13. května 2016 • 04:40

Furch i před Vokounem a Hniličkou. Jak začínali gólmani na MS?

Autor: mto
Vstoupit do diskuse
0
  • Dominik Furch ještě na MS neinkasovalDominik Furch ještě na MS neinkasovalFOTO: Michal Beránek (Sport)

    Dominik Furch bude mít na start svého prvního seniorského hokejového šampionátu určitě krásné vzpomínky. V zápasech proti Rusku (3:0) a Norsku (7:0) udržel čisté konto a předvedl svůj potenciál. Odchovanec pražské Kobry navíc dokázal něco, co před ním nepředvedly ani české brankářské ikony. Podívejte se, jak si ve svých prvních dvou startech na MS vedli gólmani na uplynulých deseti šampionátech.

  • 2005 - Tomáš Vokoun - 1 gól

    Tomáš VokounFoto Michal Beránek (Sport)

    Vídeňský šampionát, který pro český tým plný hvězd skončil sladkým zlatým vítězstvím, odstartoval výhrami 3:1 nad Švýcarskem a 2:0 nad Německem. Jediným hráčem, který tehdy Vokouna překonal, byl bek Severin Blindenbacher.

  • 2006 - Milan Hnilička - 5 gólů

    Milan HniličkaFoto Pavel Mazáč (Sport)

    Parádní stříbro hlídal v kleci v Rize tehdy třiatřicetiletý veterán Milan Hnilička. V první bitvě přišla remíza s Lotyšskem 1:1, ale hned v následujícím zápase vyfasoval zkušený gólman čtyři branky od Slovinců. Přesto slavil výhru 5:4.

  • 2007 - Roman Čechmánek - 3 góly

    Roman ČechmánekFoto Michal Beránek (Sport)

    Další harcovník v kleci. Šestatřicetiletý Roman Čechmánek v prvních dvou bitvách inkasoval pouhé tři branky. Nejdříve při demolici Běloruska 8:2 a následně při výhře 6:1 nad Rakouskem. Česko nakonec skončilo na sedmém místě.

  • 2008 - Milan Hnilička - 7 gólů

    Milan HniličkaFoto Pavel Mazáč (Sport)

    Milan Hnilička se vrátil do akce v Kanadě a po slabších Dánech, které reprezentační výběr porazil 5:2, přišli na řadu silnější Rusové. S těmi Češi svedli vyrovnanou bitvu a padli po prodloužení 4:5. Ve finálním hodnocení jim patřilo páté místo.

  • 2009 - Jakub Štěpánek - 4 góly

    Jakub ŠtěpánekFoto Pavel Mazáč (Sport)

    Své první mistrovství světa odstartoval Jakub Štěpánek výtečně. Proti Dánsku zapsal při výhře 5:0 rovnou čisté konto, další výhru nad Nory (5:2) přenechal Martinu Pruskovi, ale proti Finům pak přišla porážka 3:4. Šesté místo bylo ve Švýcarsku pro tým stropem.

  • 2010 - Tomáš Vokoun - 3 góly

    Tomáš VokounFoto Pavel Mazáč (Sport)

    Nečekané zlato se nerodilo hladce. Tomáš Vokoun ale byl klíčovým mužem turnaje, a to předváděl od začátku. Nejdříve dvakrát inkasoval při výhře 6:2 nad Francií, pak pustil na jedno utkání do klece Ondřeje Pavelce a poté vychytal důležitou výhru 2:1 nad Švédy.

  • 2011 - Ondřej Pavelec - 2 góly

    Ondřej PavelecFoto Pavel Mazáč (Sport)

    K bronzové medaili ze Slovenska tentokrát výrazně pomohl Ondřej Pavelec. Ve dvou prvních zápasech turnaje na něj šlo 48 střel. Dvě Lotyšské skončily za jeho zády (4:2), od Dánů (6:0) neinkasoval vůbec.

  • 2012 - Jakub Kovář - 3 góly

    Jakub KovářFoto Pavel Mazáč (Sport)

    Premiérový start na MS s nulou zvládl také Jakub Kovář, na kterého si nepřišlo Dánsko, které prohrálo 0:2. Český tým posléze nasadil na Švédsko (1:4) Jakuba Štěpánka a Kovář se dostal znovu do brány až při výhře 4:3 po samostatných nájezdech nad Nory. Mladý gólman si z MS odvezl bronzovou medaili.

  • 2013 - Alexander Salák - 2 góly

    Alexander SalákFoto Barbora Reichová (Sport)

    Další nová tvář a znovu nula! Alexander Salák pochytal 21 střel, nedovolil Bělorusku ani gól a Česko vyhrálo 2:0. Bilanci mu tak pokazili až Švédové, kteří vyhráli 2:1 i když český gólman chytil několik jasných šancí. Z konečného sedmého místa ale radost neměl.

  • 2014 - Alexander Salák - 6 gólů

    Alexander SalákFoto Michal Beránek (Sport)

    Alexander Salák byl jedničkou i na dalším šampionátu, na start ale přišli těžší soupeři. Se Slovenskem český tým vyhrál 3:2 v prodloužení, ale se Švédskem přišla prohra 3:4 v prodloužení.

  • 2015 - Alexander Salák - 7 gólů

    Alexander SalákFoto Michal Beránek (Sport)

    Do třetice Salák, ale tentokrát to neklaplo. Dramatickou bitvu se Švédskem prohrál domácí tým 5:6 po samostatných nájezdech a proti Lotyšsku musel český gólman ve 24. minutě střídat po dvou obdržených gólech ze šesti střel.

  • 2016 - Dominik Furch - 0 gólů

    Dominik FurchFoto Michal Beránek (Sport)

    První zápas proti domácímu favoritovi z Ruska připravil hokejové velmoci solidní šok. Pak si Furch ve dvou zápasech zahrál na dvojku a sledoval výtečného Pavla Francouze z lavičky. Návrat na led a znovu žádný puk za jeho zády. "Je to start z říše snů," řekl brankář po výhře 7:0 nad Nory.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji 2024 ONLINE

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud