4. května 2016 • 08:00

ONLINE: Kdo dorazí na MS? Bělorusko povedou bratři Kostycinové

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Mistrovství světa v hokeji se nezadržitelně blíží a jednotlivé týmy ladí sestavu i v závislosti na vývoji v play off NHL. Zatímco Češi už s nikým nepočítají a největší hvězdy ze zámoří se omluvily, další celky ještě sčítají úlovky. Rusy nakonec posílí i hvězdný Alexandr Radulov, který kvůli zranění vynechá úvodní zápas s Českem. Sledujte ONLINE týmové novinky všech reprezentačních celků!



ČTVRTEK 5. KVĚTNA

FINSKO | Sedm posil z NHL mají v pětadvacetičlenné nominaci na mistrovství světa v Paříži a Kolíně nad Rýnem hokejisté Finska. Kouč Lauri Marjamäki zařadil do týmu šest mistrů světa z roku 2011 z Bratislavy a sedm nováčků na velké mezinárodní akci. Finové budou v základní skupině B v Paříži soupeřem české reprezentace.

Všech sedm akvizic z NHL už Marjamäki představil v uplynulém týdnu na Carlson Hockey Games v Českých Budějovicích. Jsou to útočníci Sebastian Aho z Caroliny, Valtteri Filppula z Philadelphie, Jesse Puljujärvi z Edmontonu a Mikko Rantanen z Colorada, Markus Hännikäinen s brankářem Joonasem Korpisalem z Columbusu a obránce Julius Honka z Dallasu.

Světový titul z roku 2011 mají obránci Topi Jaakola, který v sezoně 2013/14 hrál KHL i v dresu Lva Praha, s Anttim Pihlströmem z Jokeritu Helsinky, další zadák Lasse Kukkonen s útočníkem Mikou Pyöräläm z Kärpätu Oulu, Juhamatti Aaltonen z IFK Helsinky a Jani Lajunen z Tappary Tampere.

Pětatřicetiletý Kukkonen má ve sbírce také dvě stříbra a jeden bronz ze světových šampionátů a další stříbro a dva bronzy z olympijských her. Filppula v roce 2008 získal Stanleyův pohár s Detroitem.

Z loňského stříbrného týmu z Petrohradu a Moskvy jsou ve výběru Kukkonen, Jaakola, další beci Juuso Hietanen z Dynama Moskva, Atte Ohtamaa z Kazaně a útočníci Aho, Jani Lajunen, Pyörälä, Pihlström, Rantanen a Tomi Sallinen z Kunlunu z KHL. Na zářijovém Světovém poháru v Torontu se představili Aho a Filppula.

Debutovat na velké akci budou Korpisalo, Honka, Hännikäinen, osmnáctiletý talent Puljujärvi, brankář Harri Säteri s útočníkem Mirem Aaltonenem z Podolsku z KHL a zadák Mikko Lehtonen z týmu švédského mistra HV 71.

 

Finové skončili v generálce na šampionát na EHT v Českých Budějovicích druzí se šesti body, když po prohře s Českem (2:3) porazili Rusko (1:0) i Švédsko (3:2). Předtím v Euro Hockey Challenge zvítězili nad Dánskem 3:0 a v odvetě utrpěli prohru 2:3 v prodloužení. Se Slovenskem pak v Bratislavě zaznamenali výhru 3:0 a porážku 2:3.

Do šampionátu vstoupí Finové v pátek od 16:15 proti Bělorusku, v pondělí 8. května je čeká od 20:15 Česko.

Nominace hokejistů Finska:

Brankáři: Joonas Korpisalo (Columbus/NHL), Joni Ortio (Skelleftea/Švéd.), Harri Säteri (Podolsk/KHL),

obránci: Topi Jaakola, Ville Lajunen (oba Jokerit Helsinky/KHL), Lasse Kukkonen (Kärpät Oulu), Juuso Hietanen (Dynamo Moskva/KHL), Julius Honka (Dallas/NHL), Joonas Järvinen (Kunlun/KHL), Mikko Lehtonen (HV 71/Švéd.), Atte Ohtamaa (Kazaň/KHL),

útočníci: Jani Lajunen, Veli-Matti Savinainen (oba Tappara Tampere), Juhamatti Aaltonen (IFK Helsinky), Mika Pyörälä (Kärpät Oulu), Miro Aaltonen (Podolsk/KHL), Sebastian Aho (Carolina/NHL), Valtteri Filppula (Philadelphia/NHL), Markus Hännikäinen (Columbus/NHL), Antti Pihlström (Jokerit Helsinky/KHL), Joonas Kemppainen (Novosibirsk/KHL), Oskar Osala (Magnitogorsk/KHL), Jesse Puljujärvi (Edmonton/NHL), Mikko Rantanen (Colorado/NHL), Tomi Sallinen (Kunlun/KHL).

09:03

BĚLORUSKO | Bratři Andrej a Sergej Kosticynové, kteří mají bohaté zkušenosti z NHL, nechybí v nominaci hokejistů Běloruska na mistrovství světa v Rusku. Jediný současný běloruský zástupce ve slavné soutěži, útočník Michal Grabovskij, v kádru chybí. Jeho New York Islanders hrají ve 2. kole play off a Grabovskij je navíc delší dobu mimo hru kvůli zranění.

Zkušenost ze slavné zámořské soutěže má i bek Dmitrij Korobov ze Spartaku Moskva, který v ročníku 2013/14 nastoupil ve třech duelech za Tampu Bay a připsal si jednu asistenci. V současné době působí v zámoří dva hráči výběru kanadského kouče Davea Lewise. Bek Oleg Jevenko hraje na farmě Columbusu v Lake Erie v nižší AHL a zadák Kirill Gotovec v záložním týmu Chicaga v Rockfordu.

Vedle dvou hráčů z AHL je 19 nominovaných z Kontinentální ligy, z nichž 12 hájí barvy běloruského Dinama Minsk, tři jsou z domácí běloruské ligy a gólman Vitalij Kotal chytá za švédské druholigové Västeras. V týmu jsou tři Kanaďané, kteří získali běloruské občanství - brankář Kevin Lalande s útočníkem Charlesem Lingletem z Dinama Minsk a forvard Geoff Platt z CSKA Moskva.

Nominace hokejistů Běloruska:

Brankáři: Dmitrij Milčakov, Kevin Lalande (oba Dinamo Minsk/KHL), Vitalij Koval (Västeras/Švéd.),

obránci: Jevgenij Lisovec, Ilja Šinkevič, Nikita Ustiněnko (všichni Dinamo Minsk/KHL), Roman Djukov, Kristan Chenkel (oba Junosť Minsk), Oleg Jevenko (Lake Erie/AHL), Dmitrij Korobov (Spartak Moskva/KHL), Kirill Gotovec (Rockford/AHL),

útočníci: Sergej Drozd, Artur Gavrus, Alexej Kaljužnyj, Charles Linglet, Nikita Komarov, Alexandr Pavlovič, Andrej Stěpanov (všichni Dinamo Minsk/KHL), Alexandr Kitarov, Andrej Stas (oba Nižněkamsk/KHL), Arťom Děmkov (Soligorsk), Andrej Kosticyn (Soči/KHL), Sergej Kosticyn (Nižnij Novgorod/KHL), Jevgenij Kovyršin (Čerepovec/KHL), Geoff Platt (CSKA Moskva/KHL).

STŘEDA 4. KVĚTNA

12:40

RUSKO | V nominaci ruských hokejistů na domácí MS figuruje i útočník Alexandr Radulov, i když kvůli zranění nebude hrát v pátečním zahajovacím duelu proti ČR. 

7:50

LOTYŠSKO | Útočník Roberts Bukarts ze Zlína nechybí v nominaci hokejistů Lotyšska na mistrovství světa v Rusku. Kouč Leonids Beresnevs má v kádru také posilu z NHL útočníka Zemguse Girgensonse z Buffala a slavnou soutěž okusil také Ronalds Keninš v dresu Vancouveru. Lotyši budou v sobotu od 19:15 SELČ druhým soupeřem českého týmu v základní skupině A v Moskvě.

Vedle Bukartse má zkušenosti z české extraligy dalších pět hráčů. Šestatřicetiletý gólman Edgars Masalskis chytal za Karlovy Vary a Jihlavu. Ve Vsetíně hráli obránci Guntis Galvinš a Janis Andersons, jenž působil i v Třinci. Zadák Aleksandrs Jerofejevs hájil barvy pražské Sparty a útočník Aleksejs Širokovs krátce Komety Brno.

Nominace hokejistů Lotyšska:
Brankáři: Edgars Masalskis (Togliatti/KHL), Janis Kalninš (Székesfehérvár II/MOL Liga), Elvis Merzlikins (Lugano/Švýc.)

obránci: Oskars Cibulskis, Kristaps Sotnieks, Aleksandrs Jerofejevs, Guntis Galvinš (všichni Dinamo Riga/KHL), Janis Andersons (Zvolen/SR), Ralfs Freibergs (Toledo/ECHL), Maksims Širokovs (Sterzing-Vipiteno/It.), Edgars Siksna (Karaganda/VHL),

útočníci: Mikelis Redlihs, Gints Meija, Miks Indrašis, Andris Džerinš, Vitalijs Pavlovs, Gunars Skvorcovs, Maris Bičevskis, Edgars Kulda (všichni Dinamo Riga/KHL), Aleksejs Širokovs (Almeťjevsk/VHL), Kaspars Daugavinš (Nižnij Novgorod/KHL), Roberts Bukarts (Zlín/ČR), Rodrigo Abols (Portland/WHL), Zemgus Girgensons (Bufalo/NHL), Ronalds Keninš (Utica/AHL).

ÚTERÝ 3. KVĚTNA

21:00

ČESKO | Z kádru české hokejové reprezentace před středečním odletem na mistrovství světa do Moskvy vypadli obránce Tomáš Voráček a útočník Tomáš Vincour. Kouč Vladimír Vůjtek má v širší nominaci 27 hráčů, na soupisku pro šampionát jich může zařadit 25. Více čtěte ZDE »

PONDĚLÍ 2. KVĚTNA

23:00

MAĎARSKO | Útočník János Vas z prvoligové pražské Slavie nechybí v pětadvacetičlenné nominaci hokejistů Maďarska na mistrovství světa v Rusku. Maďaři si zahrají mezi elitou po sedmi letech. V kádru mají také čtyři rodáky ze Severní Ameriky, kteří získali maďarské občanství.

Na loňském postupu z divize I se už podíleli kanadští útočníci Frank Banham a Andrew Sarauer ze Székesfehérváru, hrajícího mezinárodní ligu EBEL. Napodobil je v této sezoně jejich klubový spoluhráč a rodák z USA Kevin Wehrs a také kanadský bek Kalvin Sagert z Jegesmedvéku.

V Székesfehérváru působí jedenáct členů nominace kanadského trenéra Maďarska Riche Chernomaze. V EBEL hraje také útočník István Sofron v rakouském Klagenfurtu. Sedmička hráčů nastupuje v domácích klubech v maďarsko-rumunské MOL Lize.

Vas, který přišel do Slavie předloni, s Pražany před rokem sestoupil z extraligy do první ligy, takže mají Maďaři v kádru jen dva hráče z nejlepších evropských soutěží. Devatenáctiletý útočník Vilmos Galló hraje ve švédském Linköpingu a o dva roky starší Balázs Sebök ve Finsku za KalPu Kuopio.

Dalšími krajánky jsou Vasův starší bratr Márton, obránce italské Fassy, a útočníci Bálint Magosi z francouzského Brianconu a dvacetiletý Csanád Erdély ze Sioux Falls ze zámořské juniorské USHL.

V přípravě Maďaři porazili dvakrát Rakousko - doma vyhráli 4:0 a na ledě soupeře 3:1 - a pak podlehli postupně Slovinsku 0:3, Kazachstánu 2:3 a Rusku B 2:3 po samostatných nájezdech.

Maďaři v roce 2009, kdy hráli mezi elitou po dlouhých 70 letech, hned sestoupili. Teď do boje o setrvání mezi nejlepší šestnáctkou vstoupí v sobotu v 11:15 SELČ proti Slovensku a v dalších duelech základní skupiny B v Petrohradu je čeká Kanada, Francie, Finsko, USA, Bělorusko a Německo.

Nominace hokejistů Maďarska na mistrovství světa v Petrohradu a Moskvě (6.-22. května):

Brankáři: Zoltán Hetényi, Miklós Rajna (oba Székesfehérvár/EBEL), Ádám Vay (Debreceni HK/MOL Liga),

obránci: Zsombor Garát, István Mestyán, Bence Stipsicz (všichni MAC Budapešť/MOL Liga), Bence Szirányi, Kevin Wehrs (oba Székesfehérvár/EBEL), Jesse Dudás, Kalvin Sagert (DVTK Jegesmedvék Miskolc/MOL Liga), Márton Vas (Fassa/It.),

útočníci: Frank Banham, István Bartalis, András Benk, Csaba Kovács, Dániel Kóger, Gergö Nagy, Andrew Sarauer (všichni Székesfehérvár/EBEL), Krisztián Nagy (MAC Budapešť/MOL Liga), Csanád Erdély (Sioux Falls/USHL), Vilmos Galló (Linköping/Švéd.), Bálint Magosi (Briancon/Fr.), Balázs Sebök (KalPa Kuopio/Fin.), István Sofron (Klagenfurt/EBEL), János Vas (Slavia Praha/ČR).

21:00

DÁNSKO | Tři hráči z NHL figurují v pětadvacetičlenné nominaci hokejistů Dánska na mistrovství světa v Rusku. Švédský trenér Dánů Jan Karlsson může stavět hru na výkonech útočníků Jannika Hansena z Vancouveru, Nikolaje Ehlerse z Winnipegu a Larse Ellera z Montrealu. Dánové budou jedním ze soupeřů českých hokejistů v základní skupině A v Moskvě.

Startovat nebudou v Moskvě útočník Mikkel Boedker z Colorada a brankář Frederik Andersen z Anaheimu, kterým končí v NHL kontrakty a z reprezentace se omluvili. Ve hře je ve druhém kole bojů o Stanleyův pohár forvard Frans Nielsen z New York Islanders, útočník Oliver Bjorkstrand pokračuje na farmě Colorada v play off nižší AHL v dresu Lake Erie.

Nechybí ale forvard Nicklas Jensen, jenž strávil sezonu v AHL. Nejdříve v záložním týmu Vancouveru Utica Comets a po lednovém přestupu do New York Rangers v Hartfordu. Z minulých sezon má na kontě 24 utkání v NHL. V zámoří působí také forvard Mikkel Aagaard, jenž hrál v juniorské OHL za Niagaru a pak za Sudbury.

V Kontinentální lize nastupují forvard Patrick Bjorkstrand v Medveščaku Záhřeb a zadák Jesper B. Jensen v Jokeritu Helsinky. Bek Oliver Lauridsen získal ve Švédsku titul s Frölundou a útočník Mads Christensen v Německu s EHC Mnichov. Celkem je v týmu 18 krajánků z různých soutěží a sedm hráčů z domácí dánské ligy.

V přípravě Dánové v rámci Euro Hockey Challenge nejdříve doma prohráli s Lotyšskem 4:6 a 3:4, vyhráli ve Francii 5:2 a 2:1, podlehli na vlastním ledě Norsku 0:3 a 3:4 po samostatných nájezdech a prohráli na Slovensku 3:4 v prodloužení a 1:3.

Do turnaje vstoupí Dánové v sobotu v 15:15 SELČ proti Norsku a v dalších duelech narazí postupně na Švédsko, Švýcarsko, Rusko, Lotyšsko, v neděli 15. května v 15:15 SELČ na Česko a nakonec na Kazachstán.

Nominace Dánska na mistrovství světa v Moskvě a Petrohradu (6.-22. května):

Brankáři: Simon Nielsen (Herning), George Soerensen (Frederikshavn), Sebastian Dahm (Štýrský Hradec/EBEL),

obránci: Mads Boedker (SoenderjyskE), Daniel Nielsen (Herning), Nicholas B. Jensen (Esbjerg), Jesper B. Jensen (Jokerit Helsinky/KHL), Emil Kristensen (Oskarshamn/Švéd.), Stefan Lassen (Pelicans Lahti/Fin.), Markus Lauridsen (AIK Stockholm/Švéd.), Oliver Lauridsen (Frölunda/Švéd.),

útočníci: Morten Green (Rungsted), Mathias Bau Hansen (Frederikshavn), Mikkel Aagaard (Sudbury/OHL), Patrick Bjorkstrand (Medveščak Záhřeb/KHL), Nikolaj Ehlers (Winnipeg/NHL), Lars Eller (Montreal/NHL), Mathias From (Rögle/Švéd.), Jannik Hansen (Vancouver/NHL), Mads Christensen (EHC Mnichov/Něm.), Nicklas Jensen (Hartford/AHL), Morten Madsen (Hamburk/Něm.), Morten Poulsen (Štýrský Hradec/EBEL), Kirill Starkov (Red Ice Martigny/Švýc.), Frederik Storm (Malmö/Švéd.).

19:30

ŠVÉDSKO | Šest posil z NHL má v pětadvacetičlenné nominaci na mistrovství světa v Rusku trenér hokejistů Švédska Pär Marts. Je mezi nimi i úplný reprezentační nováček, obránce Erik Gustafsson z Chicaga. Na první start v dresu Tří korunek čeká také zadák Anton Lindholm ze Skelleftey. Švédové budou v úterý 10. května třetím soupeřem českých hokejistů v základní skupině A šampionátu v Moskvě.

Už po skončení základní části NHL bylo jasno o účasti brankáře Jacoba Markströma z Vancouveru, obránce Adama Larssona z New Jersey i útočníků Mikaela Backlunda z Calgary s Alexanderem Wennbergem z Columbusu. Po vyřazení v prvním kole play off získal Marts také Gustafssona a forvarda Gustava Nyquista z Detroitu.

Z NHL napočítal Marts z různých důvodů téměř 30 omluvenek od hráčů, o které by měl zájem. Chybějí tak ofenzivní hvězdy jako bratři Daniel a Henrik Sedinové z Vancouveru, Gabriel Landeskog z Colorada, Henrik Zetterberg s obráncem Nicklasem Kronwallem z Detroitu, nejproduktivnější bek NHL Erik Karlsson z Ottawy, brankář Henrik Lundqvist z New York Rangers a další. Ve hře jsou další hráči ve 2. kole play off NHL.

V kádru do Moskvy a Petrohradu jsou čtyři mistři světa z roku 2013 z domácího šampionátu ve Stockholmu. U titulu tehdy byli Markström, obránci Johan Fransson ze Ženevy, Erik Gustafsson z Klotenu, který je jmenovcem posily z Chicaga, a útočník Jimmie Ericsson ze Skelleftey. Ten má stejně jako Nyquist i stříbrnou medaili z olympijských her ze Soči z roku 2014 a bude kapitánem týmu na šampionátu.

Vedle šesti hráčů z NHL a tří ze Švýcarska jsou v týmu také tři krajánci z Kontinentální ligy. Mezi třinácti zástupci ze švédské ligy je hned šest zástupců poraženého finalisty Skelleftey, mistrovská Frölunda má v kádru dva hokejisty.

Švédové v přípravě v rámci Euro Hockey Challenge a Euro Hockey Tour nejdříve doma prohráli se Švýcarskem 3:5 a v odvetě zvítězili 5:1, v Německu vyhráli 3:1 a podlehli 2:3 po samostatných nájezdech, na vlastním ledě po výhře nad Ruskem 4:1 se sbornou následně prohráli 0:4 a ve Znojmě s Českem opět prostřídali vítězství 7:2 s porážkou 1:7.

Do turnaje vstoupí Švédové v pátek v 15:15 SELČ proti Lotyšsku a v dalších duelech narazí na Dánsko, Česko, Kazachstán, Norsko, Švýcarsko a Rusko.

Nominace hokejistů Švédska na mistrovství světa v Moskvě a Petrohradu (6.-22. května):

Brankáři: Joel Lassinantti (Lulea), Viktor Fasth (CSKA Moskva/KHL), Jacob Markström (Vancouver/NHL),

obránci: Niclas Burström, Anton Lindholm (oba Skelleftea), Oscar Fantenberg (Frölunda), Magnus Nygren (Färjestad), Adam Larsson (New Jersey/NHL), Johan Fransson (Ženeva/Švýc.), Erik Gustafsson I (Kloten/Švýc.), Erik Gustafsson II (Chicago/NHL),

útočníci: Jimmie Ericsson, Martin Lundberg, John Norman, Mattias Ritola (všichni Skelleftea), Patrick Cehlin (Rögle), Robert Rosén (Växjö), Johan Sundström (Frölunda), Lucas Wallmark (Lulea), Mikael Backlund (Calgary/NHL), Linus Klasen (Lugano/Švýc.), Gustav Nyquist (Detroit/NHL), Linus Omark (Ufa/KHL), Mattias Sjögren (Kazaň/KHL), Alexander Wennberg (Columbus/NHL).

09:12

NORSKO | Oba norské hráče působící v NHL má k dispozici pro hokejové mistrovství světa v Rusku reprezentační trenér Roy Johansen. Už po základní části bylo jasno o účasti útočníka Andrease Martinsena z Colorada. Po vyřazení v 1. kole play off může na šampionát i hvězdný útočník Mats Zuccarello z New York Rangers. Norové budou jedním ze soupeřů české reprezentace v základní skupině A v Moskvě.

Kouč Johansen se bude po turnaji po 15 letech s reprezentací loučit a převezme Valerengu Oslo. Počítat nemůže s tradiční oporou, útočníkem Patrickem Thoresenem z Djurgaardenu. Druhého nejproduktivnějšího hráče základní části švédské ligy trápí problémy s třísly. Chybí i bek Alexander Bonsaksen, jenž získal ve finské lize zlato s Tapparou Tampere. Ten má problémy s kyčlí.

Titul ve švédské nejvyšší soutěži s Frölundou slavil útočník Mats Rosseli Olsen. Vedle něj působilo v SHL dalších šest hráčů, forvardi Andreas Stene z Mory a Michael Haga z Almtuny hráli druhou nejvyšší soutěž ve Švédsku. Krajánky jsou i útočníci Mathis Olimb ze švýcarského Klotenu a jeho bratr Ken André Olimb z německého Düsseldorfu.

Nominace hokejistů Norska na MS v Moskvě a Petrohradu (6.-22. května):

Brankáři: Steffen Söberg (Valerenga Oslo), Lars Haugen (Färjestad/Švéd.), Lars Volden (Rögle/Švéd.),

obránci: Henrik Ödegaard, Mats Trygg (oba Lörenskog), Johannes Johannessen, Dennis Sveum (oba Stavanger), Jonas Holös, Ole-Kristian Tollefsen (oba Färjestad/Švéd.), Mattias Nörstebö (Brynäs/Švéd.),

útočníci: Anders Bastiansen, Thomas Valkvae Olsen (oba Frisk), Kristian Forsberg, Mathias Trettenes (oba Stavanger), Morten Ask (Valerenga), Robin Dahlström (Lörenskog), Niklas Roest (Sparta Sarpsborg), Michael Haga (Almtuna/Švéd.), Andreas Martinsen (Colorado/NHL), Ken André Olimb (Düsseldorf/Něm.), Mathis Olimb (Kloten/Švýc.), Mats Rosseli Olsen (Frölunda/Švéd.), Martin Röymark (Färjestad/Švéd.), Andreas Stene (Mora/Švéd.), Mats Zuccarello (NY Rangers/NHL).

09:06

NĚMECKO | Čtyři posily z NHL budou reprezentovat Německo na hokejovém mistrovství světa v Rusku. Kouč Marco Sturm už po základní části NHL věděl, že může využít útočníky Leona Draisaitla z Edmontonu a Tobiase Riedera z Arizony. Po vyřazení v 1. kole Stanleyova poháru přivítal beky Christiana Ehrhoffa z Chicaga a Korbiniana Holzera z Anaheimu.

V kádru je i dvaatřicetiletý Marcel Goc z Mannheimu, který má bohaté zkušenosti z NHL. V zámořské soutěži odehrál 636 zápasů a získal 188 bodů za 75 branek a 113 asistencí, v 63 duelech play off přidal pět tref a 10 přihrávek. Bývalý hráč San Jose, Nashvillu a St. Louis v této sezoně v německé lize sehrál vinou zranění jen šest utkání.

Vedle posil ze zámoří je jediným dalším krajánkem útočník Felix Schütz ze švédského Rögle. NHL dříve okusili také útočník David Wolf z Hamburku a brankář Timo Pielmeier z Ingolstadtu. Wolf nastoupil v minulém ročníku třikrát za Calgary, Pielmeier se objevil v sezoně 2010/11 v jednom duelu Anaheimu.

Nominace Německa na mistrovství světa v Petrohradu a Moskvě (6.-22 května):

Brankáři: Felix Brückmann (Wolfsburg), Mathias Niederberger (Düsseldorf), Timo Pielmeier (Ingolstadt),

obránci: Sinan Akdag, Denis Reul (oba Mannheim), Torsten Ankert, Moritz Müller (oba Kolín nad Rýnem), Daryl Boyle (EHC Mnichov), Constantin Braun (Eisbären Berlín), Christian Ehrhoff (Chicago/NHL), Korbinian Holzer (Anaheim/NHL),

útočníci: Dominik Kahun, Yannic Seidenberg (oba EHC Mnichov), Philip Gogulla, Patrick Hager (oba Kolín nad Rýnem), Marcel Goc, Marcus Kink (oba Mannheim), Jerome Flaake (Hamburk), Patrick Reimer (Norimberk), Gerrit Fauser (Wolfsburg), Brooks Macek (Iserlohn), Marcel Noebels (Eisbären Berlín), Felix Schütz (Rögle/Švéd.), Leon Draisaitl (Edmonton/NHL), Tobias Rieder (Arizona/NHL).

08:25

FINSKO | Do finské nominace na hokejové mistrovství světa v Rusku se překvapivě nedostal útočník Markus Granlund z Vancouveru, který se těšil na společný turnaj se starším bratrem Mikaelem z Minnesoty. Třiadvacetiletému hráči nebylo nic platné, že ve čtyřech zápasech Euro Hockey Tour s českou reprezentací a Ruskem nasbíral pět bodů za gól a čtyři přihrávky. V nabitém kádru na něj nezbylo místo a zůstal mezi třináctkou hráčů, kterým na poslední chvíli šampionát unikl.

Kouč Kari Jalonen sáhl k výrazné proměně týmu, přestože Finové v minulém týdnu v Euro Hockey Tour dvakrát porazili v Moskvě domácí Rusko. Kádr rozšířili již dříve avizované posily z NHL útočníci Aleksander Barkov s Jussim Jokinenem z Floridy a Mikko Koivu s Mikaelem Granlundem z Minnesoty. Nově jsou v pětadvacetičlenné nominaci i gólman Juuse Saros z farmy Nashvillu a bek Esa Lindell ze záložního týmu Dallasu.

Nově byli zařazeni do nominace také útočníci Jani Lajunen a osmnáctiletý talent Patrik Laine z mistrovské Tappary Tampere. Laine, kterého čeká draft NHL, se letos podílel na triumfu finské dvacítky na domácím světovém šampionátu v Helsinkách a nyní bude debutovat na seniorském MS. O rok mladší Jesse Puljujärvi z Kärpatu Oulu, jenž má zlato z dvacítek i z nedávného šampionátu osmnáctek, se pozvánky nedočkal.

Nominace Finska na mistrovství světa v Moskvě a Petrohradu (6.- 22. května):

Brankáři: Niklas Bäckström (Calgary/NHL), Mikko Koskinen (Petrohrad/KHL), Juuse Saros (Milwaukee/AHL),

obránci: Topi Jaakola, Atte Ohtamaa (oba Jokerit Helsinky/KHL), Lasse Kukkonen (Kärpät Oulu), Juuso Hietanen (Dynamo Moskva/KHL), Tommi Kivistö (Jekatěrinburg/KHL), Esa Lindell (Texas/AHL), Ville Pokka (Rockford/AHL), Anssi Salmela (Brynäs/Švéd.),

útočníci: Sebastian Aho, Mika Pyörälä (oba Kärpät Oulu), Patrik Laine, Jani Lajunen (oba Tappara Tampere), Aleksander Barkov, Jussi Jokinen (oba Florida/NHL), Mikael Granlund, Mikko Koivu (oba Minnesota/NHL), Leo Komarov (Toronto/NHL), Jarno Koskiranta (Petrohrad/KHL), Antti Pihlström (CSKA Moskva/KHL), Teemu Pulkkinen (Detroit/NHL), Mikko Rantanen (San Antonio/AHL), Tomi Sallinen (Djurgaarden/Švéd.).

NEDĚLE 1. KVĚTNA

22:41

USA | Obránce Steven Santini doplnil nominaci hokejistů Spojených států amerických na mistrovství světa v Rusku. Jednadvacetiletý Santini, který strávil uplynulé tři sezony na univerzitě Boston College a na konci tohoto ročníku sehrál jeden zápas v NHL za New Jersey, bude v dresu USA debutovat.

Kouč John Hynes má nyní v kádru 23 hráčů: tři brankáře, sedm obránců a třináct útočníků. Jen pět z nich dosud reprezentovalo na velké mezinárodní akci. Na šampionátech už hráli bronzoví medailisté z loňska z Prahy - útočníci Matt Hendricks z Edmontonu, Dylan Larkin z Detroitu a obránce Connor Murphy z Arizony - a také forvard Nick Foligno z Columbusu a zadák Jack McCabe z Buffala.

Nominace hokejistů USA na MS v Moskvě a Petrohradu (6.-22. května):

Brankáři: Mike Condon (Montreal/NHL), Keith Kinkaid (New Jersey/NHL), Thatcher Demko (Boston College/HEA),

obránci: David Warsofsky, Steven Santini (oba New Jersey/NHL), Noah Hanifin (Carolina/NHL), Jake McCabe (Buffalo/NHL), Connor Murphy (Arizona/NHL), Chris Wideman (Ottawa/NHL), Brady Skjei (NY Rangers/NHL),

útočnici: JT Compher, Kyle Connor, Tyler Motte (všichni University of Michigan/NCAA), Luke Glendening, Dylan Larkin (oba Detroit/NHL), Nick Foligno (Columbus/NHL), Matt Hendricks (Edmonton/NHL), Patrick Maroon (Edmonton/NHL), Hudson Fasching (Buffalo/NHL), Jordan Schroeder (Minnesota/NHL), Miles Wood (Boston College/HEA), Vincent Hinostroza (Chicago/NHL), Auston Matthews (Curych/Švýc.).

22.38

ŠVÝCARSKO |  Pět posil z NHL mají v nominaci na mistrovství světa v Rusku hokejisté Švýcarska, kteří budou v základní skupině A jedním ze soupeřů české reprezentace. Kouč Patrick Fischer má v kádru brankáře Reta Berru z Colorada, obránce Raphaela Diaze z New York Rangers, Yannicka Webera z Vancouveru a útočníky Nina Niederreitera z Minnesoty a Svena Andrighetta z Montrealu.

Ve hře mají Švýcaři ještě v play off NHL obránce Romana Josiho v Nashvillu a budou čekat, zda bude k dispozici. Predators prohrávají se San Jose 0:1 na zápasy a série bude rozhodnutá nejdříve ve čtvrtek 5. května, či nejpozději týden nato. Pokud by byl Josi k dispozici, nedočkal by se startu jeden hráč ze současného pětadvacetičlenného kádru.

V něm je deset hráčů, kteří jsou vicemistry světa z roku 2013 ze Švédska a Finska. U vyrovnání nejlepšího výsledku v historii z roku 1935 byli Berra, Diaz, Niederreiter a také zadáci Eric Blum, Robin Grossmann a forvardi Andres Ambühl, Morris Trachsler, Denis Hollenstein, Simon Moser a Julian Walker.

Vedle pětice posil z NHL je v týmu ještě bek Christian Marti, jenž hrál na farmě Philadelphie v Lehigh Valley v AHL a objevil se na dva duely i v Readingu v ECHL. Zbývajících devatenáct nominovaných působí ve švýcarské lize. Je mezi nimi i brankář Robert Mayer ze Ženevy, rodák z Havířova, který už reprezentoval vedle mládežnických výběrů také na světovém šampionátu v roce 2014 v Minsku.

Nominace hokejistů Švýcarska na MS v Moskvě a Petrohradu (6.-22. května):

Brankáři: Robert Mayer (Ženeva), Sandro Zurkirchen (Ambri-Piotta), Reto Berra (Colorado Avalanche/NHL),

obránci: Félicien Du Bois, Noah Schneeberger (oba Davos), Eric Blum (Bern), Patrick Geering (Curych), Robin Grossmann (Zug), Raphael Diaz (NY Rangers/NHL), Christian Marti (Lehigh Valley/AHL), Yannick Weber (Vancouver/NHL),

útočníci: Andres Ambühl, Samuel Walser, Dino Wieser, Marc Wieser (všichni Davos), Grégory Hofmann, Julian Walker (oba Lugano), Reto Schäppi, Morris Trachsler (oba Curych), Denis Hollenstein (Kloten), Simon Moser (Bern), Gaëtan Haas (Biel), Lino Martschini (Zug), Sven Andrighetto (Montreal/NHL), Nino Niederreiter (Minnesota/NHL).

11:17

FINSKO | Další tři posily ze zámoří získal trenér hokejistů Finska Kari Jalonen. Z Minnesoty přijedou útočníci Mikko Koivu a Mikael Granlund a z farmy Chicaga z Rockfordu z nižší AHL obránce Ville Pokka. Hráčů ze zámoří mají Finové už devět.

Třiatřicetiletý Koivu má ve sbírce z MS titul z roku 2011 a dva bronzy, získal také stříbro (2006) a bronz (2010) z olympijských her, o devět let mladší Mikael Granlund je také mistrem světa z Bratislavy a má bronz z OH v Soči 2014.

V kádru Finska jsou také brankář Niklas Bäckström z Calgary a útočníci Leo Komarov, Mikko Rantanen z Colorada, Teemu Pulkkinen z Detroitu a Aleksander Barkov s Jussim Jokinenem z Floridy.

PÁTEK 29. DUBNA

10:19

USA | Kádr hokejistů Spojených států amerických doplnil Vincent Hinostroza z Chicaga. Dvaadvacetiletý debutant v dresu USA sehrál ve své premiérové sezoně v NHL jen sedm utkání, v nichž nebodoval. Jinak působil na farmě v Rockfordu v nižší AHL.

10:05

KANADA | Za Kanadu budou hrát v Rusku i Corey Perry z Anaheimu, Derick Brassard z New York Rangers a obránce Matt Dumba z Minnesoty, s týmem se stále připravuje i útočník Sparty Curtis HamiltonNa celou nominaci se podívejte ZDE »

ČTVRTEK 28. DUBNA

13:10

ŠVÉDSKO | Švédský tým doplní na šampionátu obránce Erik Gustafsson, který s obhájci titulu z Chicaga vypadl v prvním kole Stanley Cupu. Čtyřiadvacetiletý bývalý hráč Djurgaardenu a Frölundy v této sezoně v NHL debutoval a ve 41 zápasech nasbíral 14 asistencí, jednu přidal i v play off.

Gustafsson je šestou posilou Švédů z NHL. V přípravě už mají brankáře Jacoba Markströma z Vancouveru, obránce Adama Larssona z New Jersey i útočníky Mikaela Backlunda z Calgary s Alexanderem Wennbergem z Columbusu. Tým doplní také útočník Gustav Nyquist z Detroitu, který rovněž vypadl v úvodním kole play off.

8:30

RUSKO | Nejvíce posil z NHL přibývá zřejmě domácím Rusům. Ti ale také řeší kauzu absence kontroverzního útočníka Alexandra Radulova z CSKA Moskva. Dvojnásobný mistr světa po pozvánce Olega Znaroka bez omluvy v neděli nedorazil na sraz v Novogorsku a odjel do Ameriky, kde má jednat o návratu do NHL. Ruská média spekulují, že je to kvůli jeho konfliktu se Znarokem z prosincového Channel One Cupu v Moskvě, kde sborná skončila poslední. Kouč sborné údajně jemu a Iljovi Kovalčukovi vyčetl špatný přístup a mělo dojít k hádce. Kovalčuk v nominaci vůbec nebyl, o Radulovovi by měl Znarok rozhodnout po jeho návratu 30. dubna.

Brankáři: Igor Šerťorkin (Petrohrad/KHL), Ilja Sorokin (CSKA Moskva/KHL), Sergej Bobrovskij (Columbus/NHL), Semjon Varlamov (Colorado/NHL),
obránci: Anton Bělov, Maxim Čudinov, Jegor Jakovlev, Vjačeslav Vojnov (všichni Petrohrad/KHL), Vladimir Antipin, Alexej Bereglazov (oba Magnitogorsk/KHL), Denis Denisov, Nikita Zajcev (oba CSKA Moskva/KHL), Ilja Ljubuškin (Jaroslavl/KHL), Alexej Jemelin (Montreal/NHL), Alexej Marčenko (Detroit/NHL),
útočníci: Vadim Šipačov, Jevgenij Dadonov, Sergej Širokov (všichni Petrohrad/KHL), Maxim Šalunov, Stepan Sannikov (oba Novosibirsk/KHL), Sergej Mozjakin, Alexandr Sjomin (oba Magnitogorsk/KHL), Sergej Plotnikov, Viktor Tichonov (oba Arizona/NHL), Jegor Averin (Jaroslavl/KHL), Vladimir Galuzin (Nižnij Novgorod/KHL), Ivan Tělegin (CSKA Moskva/KHL), Sergej Kalinin (New Jersey/NHL), Alexandr Burmistrov (Winnipeg/NHL), Nail Jakupov (Edmonton/NHL), Pavel Dacjuk (Detroit/NHL).

STŘEDA 27. DUBNA

21:05

USA | Americkou nominaci doplnil útočník Jordan Schroeder z Minnesoty. Pětadvacetiletý bývalý hráč Vancouveru, který má na kontě zlato ze světového šampionátu dvacítek z roku 2010, bude v americké reprezentaci debutovat.

20:10

SLOVENSKO | Slovenskou nominaci doplní z týmů vyřazených v 1. kole play off NHL jen útočník Tomáš Jurčo z Detroitu. Kvůli aktuálním či dřívějším zraněním se postupně omluvili či neprošli zdravotními prohlídkami v klubech forvardi Marián Hossa s Richardem Pánikem z Chicaga, Marián Gáborík z Los Angeles a Tomáš Tatar z Detroitu.

18:18

ČESKO | Česká hokejová reprezentace se bude muset na mistrovství světa obejít bez služeb hvězdného veterána Jaromíra Jágra i dalších hráčů z NHL, Jakuba Voráčka, Radko Gudase či Michala Neuvirtha. Jágr se omluvil vedení národního týmu, které ho kontaktovalo, že se na šampionát po náročné sezoně necítí. Více čtěte ZDE »

16:45

NORSKO | Nory posílí i útočník Mats Zuccarello z New York Rangers. Vedení Jezdců se původně sice příliš nelíbila představa účasti nejproduktivnějšího hráče klubu v sezoně NHL na šampionátu po loňském vážném zranění hlavy, ale nakonec generální manažer Jeff Gorton start osmadvacetileté opory povolil. Kouč Roy Johansen tak bude mít k dispozici oba norské zástupce v NHL, protože v přípravě už má také útočníka Andrease Martinsena z Colorada. Norové budou jedním ze soupeřů českých hokejistů v základní skupině A v Moskvě.

13:39

NĚMECKO | Obránce Christian Ehrhoff z Chicaga bude třetí německou posilou z NHL. Třiatřicetiletý bývalý hráč San Jose, Vancouveru, Buffala, Pittsburghu či Los Angeles potvrdil účast trenérovi Marcu Sturmovi po vyřazení obhájce Stanleyova poháru v 1. kole play off se St. Louis. V kádru už mají Němci útočníky Tobiase Riedera z Arizony a Leona Draisaitla z Edmontonu.

ÚTERÝ 26. DUBNA

12:30

USA | Útočníci Dylan Larkin s Lukem Glendeningem z Detroitu a obránce Brady Skjei z New York Rangers doplnili po vyřazení v 1. kole play off NHL nominaci hokejistů Spojených států amerických na květnové mistrovství světa v Rusku. Kádr kouče Johna Hynese má v současné době 20 členů a může jej rozšířit ještě pětice hokejistů.

Brankáři: Mike Condon (Montreal/NHL), Keith Kinkaid (New Jersey/NHL), Thatcher Demko (Boston College/HEA),
obránci: Noah Hanifin (Carolina/NHL), Jake McCabe (Buffalo/NHL), Connor Murphy (Arizona/NHL), Chris Wideman (Ottawa/NHL), David Warsofsky (New Jersey/NHL), Brady Skjei (NY Rangers/NHL),
útočnici: JT Compher, Kyle Connor, Tyler Motte (všichni University of Michigan/NCAA), Luke Glendening, Dylan Larkin (oba Detroit/NHL), Nick Foligno (Columbus/NHL), Matt Hendricks (Edmonton/NHL), Patrick Maroon (Edmonton/NHL), Auston Matthews (Curych/Švýc.), Hudson Fasching (Buffalo/NHL), Miles Wood (Boston College/HEA).

10:00

ŠVÝCARSKO | Hokejisty Švýcarska posílí po vyřazení v 1. kole play off NHL útočník Nino Niederreiter z Minnesoty a obránce Rafael Diaz z New York Rangers. Z účasti se naopak omluvil obránce Mark Streit z Philadelphie. Švýcaři budou v základní skupině A v Moskvě soupeřem české reprezentace.

Kouč Patrick Fischer tak bude mít v kádru už šest hráčů, kteří se v této sezoně objevili v NHL. Už v minulém týdnu se přiřadili k týmu zadák Yannick Weber z Vancouveru a útočník Sven Andrighetto z Montrealu. Nyní se před závěrečnými zápasy Euro Hockey Challenge v Ženevě a Neuchatelu s Lotyšskem zapojil také brankář Reto Berra z Colorada.

V týmu jsou ze zámoří také zadák Christian Marti z Lehigh Valley a forvard Christoph Bertschy z Iowy, kteří působili na farmách v nižší AHL. Bertschy sehrál v sezoně v NHL tři zápasy za Minnesotu.

PONDĚLÍ 25. DUBNA

12:56

ČESKO | Hokejovou reprezentaci v přípravě na mistrovství světa v Rusku posílí čtyři hráči Liberce a Sparty, kteří v neděli dohráli extraligové finále. Mistrovské Bílé Tygry budou v národním týmu zastupovat obránce Radim Šimek s útočníky Michalem Birnerem a Michalem Řepíkem, poraženou Spartu bek Adam Polášek.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji 2024 ONLINE

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud