20. května 2015 • 11:54

Ruský ministr uznal chybu. V Praze ale neměli otevřít východ z ledu, tvrdí

Autor: pta
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Až dosud je kritizovali jen ostatní. Nyní poprvé připustil zaváhání kvůli chování po konci finále MS také vysoký ruský činitel. K situaci, kdy drtivá většina hokejistů z poraženého týmu opustila led v Praze před kanadskou hymnou, se vyjádřil ministr sportu Vitalij Muťko. „Porážku je potřeba přijmout důstojně,“ řekl agentuře TASS.



Museli skousnout drtivý debakl 1:6 v bitvě o zlato. Ale za svoje chování po konci finále v pražské O2 Areně se ruští hokejisté pochopení nedočkali. Na ledě chyběli ve chvíli, kdy zněla hymna kanadských šampionů.

„Podle mě mělo vedení národního týmu a prezident Ruské hokejové federace přijmout opatření, aby se podobné události zabránilo, ačkoliv došlo i k organizační chybě, protože pořadatelé otevřeli východ z ledu. Naši hokejisté, kteří odešli dřív, ale dělali špatnou věc,“ vyjádřil se Mutko.

Jeho vyjádření je mírně překvapující, protože až dosud se Rusové jakémukoliv náznaku lítosti vyhýbali. „Byla to jen organizační chyba,“ prohlásil třeba šéf ruského hokeje Vladislav Treťjak. Mluvčí ruského prezidenta Vladimira Putina pak o incidentu tvrdil, že v Kremlu o něm nic nevědí.

Co by se stalo, kdyby bylo všechno naopak? ptají se Moscow Times

Mnohem ostřejší reakce přišly odjinud. Předseda Mezinárodní hokejové federace René Fasel řekl, že Rusy čeká za nevhodné vystupování trest. „Za 29 šampionátů, na kterých jsem byl osobně přítomen, se nic takového nikdy nestalo. To, co udělal ruský tým, je absolutně nepřijatelné,“ vyjádřil se Fasel den po finále.

Se satirickým článkem na téma předčasného odchodu z ledu přišel jediný anglicky psaný deník v ruské metropoli The Moscow Times. V něm popisuje situaci, jak by se zachovalo Rusko ve chvíli, kdyby kanadské hvězdy opustily po finálové porážce led před ruskou hymnou.

„Vyšetřovatelé se domnívají, že kanadský odchod před zazněním ruské hymny je trestným činem na stejné úrovni jako znevážení ruské vlajky. Pokud budou Kanaďané shledáni vinnými, budou muset nainstalovat záchodová sedátka na všech stadionech KHL po celém Rusku,“ podotýkají v nadsázce, že by postih byl mnohem přísnější, než ten, který čeká Rusy ve skutečnosti.

Hokejisté Ruska ukázali velkou neúctu k soupeři, z ledu odjeli ještě před kanadskou hymnou
Hokejisté Ruska ukázali velkou neúctu k soupeři, z ledu odjeli ještě před kanadskou hymnou

 

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud