19. května 2016 • 17:56

Česko - USA 1:2 po nájezdech. Vůjtkův tým se loučí bez medaile

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Medailový sen na MS končí! Čeští hokejisté prohráli ve čtvrtfinále se Spojenými státy 1:2 po nájezdech a skončí bez cenného kovu na šampionátu čtvrtý rok po sobě. Skóre dramatického utkání rozhodl po proměněném trestném střílení v první třetině Tomáš Zohorna, Američanům se podařilo vyrovnat hned po přestávce zásluhou Austona Matthewse, ten proměnil jako jediný i nájezd. Na obou stranách pak zářili především brankáři. Zápas komentovali pro iSport.cz Martin Ručinský a Radim Rulík. Jejich názory si přečtěte níž.



ned v první minutě prověřil gólmana Kinkaida Řepík, Furch si připsal zákrok po Vatranově pokusu. Američané se ubránili při Faschingově vyloučení a na druhé straně zahrozil Murphy. Nebezpečnější byli Češi, Červenkova teč Šimkova pokusu šla ale mimo, Řepíkovu ránu vyrazil gólman New Jersey a od Birnerovy nohy se odrazila vedle pravé tyče.

Při Kundrátkově vyloučení nejdříve Maroonova teč Warsofského střely minula Furchovu branku a vzápětí se dostal do úniku Zohorna, kterého fauloval právě Maroon. Nařízené trestné střílení Zohorna proměnil blafákem do forhendu. Ještě před pauzou mohl při Vatranově vyloučení zvýšit po rychlé kombinaci Červenka, ale Kinkaid zasáhl.

Po 87 vteřinách druhé třetiny bylo vyrovnáno. Matthews si najel na Vatranovu přihrávku, natlačil se před Furcha a překonal jej blafákem do bekhendu mezi betony. Odpovědět mohl po Pastrňákově přihrávce Červenka, který pak Kinkaida nepřekonal ani nadvakrát po průniku při hře čtyř proti čtyřem. Po sólu Filippiho americký gólman také svůj tým podržel.

V krátké přesilovce Američanů pomohla ve 27. minutě Furchovi tyč po Matthewsově pokusu. Na druhé straně zahrozil Zaťovič a při Widemanově vyloučení se Češi z náporu neprosadili. Z brejku těsně minul Birner, v následné přesilovce při Woodově trestu Kinkaid kryl Plekancův pokus i Šimkovu teč. V 38. minutě unikl Faksa, ale americký gólman se mu vrhnul pod nohy a vypíchnul puk hokejkou.

V úvodu třetí části při Šimkově trestu neprostřelil Furcha Nelson, už při plném počtu hráčů na ledě český gólman vyrazil i Matthewsovu střelu z dobré pozice. Američané dělali pohybem Vůjtkovu týmu problémy a další šanci Furch zmařil Compherovi. Z české strany si připsali nebezpečné pokusy Červenka a Filippi. Do další šance se natlačil Zaťovič, ale byl vyloučen za faul na Kinkaida.

V oslabení Češi odolali a následně po Červenkově přihrávce ohrozil Kinkaida Pastrňák. Furcha opět prověřil Matthews. Oba gólmani pochytali i další nebezpečné pokusy a duel dospěl do prodloužení.

Na jeho začátku mohl rozhodnout Schroeder, ale Furch tým podržel. Český celek se ubránil i při Zohornově trestu v třech proti čtyřem. Kinkaid pak musel krýt Kovářův pokus a možnost měl i Kašpar. Nájezdy neodvrátil ani Wideman, jehož šanci stihl zmařit Kundrátek. V rozstřelu se trefil jen ve druhé sérii Matthews, z české strany neuspěli Kašpar, Koukal, který v zápase jinak nehrál, ani Zohorna.

ČR - USA 1:2 po sam. nájezdech (1:0, 0:1, 0:0 - 0:0)

Branky a nahrávky: 16. T. Zohorna z trestného střílení - 22. Matthews (Vatrano, Wideman), rozhodující sam. nájezd Matthews. Rozhodčí: Öhlund (Švéd.), Wehrli (Švýc.) - Otmachov (Rus.), Pihlblad (Švéd.). Vyloučení: 6:6. Bez využití: Diváci: 7853.

ČR: Furch - Jeřábek, Jordán, Šimek, Kolář, Kempný, Kundrátek, M. Doudera - Pastrňák, Plekanec, Červenka - Řepík, Jan Kovář, Birner - Kašpar, Kousal, T. Zohorna - Zaťovič, Faksa, Filippi - navíc na nájezd Koukal. Trenéři: Vladimír Vůjtek starší, Josef Jandač, Jiří Kalous a Jaroslav Špaček.

USA: Kinkaid - Murphy, McCabe, Wideman, Hanifin, Warsofsky, Skjei - Foligno, Matthews, Larkin - Hinostroza, Nelson, Vatrano - Schroeder, Compher, Motte - Fasching, Hendricks, Maroon - Wood. Trenéři: John Hynes, David Quinn a Todd Richards.

Po nájezdech slaví USA, vyřadili Česko

Martin Ručinský: "Frustrace po prohře je velká, teď to kluky štve a jsou špatní, ale pak si uvědomí, jak hráli dobře a nakonec z MS budou mít dobrý pocit, ale chce to samozřejmě čas."

Radim Rulík:  "Když se půjde touto cestou hladových mladých hráčů z extraligy, můžeme hrát o medaile, Pořád jsme hokejový národ a jsme schopni hrát proti světové špičce."

Martin Ručinský: "Vůjtek je velice kvalitní trenér, poslední měsíce jsem ho poznal osobně a když sleduju projev tohoto týmu, určitě působil stylem, že partu stmelil a hráčům dával klid a vnesl do národního týmu jiného ducha."

Radim Rulík: "Americký gólman byl na Kašpara připravený a mezeru si hlídal."

Martin Ručinský: "Gólmani už se před zápasem díky technologiím na potenciální střelce koukají, brankář byl na Kašpara ready."

Prodloužení skončilo

Martin Ručinský: "Prodloužení jsou nervy pro diváka, na hráče to působí jinak, teď už je to loterie."

Radim Rulík: "Po celou sezonu se trénuje kdo pojede nájezdy, asi nebude rozhodovat překvapení. Já osobně bych teď Furcha za Francouze nestřídal."

Hodnocení 3. třetiny

Martin Ručinský: "Moc pěknej hokej, šance na obou stranách ve třetí části, oba brankáři chytají výborně, tak uvidíme co přinese prodloužení."

Radim Rulík: "Kolem 7. minuty první třetiny jsme byli přesvědčení, že kdo dá první gól vyhraje. USA jsou velmi nebezpeční v útoku, hraje se hezký hokej ve vysokém tempu. Náš tým určitě nezklamal a hráči tam nechali všechno."

Hodnocení 2. třetiny

Radim Rulík: "Čekají nás momenty, kdy kouč asi bude víc protáčet na ledě první a druhý útok."

Martin Ručinský: "Kluci hrají vynikající turnaj, překvapili pojetím hry, kterou předvádí. Americký brankář ale asi chytil dobrej den, ani jsem pořádně nevěděl, kde chytá a dneska USA drží v zápase, z naší strany je to trochu neplodný."

Radim Rulík: "Amerika v oslabení výborně braní a hlídá hráče připravené na střelu."

Martin Ručinský: "USA dali sice gól, ale podle mého názoru to byl ofsajd. Ale teď jsou zpátky ve hře a budou kousat. Faksa to měl při nájezdu těžký, brankář to udělal výborně. Vytváříme si šance, moc nového toho trenéři v šatně neřeknou, ale nesmíme inkasovat a nenechat se zbytečně vylučovat, teď jde o trpělivost a čekání na příležitost, která určitě přijde."

21:27:  Matthews vyrovnává. Česko - USA 1:1.

Radim Rulík o gólu USA na 1:1: Přímočará akce, ale ofsajd podráždí
Video se připravuje ...

Hodnocení 1. třetiny

Radim Rulík: "Teď bude záležet na tom, jaký výkon podáme my, se sebevědomím Američanů gól obdržený ve vlastní přesilovce určitě nic neudělá."

Martin Ručinský: "Faksa se mi strašně líbí, sledoval jsem ho v Americe, hrál výborně, dostával plno prostoru, je vidět, že má od trenéra důvěru, jde o výborného kmplexního hráče."

Radim Rulík: "Od nás to bylo opatrnější, oni působili nebezpečněji, ale my jsme potřebovali dát gól, abychom získali dostali větší klid. Největší síla našeho mužstva je, že je dobře vybraný. z těch možností, co trenéři měli, se složil výborný tým, který je kompaktní."

Martin Ručinský: "Tým USA vstupem překvapil, jeho hráči byli aktivnější a měli šance, my jsme působili nervóznějším dojmem, ale od půlky třetiny už byla hra vyrovnaná."

15:23: Tomáš Zohorna otevřel skóre po trestném střílení - 1:0!

Martin Ručinský: "Provedl to vynikajícím způsobem, rozhodil brankáře a výborně zakončil."

Martin Ručinský o trestném střílení Tomáše Zohorny: Provedl to vynikajícím způsobem
Video se připravuje ...

Pětka z Nagana na čtvrtfinále MS v Moskvě: Pusťte nás ně!
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud