8. května 2016 • 19:30

Ukloňte se! Zázrak Laine třemi body srazil i Němce a překonal Jágrův rekord

Autor: jab
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Slova v případě finského útočníka Patrika Laineho přestávají stačit, zkusme čísla. Osmnáct let, dva zápasy na prvním dospělém mistrovství světa v kariéře, šest kanadských bodů. Stručný účet zázračného forvarda z Tampere, který po tříbodovém zápase s Běloruskem (6:2) stejně naložil i Německu (5:1). A hokejový svět jen nevěřícně kroutí hlavou.



Laine, šikovný chlapík, pozor na něj! Málo platné byly pokyny, které z úst německého kouče Marco Sturma jistě letěly k jeho ovečkám v kabině před zápasem. Nejužitečnější hráč play off finské ligy, který s Tapparou Tampere letos získal finský titul a v 18 zápasech nasbíral 15 bodů (10+5), se potřetí na šampionátu trefil už v 7. minutě.

Při zkrácené přesilové hře svou dělovkou z kruhu zacílil přesně na zadní tyč a německý gólman Timo Pielmeier jen bezmocně pokrčil rameny. Tohle se chytat nedá! Stejně strážce branky Ingolstadtu, kterého ve třetím kole draftu NHL 2007 vzalo San Jose Sharks, reagoval v poslední minutě zápasu, kdy mu stejný borec opět při početní výhodě vstřelil druhý gól.

Laine! Laine! Laine! Fanoušci modro bílých barev v petrohradské aréně měli jasno, kdo je jejich novým miláčkem. Finové nakonec zvítězili v poklidném tempu 6:1 a po dvou utkáních jsou ve skupině B stejně jako Kanada stoprocentní.

Bude se otřásat rekord Crosbyho?

Ale zpátky k Lainemu, hráči, který už letos finský národní tým k jednomu zlatu dotáhl. Na přelomu prosince a ledna na šampionátu dvacetiletých vyprodukoval v sedmi zápasech třináct kanadských bodů a byl strůjcem senzačního zlata.

Je hodně stydlivý, nerad mluví s novináři i v kabině, zní hlasy z finského tábora. S žurnalisty za něj mluví spoluhráči a pějí jen slova chvály. "Hraje naprosto skvěle," smekl před novináři Mikael Granlund. "Jeho úroveň hry je na 18letého kluka opravdu strašně vysoká, zápasy si vyloženě užívá. Všichni doufáme, že se mu stejně bude dařit i dál," pokračoval útočník Minnesoty Wild ve velebení mladého zabijáka.

Osmnáctiletý zázrak Patrik Laine po dvou gólech do sítě Běloruska skóroval i proti Německu
Osmnáctiletý zázrak Patrik Laine po dvou gólech do sítě Běloruska skóroval i proti Německu

"Co mám říci? Hráli lépe než my, proto vyhráli. V týmu mají výjimečné hráče, jejich přesilovkové komando se nedá bránit," uznal sílu Finska v početní výhodě německý centr Felix Schütz. Suomi hráli na šampionátu zatím jedenáct přesilových her a hned pět dokázali využít, tři góly vstřelil právě Laine.

Laine proti Němcům přidal ke dvěma gólům i asistenci a na turnaji disponuje už šesti body (4+2). Pokud si zběsilé tempo udrží, může atakovat rekord Sidney Crosbyho, který v roce 2006 jako nováček na MS získal šestnáct bodů a vyhrál kanadské bodování turnaje.

"Nepředbíhejme, klíčové zápasy nás čekají," mírnil euforii kouč Finů Kari Jalonen. Ostrý test čeká na jeho svěřence už v pondělí od 19:15, kdy vyzvou Američany. A bude to pikantní souboj, v kádru USA je i útočník Auston Matthews, plánovaná jednička příštího draftu, jehož pozici Laine úžasnými výkony ohrožuje.

Po dvou zápasech je nejproduktivnějším hráčem šampionátu, druhý Mikael Granlund na něj ztrácí jeden bod.

Překonal i Jágrův rekord!

Laine dokázal již po dvou zápasech na mistrovství světa v Rusku připravit Jaromíra Jágra o jeden z jeho rekordů. Laine ve dvou utkáních nasbíral šest kanadských bodů za čtyři góly a dvě asistence a překonal tak ve srovnání osmnáctiletých hráčů Jágrovu bilanci z roku 1990.

V dresu tehdejšího Československa si Jágr před 26 lety v deseti utkáních připsal pět bodů (3+2) a až do neděle byl rekordmanem "moderní" éry světových šampionátů v kategorii hráčů do 18 let. Laine, který patří společně s Američanem Austonem Matthewsem mezi hlavní aspiranty na pozici jedničky letošního draftu, kraluje po dvou odehraných kolech kanadskému bodování celého turnaje.

Rodák z Tampere už letos Finsku pomohl k zisku zlatých medailí na MS hráčů do 20 let a v Petrohradu má na kontě stejný počet bodů jako Jaroslav Drobný, který v roce 1939 coby osmnáctiletý hokejista při své premiéře na mistrovství světa vstřelil v šesti zápasech šest gólů. Tehdy se asistence nezapisovaly.

VIDEO: Podívejte se na sestřih zápasu Finsko - Německo


Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji 2024 ONLINE

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud