapitána. Je velice produktivní už druhou sezonu po sobě.

Další hvězdou je David Pastrňák , jenž má za sebou premiérový ročník v NHL. I on se ale v Bostonu uvedl skvěle. Na pořádnou šanci pak čeká Jiří Sekáč, do zámoří může z Plzně zamířit i Dominik Simon, který o sobě dal pořádně věděl na uplynulém MS.

David Pastrňák: Hrát za nároďák je jeden z mých snů
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

MS hokej 2024 ONLINE - Mistrovství světa v ledním hokeji

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud