9. května 2016 • 21:30

Kanada i Finové bez ztráty bodu, Rusko si poradilo s Lotyšskem

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ruští hokejisté na domácím MS konečně prožili klidný zápas. Po jasné prohře s Čechy (0:3) a přestřelce s Kazachstánem (4:6) tentokrát porazili Lotyšsko přesvědčivě 4:0. Ve skupině B zůstává stoprocentní Kanada a Finsko. Obhájci zlata nejdřív hladce přejeli Bělorusko, kterému nasázeli osm gólů, Seveřané si poradili se Spojenými státy, které porazili ve večerním zápase 3:2.



Konečně. Rusové poprvé na turnaji soupeře jasně přehráli

Hokejisté domácího Ruska porazili v základní skupině A mistrovství světa v Moskvě Lotyšsko 4:0. Sborná po úvodním zaváhání s českým týmem (0:3) podruhé na turnaji vyhrála. Čisté konto vychytal Sergej Bobrovskij, čtyřmi body za dva góly a dvě asistence se pod vítězství podepsal útočník Artěmij Panarin.

Rusové ještě před zápasem stihli položením věnce k památníku nedaleko Ledového paláce uctít padlé u příležitosti Dne vítězství a ruský státní svátek poté také vítězstvím oslavili.

Zpočátku se nerodilo úplně snadno, neboť Lotyši s Merzlikinsem v brance v první třetině statečně odolávali a udrželi bezbrankový stav, přestože dvě velké možnosti měl Dadonov a blízko gólu byl i Ljubimov. Bobrovského pozornost na druhé straně prověřil Bukarts.

Hned po 29 vteřinách ze druhé části ale načal svůj velký zápas Panarin. Útočník, který v NHL obléká dres Chicaga, se opřel do puku po Dacjukově nabídce a propálil lotyšského gólmana. Další šance spálili Tělegin a Mozjakin, ale v polovině 28. minuty přišla nádherná souhra, při níž Šipačov nezištně našel osamoceného Dadonova, který zvýšil.

O šest minut později mohl vývoj zdramatizovat faul Jemelina, po němž musel ruský zadák s trestem na pět minut a do konce utkání rovnou do kabin, ale v dlouhé přesilovce se nejprve vyznamenal Bobrovskij proti Daugavinšovi s Cibulskisem a poradil si bez úhony i poté, když museli Rusové dokonce do tří.

Pojistka sborné přišla v začínající 48. minutě, kdy Panarin skvěle našel Šipačova. Sudí poté neuznali Rusům další trefu kvůli zásahu bruslí, ale poslední slovo měl při přesilovce v 58. minutě opět Panarin.

Lotyšsko - Rusko 0:4 (0:0, 0:2, 0:2)
Branky a nahrávky: 21. Panarin (Dacjuk), 28. Dadonov (Šipačov, Panarin), 48. Šipačov (Panarin, Dadonov), 58. Panarin (Čudinov, Šipačov). Rozhodčí: Wehrli (Švýc.), Fonselius - Nieminen (oba Fin.), Pihlblad (Švéd.). Vyloučení: 4:5, navíc Jemelin (Rusko) 5 min. a do konce utkání. Využití: 0:1. Diváci: 10.440.

Lotyšsko: Merzlikins - M. Širokovs, Galvinš, Siksna, Sotnieks, Andersons, Jerofejevs, Cibulskis - Daugavinš, Girgensons, Abols - M. Redlihs, Širokovs, Skvorcovs - Indrašis, Džerinš, Bukarts - Pavlovs, Meija, E. Kulda - Bičevskis. Trenér: Leonids Beresnevs.
Rusko: Bobrovskij - Vojnov, Jemelin, Zajcev, Marčenko, Bělov, Čudinov, Antipin - Dadonov, Dacjuk, Mozjakin - Ljubimov, Kalinin, Tělegin - Plotnikov, Burmistrov, Širokov - Panarin, Šipačov. Trenér: Oleg Znarok.

MATCH OVERVIEW LEGACY
9. 5. • 15:15
Lotyšsko
Lotyšsko
0:4
ONLINE
9. května
15:15
Rusko
Rusko
Góly

Domácí:

Hosté: 20:29. Panarin, 27:34. Dadonov, 47:02. Šipačjov, 57:30. Panarin

Sestavy

Domácí: Merzlikinš (Masalskis) – M. Širokovs, Galvinš, Siksna, Sotněks, Andresons, Jerofejevs, Cibulskis – Daugavinš (C), Abols, Girgensons (A) – A. Širokovs, Skvorcovs, Redlihs – Džerinš, Indrašis, Bukarts – Pavlovs, Meija (A), Kulda – Bicevskis. Hlavní trenér: Leonids Beresněvs.

Hosté: Bobrovskij (Sorokin) – Vojnov, Jemelin, Zajcev, Marčenko, Čudinov, Bělov, Antipin – Mozjakin (A), Dacjuk (C), Dadonov – Tělegin, Ljubimov, Kalinin – Panarin, Šipačjov (A) – Plotnikov, Širokov, Burmistrov. Hlavní trenér: Oleg Znarok.

Rozhodčí

Fonselius (FIN), Wehrli (SUI) – Nieminen (FIN), Pihlblad (SWE)

Stadion

VTB Ice Palace, Moskva

Návštěva

10440 diváků

Z V VP PP P Skóre B
1. Česko 7 5 1 1 0 27:12 18
2. Rusko 7 6 0 0 1 32:10 18
3. Švédsko 7 3 2 0 2 23:18 13
4. Dánsko 7 2 2 1 2 17:22 11
5. Norsko 7 2 1 0 4 13:22 8
6. Švýcarsko 7 1 1 3 2 20:26 8
7. Lotyšsko 7 1 0 3 3 13:22 6
8. Kazachstán 7 0 1 0 6 15:28 2


Kanada vyhrála na MS už potřinácté v řadě

Hokejisté Kanady opět prodloužili svoji vítěznou šňůru na mistrovství světa. Obhájci titulu porazili v základní skupině B v Petrohradu Bělorusko vysoko 8:0 a zůstávají stoprocentní. V součtu s minulým šampionátem vyhráli Kanaďané již 13 utkání za sebou. Dnes rozhodli čtyřmi góly ve druhé třetině. Dvě branky dal útočník Ryan O'Reilly, gól a dvě nahrávky si připsal Matt Duchene.

Kanada zvládla utkání bez větších potíží, přestože na úvodní trefu si musela chvilku počkat. V 11. minutě gólman Lalande v běloruské brance ještě při skrumáži uhájil čisté konto před Hallem a McDavidem, ale v 16. minutě se proti pravidlům provinil Chenkel a Brassard zblízka po Perryho přihrávce otevřel skóre.

Ve druhém dějství Kanaďané koncertovali. Vyhráli ho na střely mezi tyče 16:5 a především během prostřední dvacetiminutovky stihli čtyři gólové trefy. S první z nich přispěchal kapitán Perry už po 63 vteřinách od návratu z kabin, když využil velmi nepovedené střídání soupeře a sám zakončil přečíslení tří na osamoceného brankáře.

Pak se Kanaďané bránili v oslabení, ale ujeli Jenner s O'Reillym, který sice zakončil bruslí, jenže sudí mu po kontrole situace na videu přiznali gól. Hall pak z dobré pozice pálil jen do boční sítě a Ceci orazítkoval tyč, ale ve 32. minutě se mezi střelce zapsali Duchene a jen 20 vteřin po něm Hall. Lalande poté přenechal místo náhradníkovi Milčakovovi.

Ten odolával do začátku třetí třetiny. Z ní bylo odehráno 86 sekund a O'Reilly s přispěním jednoho ze soupeřů zaznamenal druhý gól. V 50. minutě předvedli hokejovou parádu Scheifele se Stonem, jenž po rychlé kombinaci zakončil velmi snadno do prázdné brány. V přesilovce pak ještě dovršil debakl Bělorusů, kteří dosud na turnaji nebodovali, obránce Matheson.

Bělorusko - Kanada 0:8 (0:1, 0:4, 0:3)
Branky a nahrávky: 17. Brassard (Perry, Duchene), 22. Perry (Murray), 24. O'Reilly (Jenner, Ceci), 32. Duchene (Brassard, Ceci), 32. Hall (McDavid), 42. O'Reilly (Duchene, Scheifele), 50. Stone (Scheifele), 54. Matheson (Gallagher, McDavid). Rozhodčí: Gebei (Maď.), Wiegand - Fluri (oba Švýc.), Lhotský (ČR). Vyloučení: 5:3. Využití: 0:3. V oslabení: 0:1. Diváci: 4536.

Bělorusko: Lalande (32. Milčakov) - Djukov, Korobov, Gotovec, Jevenko, Lisovec, Chenkel, Ustiněnko - A. Kosticyn, Kaljužnyj, S. Kosticyn - Platt, Stas, Linglet - N. Komarov, Kitarov, Děmkov - Stěpanov, Pavlovič, Gavrus - Kovyršin. Trenér: Dave Lewis.
Kanada: Talbot - Tanev, Rielly, Ceci, Murray, Matheson, Dumba, Hutton - Stone, Scheifele, Domi - Perry, Brassard, Hall - Duchene, McDavid, Marchand - Gallagher, O'Reilly, Jenner - Reinhart. Trenér: Bill Peters.

MATCH OVERVIEW LEGACY
9. 5. • 15:15
Bělorusko
Bělorusko
0:8
ONLINE
9. května
15:15
Kanada
Kanada
Góly

Domácí:

Hosté: 16:17. Brassard, 21:03. Perry, 23:58. O'Reilly, 31:19. Duchene, 31:39. Hall, 41:26. O'Reilly, 49:17. Stone, 53:52. Matheson

Sestavy

Domácí: Lalande (32. Milchakov) – Djukov, Korobov (A), Jevenko, Gotovec, Lisovec, Chenkel, Ustiněnko – S. Kosticyn, Kaljužnyj (C), A. Kosticyn (A) – Platt, Stas, Linglet – Děmkov, Kitarov, Komarov – Stěpanov, Kovyršin, Gavrus – Pavlovič

Hosté: Talbot (Pickard) – Tanev, Rielly, Ceci, Murray, Dumba, Mattheson, Hutton – Stone, Scheifele, Domi – Perry (C), Brassard, Hall – Duchene (A), McDavid, Marchand – Gallagher, O'Reilly (A), Jenner – Reinhart

Rozhodčí

Gebei (HUN), Wiegand (SUI) – Fluri (SUI), Lhotský (CZE)

Stadion

Sportovní palác Jubilejnyj, Petrohrad


Finové jedou, Američané v problémech

Hokejisté Finska porazili na mistrovství světa tým USA a připsali si třetí výhru. V petrohradské skupině B tak mají stejně jako Kanaďané na kontě maximální počet devíti bodů, Američané doposud získali jen tři. Utkání rozhodla branka Lea Komarova v přesilové hře ve 45. minutě.

Souboj byl i konfrontací dvou adeptů na pozici jedničky letošního draftu zámořské NHL - Američana Matthewse a Laineho z Finska. Z pohledu statistik byl sice úspěšnější Matthews, který si připsal jednu asistenci, celkově spokojenější však byl jeho soupeř.

Do první výraznější šance se dostal Maroon, do vedení se však dostali Seveřané. V 10. minutě otevřel skóre pohotově střílející Koivu. O tři minuty později se Finové radovali podruhé, když Condona v brance USA překonal Pihlström.

Obhájcům bronzových medailí se však ještě v první třetině podařilo snížit, když Koskinen nedokázal zastavit tvrdou střelu Vatrana. Další šanci změnit stav měly oba týmy zejména v početních výhodách, brankáři však potvrzovali, že mají dobrou formu. Zaskvěl se zejména Koskinen proti Vatranovi ve 39. minutě.

Hned na začátku třetí dvacetiminutovky se podařilo vyrovnat Murphymu, z nerozhodného stavu se však Američané radovali jen krátce. O tři minuty později byl vyloučen Maroon a Finové přesilovku bleskově využili, vedení jim získal zpět Komarov. Ještě více přiblížit Suomi třem bodům mohli Barkov nebo Koskiranta, ani jeden z nich však příležitosti neproměnil. Finy to mrzet nemuselo, výhru ubránili i při závěrečné power play soupeře.

Finsko - USA 3:2 (2:1, 0:0, 1:1)
Branky a nahrávky: 10. Koivu (Mikael Granlund, Aho), 13. Pihlström (Pulkkinen, Sallinen), 45. Komarov (Barkov, J. Jokinen) - 14. Vatrano (Matthews), 41. Murphy (Maroon, Larkin). Rozhodčí: Fraňo (ČR), Björk - Malmqvist (oba Švéd.), Lazarev (Rus.). Vyloučení: 3:4. Využití: 1:0. Diváci: 4830.

Finsko: Koskinen - Jaakola, Hietanen, Pokka, Lindell, Kukkonen, Ohtamaa, Salmela - Aho, M. Koivu, Mikael Granlund - Laine, Barkov, J. Jokinen - Pyörälä, Koskiranta, Komarov - Pihlström, Sallinen, Pulkkinen. Trenér: Kari Jalonen.
USA: Condon - Wideman, Hanifin, Murphy, Skjei, Warsofsky, Santini - Maroon, Larkin, Foligno - Schroeder, Matthews, Vatrano - Motte, Compher, Hendricks - Fasching, Hinostroza, Wood. Trenér: John Hynes.

MATCH OVERVIEW LEGACY
9. 5. • 19:15
Finsko
Finsko
3:2
ONLINE
9. května
19:15
USA
USA
Góly

Domácí: 09:16. Koivu, 12:04. Pihlström, 44:16. Komarov

Hosté: 13:45. Vatrano, 40:53. Murphy

Sestavy

Domácí: Koskinen (Saros) – Jaakola, Hietanen, Lindell, Pokka, Kukkonen (A), Ohtamaa, Salmela – Granlund, Koivu (C), Aho – Jokinen (A), Barkov, Laine – Pyörälä, Koskiranta, Komarov – Pihlström, Sallinen, Pulkkinen

Hosté: Condon (Kinkaid) – Wideman, Hanifin, Murphy (A), Skjei, Santini, Warsofsky – Foligno (A), Larkin, Maroon – Schroeder, Matthews, Vatrano – Motte, Compher, Hendricks (C) – Fasching, Hinostroza, Wood

Rozhodčí

Björk (SWE), Fraňo (CZE) – Lazarev (RUS), Malmqvist (SWE)

Stadion

Sportovní palác Jubilejnyj, Petrohrad

Z V VP PP P Skóre B
1. Finsko 7 7 0 0 0 29:6 21
2. Kanada 7 6 0 0 1 34:8 18
3. Německo 7 4 0 1 2 22:20 13
4. USA 7 3 0 1 3 22:18 10
5. Slovensko 7 2 1 0 4 15:23 8
6. Bělorusko 7 2 0 0 5 16:32 6
7. Francie 7 1 1 0 5 11:23 5
8. Maďarsko 7 1 0 0 6 12:31 3

Tanky v ulicích, fanoušci v dresech. Rusové slavili v Moskvě Den vítězství
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud