16. května 2016 • 21:40

Rusové na MS porazili Nory, vyhrála i Kanada. Němci slaví třetí místo

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hokejisté Ruska v šestém utkání na domácím mistrovství světa porazili Norsko a bodově se dotáhli ve skupině A na Čechy. Norové naopak přišli o šanci na postup do čtvrtfinále. Kanada se ve druhé skupině postarala o výhru nad Francií a vrátila se do čela tabulky před Finsko. Ve večerních zápasech Němci přetlačili Maďary 4:2 a zajistili si třetí místo ve skupině B, a Dánsko si poradilo s Kazachstánem 4:1. 



Němci vybojovali třetí místo ve skupině B

Němci porazili Maďarsko 4:2 a zajistili si konečné třetí místo v základní skupině B. Svěřenci Marco Sturma zlomili odpor soupeře až v úplném závěru, vítěznou branku vstřelil v 58. minutě obránce Constantin Braun. O osudu Maďarů rozhodne úterní souboj Běloruska a Francie. Pokud Bělorusové získají alespoň bod, sestoupí Maďarsko zpět do první divize.

Němci získali již před zápasem jistotu účasti ve čtvrtfinále, proti Maďarsku se jim však roli papírového favorita nedařilo naplnit. Již v první minutě mohl otevřít skóre Sofron, ale nedokázal zamířit přesně.

VIDEO: Podívejte se na sestřih zápasu Německo - Maďarsko

V polovině první třetiny se Maďaři už dostali do vedení, Greisse v německé brance překonal tentokrát již úspěšně zakončující Sofron. Nováček mezi elitou měl i další šance, od druhé třetiny však střeleckou aktivitu převzali Němci a se štěstím se jim podařilo i vyrovnat. Hagerovu střílenou přihrávku si do branky srazil jeden z maďarských hráčů.

Němci pokračovali v aktivitě i poté a ve 42. minutě se dostali do vedení. Maďarům se však prakticky z první střely ve třetí třetině, která prošla na Greisse, podařilo vyrovnat. V 53. minutě mohl rozhodnout Ehrhoff, ale podařilo se to až v čase 57:24 Braunovi. Maďaři se poté rozhodli riskovat bez brankáře, ale inkasovali počtvrté.

Německo - Maďarsko 4:2 (0:1, 1:0, 3:1)
Branky a nahrávky: 32. Hager, 42. Reul, 58. Braun (Akdag, Draisaitl), 60. M. Goc (Seidenberg, Greiss) - 10. Sofron (Bartalis), 46. Wehrs (Magosi). Rozhodčí: Fraňo (ČR), Olenin - Lazarev (oba Rus.), Kaderli (Švýc.). Vyloučení: 2:4. Využití: 1:0. Diváci: 5038.

Německo: Greiss - Holzer, Ehrhoff, Boyle, Akdag, Reul, Müller, Braun - Kink, M. Goc, Seidenberg - Noebels, Draisaitl, Macek - Schütz, Hager, Gogulla - Reimer, Kahun, Flaake. Trenér: Marco Sturm
Maďarsko: Rajna - Wehrs, Szirányi, Dudás, Sagert, Stipsicz, M. Vas, Mestyán - Sofron, Bartalis, Galló - Kóger, Sarauer, G. Nagy - Benk, J. Vas, Erdély - K. Nagy, Sebök, Magosi - Kovács. Trenér: Rich Chernomaz.

Dánská naděje na čtvrtfinále žije

Dánové porazili ve svém závěrečném zápase v základní skupině A Kazachstán 4:1 a udrželi se ve hře o postup do čtvrtfinále. Dánové jsou před úterním závěrem první části šampionátu čtvrtí s náskokem tří bodů na Švýcarsko, které čeká souboj s českou reprezentací.

Dánové, kteří dnes vstřelili všechny branky v přesilových hrách, přijdou o postup do play off jen v případě, že Švýcaři v úterý český tým porazí v normální hrací době.

VIDEO: Podívejte se na sestřih zápasu Dánsko - Kazachstán

Dánové věděli, že k uchování reálních šancí na postup potřebují proti již sestupujícímu Kazachstánu bodovat a nejlépe vyhrát. A za tříbodovým ziskem vykročili rázně už v první třetině. Tři využité přesilové hry zajistily Seveřanům dostatečný náskok. Skóre otevřel v 9. minutě Markus Lauridsen, o druhý gól se postaral Jannik Hansen a třetí přidal Nicklas Jensen.

Kazaši poté změnili brankáře a poprvé na turnaji dostal šanci Malgin. Jeho spoluhráčům, konkrétně Dawesovi, se poté podařilo z brejku snížit, žádné drama se ale nekonalo. Další zužitkovaná početní výhoda zajistila Dánsku zpět tříbrankové vedení. Další gól již více než sedm tisíc diváků v Ledovém paláci nevidělo.

Dánsko - Kazachstán 4:1 (3:0, 1:1, 0:0)
Branky a nahrávky: 9. M. Lauridsen (Eller, J. Hansen), 17. J. Hansen (Storm), 18. Nicklas Jensen (Storm), 30. Ehlers (M. Lauridsen) - 24. Dawes (Bochenski, Lipin). Rozhodčí: Gebei (Maď.), Kubuš - Šefčík (oba SR), Lederer (ČR). Vyloučení: 2:6. Využití: 4:0. Diváci: 7097.

Dánsko: Dahm - D. Nielsen, O. Lauridsen, M. Lauridsen, Nicholas Jensen, Mads Boedker, Lassen, Kristensen - J. Hansen, Eller, Ehlers - Nicklas Jensen, Madsen, Storm - Christensen, Green, Poulsen - Bau Hansen, Starkov, P. Bjorkstrand. Trenér: Jan Karlsson.
Kazachstán: Poluektov (21. Malgin) - Trjasunov, Semjonov, Lipin, Lakiza, Korabejnikov, Lobanov, Kairov - Dawes, Bochenski, Boyd - Šin, Rymarev, Ivanov - Solarjov, Markelov, Krasnoslobodcev - Panšin, Grenc. Trenér: Andrej Nazarov.

Rusové se výhrou dotáhli na Čechy

Hokejisté domácího Ruska si v základní skupině A světového šampionátu poradili po výsledku 3:0 s Norskem a dotáhli se bodově na český tým, s nímž na úvod turnaje prohráli. Průběžně sborná vede tabulku díky lepšímu skóre. Seveřané sice vzdorovali celou první třetinu (0:0), ale nakonec přišli o poslední naději na postup do čtvrtfinále. Vítězný gól Rusů dal Ivan Tělegin, čisté konto si připsal díky 27 zákrokům Ilja Sorokin.

Norští hokejisté si vypracovali první příležitost, v níž Sorokin vychytal Rosseliho Olsena, ale jinak se hrálo pod taktovkou sborné. Jako první zahrozil Ljubimov, poté měl v přesilovce obrovskou možnost Panarin, ale jeho střelu do prázdné brány vykryl jeden z norských zadáků. Ve 14. minutě gólman Söberg sebral radost Šipačovovi. V další příležitosti Panarin místo zakončení ještě hledal Ovečkina, ten po ledě těsně minul.

Na začátku druhé třetiny nezamířil v samostatném úniku přesně Sannikov, ale fanoušky domácích záhy rozjásal Tělegin, když usměrnil parádní střílenou přihrávku Orlova. Další příležitosti spálil Panarin, ten ale ze sebe přece jen ve 38. minutě strhl nálepku nešťastníka zápasu a po přihrávce Šipačova upravil rychlým bekhendem na 2:0.

"Bylo to vysvobození, že jsem dal konečně gól," komentoval Panarin svou čtvrtou trefu na turnaji. "Měl jsem tolik šancí, ale pořád se mi nedařilo skórovat. Měl jsem pocit, jako kdyby byl puk prokletý. Byl jsem za ten gól doopravdy šťastný," netajil Panarin.

Když ve 43. minutě přidal Ljubimov šťastně třetí trefu soustředěně hrajících domácích, bylo zřejmé, že dohasly i poslední naděje Norů na odvrácení jejich konce na turnaji již v základní skupině.

"Byl to poněkud neobvyklý gól," řekl úspěšný střelec. "Viděl jsem puk, jak se odráží od zadního mantinelu a letí zpět přes branku, tak jsem se jen snažil udržet hůl (v souladu s pravidly) pod horní tyčkou a něco z toho vytěžit," popsal Roman Ljubimov svůj třetí zásah na turnaji.

Oba celky měly ve zbývajícím průběhu ještě několik více než slibných příležitostí, změnu skóre však žádná z nich nepřinesla. "Byl z toho velmi nelehký zápas. Norové proti nám hráli hodně rychle, ale nám pomohl Ilja v brance a je skvělé, že jsme pro něho uhájili čisté konto," pochválil Ljubimov dvacetiletého Sorokina, který je na svém prvním seniorském MS.

Rusko - Norsko 3:0 (0:0, 2:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 23. Tělegin (Orlov, Kalinin), 38. Panarin (Šipačov), 43. Ljubimov (Jemelin, Orlov). Rozhodčí: Piechaczek (Něm.), Björk - Pihlblad (oba Švéd.), Nieminen (Fin.). Vyloučení: 3:4. Bez využití. Diváci: 12.116.

Rusko: Sorokin - Vojnov, Jemelin, Antipin, Čudinov, Zajcev, Marčenko, Orlov - Ovečkin , Kuzněcov, Burmistrov - Sannikov, Dacjuk, Širokov - Panarin, Šipačov, Dadonov - Ljubimov, Kalinin, Tělegin - Plotnikov. Trenér: Oleg Znarok.
Norsko: Söberg - Holös, Nörstebö, Johannesen, Tollefsen, Trygg, Ödegaard - Zuccarello, Haga, Martinsen - M. Olimb, K. A. Olimb, Rosseli Olsen - Bastiansen, K. Forsberg, Röymark - Trettenes, Stene, Roest. Trenér: Roy Johansen.

Kanada výhrou nad Francií zvedla šance Slovenska na čtvrtfinále

Hokejisté Kanady porazili v Petrohradu na mistrovství světa Francii 4:0 a vrátili se do čela základní skupiny B před Finsko. Obhájci titulu vyhráli v součtu s loňským šampionátem již pošestnácté za sebou.

Francie naopak ztratila šanci na postup do play off. Jeden ze soupeřů tím ubyl Slovensku, jemuž tak ke čtvrtfinálové místence stačí v úterý porazit v základní hrací době USA.

O čtvrtfinále usilující Francouzi začali proti obrovskému favoritovi velmi dobře a mohli jít do vedení, když osamocený Fleury uháněl v šesté minutě na Pickarda, strážce kanadské branky ale jeho dobře mířenou střelu vytěsnil na tyč. Jenže nedlouho poté se Francouzi provinili proti pravidlům a Kanaďané udeřili: Stone si najel z druhé vlny na přihrávku po kombinaci tří spoluhráčů a zblízka nezaváhal.

Ve druhé třetině se scénář opakoval, jen s tím rozdílem, že Bertrand v polovině 22. minuty jel na Pickarda s vědomím, že ho při trestném střílení nebude nikdo nahánět a má tak klid na zakončení. K tomu se však nakonec ani nedostal, neboť kanadský gólman jeho úmysl dobře přečetl. Ve 36. minutě naopak přesně s vypršením Janilova trestu zvýšil zblízka dorážející Duchene na 2:0.

Během třetí části Kanaďané soupeře přestříleli vysoko 20:5 v počtu ran mezi tyče a dvě další také skončily za zády gólmana Quemenera. Nejprve navýšil náskok Scheifele, další šance nedali Duchene a McDavid, ale v 55. minutě potěšili srdce hokejových labužníků O'Reilly s Perrym. Kanadský kapitán Perry po nádherné kombinaci uzavřel výsledek. Brankáři Pickardovi stačilo na čisté konto jen 13 zásahů.

Perry svým povedeným představením, během něhož ke gólu přidal i asistenci, stylově oslavil dnešní jednatřicetiny. "Corey dal parádní gól a to je patrně ten nejlepší dárek, který mohl dostat," uvedl kouč Kanaďanů Bill Peters na adresu jediného hráče letošního šampionátu, který může v případě zisku titulu vkročit do prestižního Triple Gold Clubu.

V úterý budou Kanaďané usilovat o první místo ve skupině v přímém souboji s Finskem a je jasné, že po tomto duelu zůstane na turnaji už jen jediný neporažený tým. "Hrajeme podobným stylem jako Finové a hodně jejich kluků také hraje v NHL. Bude to dobrý zápas. Mají tu opravdu dobré hráče a k jejich týmu máme respekt," řekl kanadský útočník Derrick Brassard.

Francouzi byli zklamaní, že prohráli tak výrazným rozdílem. "Těch 0:4 není podle mě skutečným vyjádřením toho, jak zápas vypadal. Myslím, že náš výkon byl lepší, než napovídá výsledek. Kanaďané hráli rychle a skórovali na konci přesilovek, kdy už jsme byli unavení. Ale z těchto věcí se musíme poučit do budoucna," prohlásil útočník poražených Pierre-Édouard Bellemare, který už dvě sezony obléká v NHL dres Philadelphie.

Kanada - Francie 4:0 (1:0, 1:0, 2:0)
Branky a nahrávky: 9. Stone (Hall, McDavid), 36. Duchene (Perry, Ellis), 44. Scheifele (Stone, Marchand), 55. Perry (O'Reilly, Gallagher). Rozhodčí: Jeřábek (ČR), Öhlund (Švéd.) - Kilian (Nor.), Suominen (Fin.). Vyloučení: 2:4. Využití: 1:0. Diváci: 5219.

Kanada: Pickard - Tanev, Rielly, Ellis, Murray, Ceci, Dumba, Matheson - Stone, Scheifele, Marchand - Perry, Brassard, Hall - Duchene, McDavid, Domi - Gallagher, O'Reilly, Jenner - od 41. navíc Reinhart. Trenér: Bill Peters.
Francie: Quemener - Auvitu, Moisand, Beron, Dieude-Fauvel, Janil, Raux - Fleury, Bellemare, S. Treille - Perret, Lamperier, Bertrand - Claireaux, Ritz, Desrosiers - Berthon, T. Da Costa, Bozon. Trenér: Dave Henderson.

Vše o světovém šampionátu v Rusku čtěte ZDE>>>

SKUPINA A

Z V VP PP P Skóre B
1. Česko 7 5 1 1 0 27:12 18
2. Rusko 7 6 0 0 1 32:10 18
3. Švédsko 7 3 2 0 2 23:18 13
4. Dánsko 7 2 2 1 2 17:22 11
5. Norsko 7 2 1 0 4 13:22 8
6. Švýcarsko 7 1 1 3 2 20:26 8
7. Lotyšsko 7 1 0 3 3 13:22 6
8. Kazachstán 7 0 1 0 6 15:28 2

SKUPINA B

Z V VP PP P Skóre B
1. Finsko 7 7 0 0 0 29:6 21
2. Kanada 7 6 0 0 1 34:8 18
3. Německo 7 4 0 1 2 22:20 13
4. USA 7 3 0 1 3 22:18 10
5. Slovensko 7 2 1 0 4 15:23 8
6. Bělorusko 7 2 0 0 5 16:32 6
7. Francie 7 1 1 0 5 11:23 5
8. Maďarsko 7 1 0 0 6 12:31 3

S Thomase Greissem v brance Německo na MS v Rusku ještě neprohrálo
S Thomase Greissem v brance Německo na MS v Rusku ještě neprohrálo

Vstoupit do diskuse
0

MS hokej 2024 ONLINE - Mistrovství světa v ledním hokeji

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud