6. května 2016 • 21:30

Česko – Rusko 3:0. Start snů! Čeští hokejisté zaskočili domácí favority

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
Zdrcený Trpišovský, Hranáč je teď NEJ stoper ligy. Co Svědík a plzeňská stopa?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čeští hokejisté ve svém prvním zápase na mistrovství světa porazili ve skupině A domácí Rusko 3:0. Senzační výhru nad favoritem šampionátu zajistili svými brankami v 15. minutě Tomáš Kundrátek, ve 21. minutě z dorážky Roman Červenka a finální podobu výsledku dal do prázdné branky Michal Birner. Brankář Dominik Furch vychytal při svém 10. startu za národní tým první čisté konto.



Češi porazili sbornou pošesté z posledních sedmi zápasů. Rusové potvrdili, že se jim v dějišti šampionátu v Ledovém paláci nedaří. V nové hale pro turnaj prohráli páté ze šesti utkání, Češi v ní v prosinci díky vítězství právě nad sbornou (4:2) slavili triumf nad Channel One Cupu.

V druhém zápase na šampionátu čeká svěřence trenéra Vladimíra Vůjtka v sobotu od 19:15 SELČ Lotyšsko, které v úvodním duelu prohrálo se Švédskem 1:2 v prodloužení.

Do české branky se postavil Furch , který v Ledovém paláci vychytal proti sborné vítězství na Channel One Cupu, a Vůjtkův tým se v úvodu vyvaroval náporu sborné. Naopak jako první zahrozil Birner , jehož pokus mířil vedle levé tyče. Na druhé straně se natlačil před Furcha Burmistrov. Češi byli nadále nebezpečnější a Bobrovského po spolupráci s Plekancem prověřil Červenka .

VIDEO | Podívejte se na vítězný gól Tomáše Kundrátka

Furcha vyzkoušel z otočky Dadonov, pak krátký nápor sborné odstartovala Marčenkova tečovaná střela, ale Češi odolali. Po špatném střídání Rusů se v přesilovce odhodlal k průniku Kovář, ale nestihl bekhendem lépe zakončit.

Pět vteřin po skončení přesilovky Češi udeřili a z pravého kruhu se trefil mezi betony Bobrovského bek Kundrátek, jeden z dvanácti debutantů na šampionátu v české sestavě. Český tým se ubránil při trestu Kempného , při kterém pálil Mozjakin.

VIDEO | Podívejte se na sestřih zápasu Česko - Rusko


V úvodu druhé části v pokračující přesilovce při Čudinovově vyloučení Kašpar ještě Bobrovského neprostřelil, ale Červenka už z dorážky po Jeřábkově pokusu zvýšil. Furch sice musel následně zasahovat po Kalininově teči a Burmistrovově pokusu, ale jinak Češi forčekinkem dlouhou nepouštěli Rusy z jejich obranného pásma.

Ve 27. minutě mohl zvýraznit náskok kapitán Plekanec, ale netrefil odkrytou branku. V polovině utkání při Červenkově trestu zlikvidoval Furch Vojnovův pokus. Už po vypršení trestu trefil osamocený Mozjakin z mezikruží horní tyč. Bobrovskij měl práci s Pastrňákovou ránou.

Následoval téměř tříminutový velký tlak domácích, při kterém za celou dobu nestihla česká pětice vystřídat. Furch se štěstím vytěsnil Marčenkovu ránu a další šance měli Burmistrov se Zajcevem. Vzápětí neuspěl ani z mezikruží Panarin.

V úvodu třetí třetiny zkoušel sebral Furchovi čistý štít Bělov. Ve 44. minutě při Šimkově pobytu na trestné lavici neukryl Furch mezi betony Dadanovovu střelu z mezikruží. Po Kolářově faulu se Češi bránili i 18 vteřin ve třech proti pěti a Furch lapačkou vychytal u levé tyče Dacjuka.

V pokračující přesilovce nepřekonal gólmana Omsku zblízka ani Ljubimov. Sborná se pak ubránila při Šipačovově trestu, ale Češi nadále úspěšně bránili náskok. Navíc 92 vteřin před koncem při power play podtrhl výhru střelou do prázdné branky Birner, další debutant na MS.

Rusko - ČR 0:3 (0:1, 0:1, 0:1)
Branky a nahrávky:
15. Kundrátek (Jan Kovář, Kempný), 21. Červenka ( Jeřábek , Pastrňák), 59. Birner. Rozhodčí: Piechaczek (Něm.), Wehrli (Švýc.) - Nieminen (Fin.), Pihlblad (Švéd.). Vyloučení: 5:5. Využití: 0:1. Diváci: 12.100 (vyprodáno).
Rusko: Bobrovskij - Vojnov, Jemelin, Bělov, Čudinov, Zajcev, Marčenko, Antipin - Tělegin, Dacjuk, Mozjakin - Panarin, Šipačov, Dadonov - Ljubimov, Kalinin, Plotnikov - Burmistrov, Širokov. Trenéři Oleg Znarok, Ilja Vorobjov, Harijs Vitolinš, Igor Nikitin a Rašit Davydov.
ČR: Furch - Jeřábek, Jordán , Šimek, Kolář, Kempný, Kundrátek, M. Doudera - Pastrňák, Plekanec, Červenka - Řepík, Jan Kovář, Birner - Kašpar, Kousal, T. Zohorna - Jarůšek, Filippi, Koukal. Trenéři: Vladimír Vůjtek starší, Josef Jandač , Jiří Kalous a Jaroslav Špaček .

Skupina A:

Z V VP PP P Skóre B
1. Česko 7 5 1 1 0 27:12 18
2. Rusko 7 6 0 0 1 32:10 18
3. Švédsko 7 3 2 0 2 23:18 13
4. Dánsko 7 2 2 1 2 17:22 11
5. Norsko 7 2 1 0 4 13:22 8
6. Švýcarsko 7 1 1 3 2 20:26 8
7. Lotyšsko 7 1 0 3 3 13:22 6
8. Kazachstán 7 0 1 0 6 15:28 2

Čeští hokejisté vstoupili do mistrovství světa v Moskvě výhrou 3:0 nad domácím Ruskem
Čeští hokejisté vstoupili do mistrovství světa v Moskvě výhrou 3:0 nad domácím Ruskem

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji 2024 ONLINE

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud