Matěj Hejda
6. května 2016 • 04:50

Kdo zastaví Rusko? Osobní trenéři hodnotí sílu českých brankářů na MS

Autor: Matěj Hejda
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zůstaň, jaký jsi... Řepku hráči žerou, bude výborný trenér, předpovídá Páník
Plekanec promluvil o Kladně: Když se pořád opakují stejné chyby, tak…
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pár hodin do úvodního utkání mistrovství světa s domácím Ruskem a hokejová veřejnost zatím stále neví, kdo nastoupí v brance českého národního týmu. Možná to nevědí ani sami brankáři, Dominik Furch a Pavel Francouz. Trenérský štáb jen prozradil, že dvojice talentovaných gólmanů se během turnaje bude střídat a dál se uvidí…



Nasnadě je řada otázek. Co se jim odehrává v hlavě? Jak se s očekáváním a tlakem na turnaji mladí brankáři popasují? Kdo by mohl jejich pocity lépe přiblížit, než jejich osobní trenéři a zároveň kamarádi Jiří Hájek a Zdeněk Orct.

Prvně jmenovaný se s  Dominikem Furchem zná od jeho dětství a později ho pět let trénoval v pražské Slavii. Orct se na sklonku kariéry s mladým Pavlem Francouzem potkal v Ustí. Oba si padli do oka, a tak jej později začal trénovat a i po jeho odchodu z Litvínova je s ním nadále v denním kontaktu.

Ani jeden z brankářů neví, kdo nastoupí do prvního utkání. Tým nemá stanovenou jedničku, zároveň ale vědí, že oba dostanou šanci. Jak myslíte, že to vnímají? Co se jim momentálně odehrává v hlavě?
Jiří Hájek:
„Vůbec si nemyslím, že by to pro ně měl být problém. Oba to vědí už dlouho dopředu a jsou na to připraveni. Už to zas nejsou žádní dvacetiletí zobáci. Oba chytají ve kvalitní lize a mají něco za sebou, že se z toho na zadek neposadí. Pro ně je lepší, že šli do přípravy s čistou hlavou a řekli si, že se na turnaj zkusí probojovat. Povedlo se. Nenervovali se měsíc dopředu s koncentrací na první zápas šampionátu. Oba šli den po dni a to by mohla být jejich výhoda. Je super, že se v přípravě pravidelně střídali a nechytali vůbec špatně. Ani jeden z nich nedostal nějakou haluz, takže to zdravé sebevědomí tam u nich zůstane. Já věřím, že si oba kluci svoje odvedou.“

Preview: Prvním soupeřem ČR je Rusko
Video se připravuje ...

Zdeněk Orct: „Podle mě začne Dominik. Nejistota dlouhodobě brankářům takhle před turnajem vůbec nevadí. Samozřejmě den před zápasem by to už měli vědět, což myslím, že i budou. Oba jsou na stejné startovací čáře, což by mělo mít dobrý vliv na zdravou rivalitu. Budou zdravě nervózní oba dva, ale i sebevědomí. Navíc si můžou udělat jméno. Nečeká se od nich tolik, jako od gólmanů z NHL.“

Kompletní informace o MS v hokeji 2016 najdete zde >>

Ani jeden nemá příliš zkušeností z tak velkého turnaje. Nemáte strach, že jeden nepovedený zápas je může rozhodit po zbytek šampionátu?
Jiří Hájek
: „Můžu mluvit jen o Dominikovi. Když se vrátil kdysi z Berouna zpět na Slavii. On byl od začátku hrozný soutěžák, taková ta tichá síla, co bojuje za každé situace. V prvním utkání Míra Kopřiva (Miroslav Kopřiva) vychytal nulu a na řadu šel Dominik a tak jsem si říkal, když dostane gól, tak se tam dlouho nepodívá a řach a on jí vychytal taky. Jedno nepovedené utkání jej nerozhodí. Oni jsou velcí kamarádi, takže si navzájem budou přát. Na druhou stranu každý chce uspět. Mají výhodu, že nejsou zas pod takovým tlakem. Nikdy to není, že jste celou dobu dole. Když se utkání nepovede, tak zítra je nový den a nová šance. Navíc Dominik je ohromě soutěživý a co vím od něj, tak Francík je na tom úplně stejně. Tohle by mohla být jejich výhoda, že jako kamarádi se budou chtít posouvat výš a zároveň překonávat, dyť se znají od reprezentační šestnáctky.

Zdeněk Orct: „Pavel měl dříve problémy s hlavou. Pohybově na tom byl od začátku výborně, ale ta psychika na začátku kariéry nebyla jeho silná stránka. Hokej si hrozně moc bral. Časem ale svoji přirozenou inteligencí dokázal ten stres potlačit, což ukázal několikrát v loňské sezoně během play off. Vždy se dokázal otřepat ze špatného výkonu a druhý den vychytal nulu. Pavel není totální flegmatik, ale vůlí ten stres a nervozitu dokáže potlačit a tohle by mu na tak velkém turnaji mělo hodně pomoci. S tlakem se v minulosti vyrovnal, dokáže to i teď.

Furch s Francouzem mají nové masky na MS
Video se připravuje ...

Překvapil vás vývoj Dominika Furcha? Slavii sice držel nad vodou, přesto nakonec s ní spadl do první ligy. V Rusku se ale chytl výborně a teď jede na šampionát.
Jiří Hájek
: "Mě nepřekvapil. Mám na to několik svědků, když jsem říkal, že ten kluk má na zahraničí i nároďák. Dominika znám od malinka a vím, jak na tom je. Vždycky jsem byl přesvědčený, že se takhle daleko dostane. Už v loňské sezoně jsem říkal, že Dominik a Francík jsou nejlepší gólmani v extralize. Francík chytal perfektně za silným Litvínovem, hrozně mockrát je podržel. Dominik ale Slavii také držel, co se dalo. Být tam jiný brankář, tak si přiznejme, to nemusely být často jen jednociferné výsledky."

Pavel Francouz v loňské sezoně byl v extralize naprosto dominantní, na turnaji v Praze ale šanci pak nedostal. Letos, i kvůli zranění, se mu příliš nedařilo a teď si zachytá na světovém šampionátu.
Zdeněk Orct
: "Přesně tak, je to obrovský paradox. Tohle jsem si probíral v hlavě hned několikrát. Je to neskutečná ironie osudu. V loňské sezoně měl úplně všechno a pak se na mistrovství ani neukázal. Na druhou stranu už byl hodně unavený. Teď mu sezona nevyšla, o to může mít větší motivaci. Je odpočatý, nažhavený. Ale on nikdy neklesal na mysli, ani když se mu nedařilo. Dobře ví, že chleba levnější nebude."

Furch: Úroveň kanadského týmu je vyšší než v KHL
Video se připravuje ...

Redaktoři Sportu tipují MS: Vyhraje Finsko, Rusko se porazí samo
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

MS hokej 2024 ONLINE - Mistrovství světa v ledním hokeji

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud