29. května 2015 • 09:34

Kanaďané si stěžují na Rusy: Nás by ani ve snu nenapadlo odejít

Autor: mto
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pěknou ostudu si uřízli na závěrečném ceremoniálu mistrovství světa v Praze hokejisté Ruska, kteří nesportovně odešli ještě před hymnou soupeře z ledu a vysloužili si kritiku snad ze všech stran. Šéf IIHF René Fasel dokonce hrozí pokutou. Teď se ke slovu dostala i postižená strana, tedy Kanaďané, za které se vyjádřil útočník Matt Duchene.



Duchenovi je sice teprve 24 let, přesto už si zahrál na svém čtvrtém světovém šampionátu. Medaili si ale z Prahy veze první, což samozřejmě znamená, že třikrát musel jako poražený poslouchat na ledě hymnu soupeře. "Dvakrát to navíc bylo proti Rusku a my jsme celý tým stáli na ledě a poslouchali," řekl Duchene pro Sports Net 590. "Ani ve snu by nás nenapadlo odejít."

Ale to přesně udělala většina ruských hráčů. Ještě než skončil ceremoniál na ledě, utíkali se po debaklu 1:6 rychle ukrýt do šaten, a to samozřejmě nikomu neuniklo. Hodně nazlobený byl i René Fasel, jenž mluvil o nerespektování soupeře.

Rusové se zase brání tím, že si mysleli, že s otevřením dveří v koutě kluziště pro ně aktivita na ledě končí. Nicméně ne všichni odešli. Na ledě zůstali například Alexandr Ovečkin, Jevgenij Malkin, Dmitrij Kulikov, nebo Viktor Tichonov. Sami se tvářili zmateně, že jejich parťáci mizí do útrob haly.

"Moc dobře jsme viděli, že třeba takový Ovečkin na ledě zůstal a hodně to pro nás znamená. Všichni to oceňujeme," tvrdí Duchene, který ocenil profesionální přístup kanonýra Washingtonu.

V zásadě je to tedy především o respektu. O umění slavit výhru i sledovat radost soupeře. K tomu dodal příběh Jason Spezza, který v dresu Kanady byl u proher s Ruskem v letech 2008 a 2009. Tehdy, v kanadském Halifaxu, prý dost neeticky slavil raubíř Alexandr Radulov. "Vzal si vlajku, projížděl kolem našich hráčů a pak ještě provokoval ochozy. Pár z našich kluků prý málem sjelo z modré čáry a skočilo na něj," převyprávěl historku mladý útočník Colorada.

Příště si tedy hokejisté ze zámoří žádají trochu více soupeřovy pokory. "My Kanaďané bychom to takhle nikdy neudělali. Někteří Rusové to chápou, jiní zase ne," řekl Duchene.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud