7. května 2016 • 08:55

Finská souhra SNŮ. Stydlivý zázrak a Jágrův parťák znemožnili Bělorusy

Autor: jab
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pamatujete jízdu finských hokejistů do 20 let lednovým domácím světovým šampionátem? Dvě jména utkvěla fanouškům napříč kontinenty. Patrik Laine (na turnaji 7+6) a Jesse Puljujärvi (5+12, vítěz kanadského bodování turnaje). Bouráci z útoku, kteří byli klíčovými muži v cestě za titulem. Laine se probil i do sestavy áčka a hned v prvním utkání na šampionátu v Rusku s Bělorusy ukázal, že jen do počtu nebude.



Celou jednu třetinu odolávala běloruská hradba nájezdům finských dobyvatelů, povolila až ve 22. minutě. Ale totálně. Rozebrání červeno zelené pětice na prvočísla si vzali na svědomí útočník Floridy Alexandr Barkov a mladíček Laine.

Jak se gól paráda prvního dne světového šampionátu seběhla? 18letý supertalent, který s Tapparou Tampere letos získal finský titul a byl vyhlášen nejlepším hráčem play off, když v 18 zápasech nasbíral 15 bodů (10+5), přenechal kotouč zadovkou Barkovovi, který se neunáhlil se střelou, a místo ní Lainemu puk ještě vrátil. Tomu stačilo trefit prázdnou branku. Aplaus, ovace, úžasná akce!

VIDEO: Podívejte se na nádherný první gól finského týmu

"Je to pro nás strašně důležité vítězství. První deset minut se nám moc nepovedlo, tam jsme se hledali, ale pak jsme začali důvěřovat jeden druhému. Díky tomu jsme pak odehráli hodně dobrý zápas a dali také dost gólů. Takže maximální spokojenost, souhra v lajně klapala," byl po utkání šťastný 20letý Barkov, dvorní centr Jaromíra Jágra na Floridě.

Laine, konkurent Američana Austona Matthewse v boji o jedničku příštího draftu do NHL, při pohodlné výhře 6:2 skóroval dvakrát, ve 39. minutě bombou zvyšoval na 3:1, a přidal i přesnou přihrávku. Barkov pobral dvě asistence. "Laine je zvláštní chlapík, je trošku stydlivý a stále si na nás zvyká, moc toho nenamluví. Ale myslím si, že může být sám sebou, i tady, v prvním reprezentačním týmu. My totiž víme, co je zač, že je to nesmírně talentovaný kluk," chválil muže utkání s Běloruskem spoluhráč Leo Komarov.

"Co zápas rozhodlo? Druhá třetina byla naprosto klíčová, konečně jsme tam začali hrát jako tým," uvedl na tiskové konferenci kouč vítězů Kari Jalonen, jenž v minulosti stál i na střídačce Lva Praha v Kontinentální lize. Finský výběr vyhrál druhou periodu 4:1.

"Ve druhé části jsme byli takoví mdlí. A začínali jsme faulovat, což byl pak náš konec. Mají v sestavě hned několik opravdu šikovných hráčů, Laine i další hráli úžasně, a pro naši formaci na oslabení to bylo hodně těžké," pochválil finský výběr běloruský útočník Charles Linglet.

Další utkání petrohradské B skupiny čeká Finy v neděli od 15.15 SELČ proti Německu. A Suomi, kteří v sezoně získali kromě zlata na MS dvacítek i titul na osmnáctkách, neberou nic jiného než výhru. Šance a zkompletování unikátního zlatého hattricku tu je.

VIDEO: Podívejte se na sestřih zápasu Finsko - Bělorusko

Vstoupit do diskuse
0

MS hokej 2024 ONLINE - Mistrovství světa v ledním hokeji

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud