9. května 2016 • 21:57

Kovář ukoval teč snů. SUPER gól pomohl obrátit zápas se Švédy

Autor: jab
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Mdlý výkon a zasloužená dvougólová ztráta. Pak ale průvan v kabině a úžasný restart. Čeští hokejisté přebili zpackanou první dvacetiminutovku v utkání se Švédskem na mistrovství světa v Rusku dechberoucí druhou částí. Z tříbrankové smršti ční teč Jana Kováře z 34. minuty, kterou útočník Magnitogorsku srovnal na 2:2. Češi i díky dvěma gólům Michala Birnera zvítězili nad Švédy 4:2 a po třech zápasech jsou na turnaji neporažení a vládnou skupině A.



Ale popořadě. Ospalým českým hokejistům, kteří po gólech Roberta Roséna a Martina Lundberga z vlastního oslabení ztráceli se Švédskem po první třetině 0:2, chrstl živou vodu do tváře ve 27. minutě David Pastrňák.

První gól v kariéře na světovém šampionátu pro 19letého útočníka Bostonu narýsoval pasem zpoza branky nejproduktivnější hráč letošního ročníku extraligy Roman Červenka. Češi snížili na 1:2 a sebevědomí severského soupeře, který na MS stejně jako národní tým ve dvou utkáních skupiny A neprohrál, bylo pryč.

"Roman mě úžasně našel, já už to pak měl lehké. Máme tady mladý tým, všichni jsme hodně vzrušení, že tady můžeme hrát, takovéto momenty nám dodávají sebevědomí," těšilo Pastrňáka.

A pak to přišlo. Do ještě větší deprese dostal svěřence Pära Martse ve 34. minutě Jan Kovář. Útočník vítězného týmu KHL Magnitogorsku umě bokem k brance nastavil hůl do střílené přihrávky obránce Jakuba Jeřábka. Puk se odlepil od ledu a zaplul nad rameno takřka dvoumetrového brankáře Vancouveru Canucks Jacoba Markströma. Krásný hokejový moment, možná nejlepší teč sezony!

VIDEO: Podívejte se na úžasnou teč Jana Kováře

Na vlně euforie si o čtyři minuty později zasurfoval i útočník mistrovského Liberce Michal Birner, který ve vlastním oslabení otočil vývoj utkání na 3:2. Třetina snů z pohledu českého týmu byla na světě, Čechům na tři branky stačilo třináct střel.

"Obránce to vyřešil hodně naivně, jen si lehnul na zem, tak jsem ho prostě objel. Řepíkovi jsem nahrávat nemohl, tak jsem vystřelil. Náš trenér brankářů mi říkal, že Markström chodí hodně dolů, tak jsem mu vystřelil kolem hlavy a vyšlo to," popsal vítězný gól po utkání 30letý forvard Bílých Tygrů.

Více o MS v hokeji 2016 čtěte ZDE>>>

Birner, který byl vyhlášen za Čechy nejlepším hráčem utkání, zvýšil v závěrečné dvacetiminutovce přesnou ranou pod břevno na 4:2 a čeští hokejisté třetí výhru na turnaji udrželi. S osmi body je Česko na čele skupiny A, liberecký snajpr je se třemi góly druhým nejlepším střelcem šampionátu. První je čtyřbrankový finský zázrak Patrik Laine.

"Každý gól potěší, ale pro mě jsou nejdůležitější naše body, už jich máme za tři utkání osm, což je skvělý výsledek. Soudržnost našeho týmu je obrovská, nikdo nám tady nevěřil, ale já jsem přesvědčen, že budeme ještě lepší a odrazíme se ještě výš," řekl po utkání Birner, který na MS debutuje.

Po zápase zářil i asistent trenéra Jaroslav Špaček. "Výborně jsme bruslili, Švédy jsme v pohybu jednoznačně předčili. Góly ve druhé třetině zákonitě přišly, po první třetině jsme si toho v kabině ale docela dost řekli. A druhá lajna s Řepíkem a Birnerem dnes hrála výborně, předchozí zápasy jim úplně nesedly, ale dnes předvedli neskutečný pohyb a pořádně za to vzali," těšilo Špačka.

VIDEO: Podívejte se na vítězný gól Michala Birnera z oslabení

VIDEO: Podívejte se na sestřih zápasu Česko - Švédsko


Jan Kovář, Michal Řepík, Michal Birner a Radim Šimek se radují z gólu na 4:2
Jan Kovář, Michal Řepík, Michal Birner a Radim Šimek se radují z gólu na 4:2

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji 2024 ONLINE

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud