19. května 2016 • 11:28

Zachův otec o USA: Matthews je pod obřím tlakem, kouč se neschovává

Autor: mah
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jeho syn v mládežnických kategoriích nastoupil proti řadě Američanů, kteří se dnes v 15.15 představí proti českému týmu ve čtvrtfinále mistrovství světa v Rusku. Otec hokejového útočníka Pavla Zachy několik z nich pozoroval i na velkých turnajích v minulosti. „Je tam hodně šikovných kluků. Američané často v základní skupině odevzdávají bezbarvé výkony a v play off najednou přeřadí na vyšší rychlost,“ varuje na dálku v rozhovoru pro iSport.cz Pavel Zacha starší.



Toho k americkému výběru poutají i další vazby. Koučem mladého celku USA je John Hynes, trenér New Jersey Devils, kde jeho talentovaný syn působí. „Udělal na mě obrovský dojem. Neschovává se za líbivá gesta, mluví na rovinu, za pouhý rok v NHL si získal velký respekt,“ hodnotí Zacha.

ONLINE: Čtvrtfinále Česko - USA sledujte ZDE »

Ve čtvrtfinále se český tým utká s mladým týmem Američanů, jak vidíte šance Čechů?
Musím se přiznat, že na turnaj nekoukám od první do poslední minuty. Sleduji jen některá utkání. Nejsou tam moc známé tváře, hlavně kluci z univerzit. Trenér John Hynes prošel mládežnickým hokejem v Americe. Do Devils navíc dokázal vnést nové prvky a dařilo se mu. Bude hodně zajímavé sledovat, jak se duel bude vyvíjet hned od první minuty. Američané mají asi nejvíc nevyzpytatelný tým na turnaji, přesto podle vývoje turnaje jsou mírným favoritem Češi. Vidím to tak 60 na 40 pro nás. Ale pozor, Američané často v základní skupině odevzdávají bezbarvé výkony a v play off najednou přeřadí na vyšší rychlost. Letos jim přesto ta nejvyšší kvalita chybí.

Vy jste se s trenérem Američanů setkal osobně. Váš syn Pavel byl draftovaný New Jersey. Jak na vás působí?
Zatím jsem měl tu možnost s ním mluvit jenom jednou na draftu. Navíc těch lidí kolem klubu tam bylo mnoho, takže náš kontakt nebyl tak dlouhý. Ale podle toho, jak se prezentovali Devils v letošní sezoně, kdy se slabším kádrem patřili k největším překvapením soutěže, tak si za rok získal v lize velký respekt. New Jersey dokonce dlouho bojovali o play off, což absolutně nikdo nepředpokládal. Na druhou stranu na turnaji Američané zatím nepodávají příliš přesvědčivé výkony. V NHL ale má ten systém perfektně nastavený a já jsme z něj nadšený.

Co k němu říkají Patrik Eliáš nebo váš syn Pavel?
Patrik Eliáš s tím týmem byl celý rok a ohromně si jej pochvaloval. Neřekl na něj jediné špatné slovo. On má hlavně obrovské zkušenosti s mládežnickým hokejem, z čehož teď může profitovat i Pavel. V juniorce dávají těm mladým klukům obrovský prostor, nechají je vyhrát, tvořit hru i za cenu chyb. Na druhou stranu on s tím přesunem mladých hráčů do NHL vůbec nespěchá. Proto si tam Pavla letos nechali na začátku až dokonce tréninkového kempu a pak jej poslali do juniorky. V tu chvíli to pro nás všechny bylo trochu bolavé, věřili jsme, že se tam udrží. Teď zpětně to ale hodnotíme jako skvělý tah. V danou chvíli to bylo to nejlepší řešení pro Pavla i tým.

Přesvědčil vás tedy?
Člověk tam zas nevidí tolik do zákulisí. Těžko hodnotit, jaké podněty jdou ze strany trenéra a jaké ze strany manažera klubu. Na celém chodu týmu se podílí hrozně moc lidí. Kouč Hynes ale neplácá do větru. Podle toho co jsem vypozoroval, se neschovává za líbivá gesta a mluví na rovinu a to se mi na něm hrozně líbí. Není vůbec arogantní, s každým jedná na rovinu, je hodně přemýšlivý. Má ohromně pozitivní přístup. Proto se na tohle utkání moc těším, budu fandit Čechům, ale i Američané jsou mi sympatičtí.

Nemůžeme střežit pouze Matthewse

Co můžete říct k talentovanému hráči Austonu Matthewsovi, který v mládežnických výběrech proti Čechům vždy řádil?  
Pozornost si zaslouží, je to nebezpečný hráč, ale nemůžeme se koncentrovat pouze na něj. Je pod obrovským tlakem. Ví, že tým na něj hodně spoléhá. Každé zaváhání ho může stát první pozici na draftu. Není to lehká situace pro tak talentovaného hráče. Jsem hrozně zvědavý, jak si s tím Matthews proti nám poradí. Američané nemají tak silný tým jak na loňském šampionátu v Praze a Ostravě. Bude se chtít předvést. Pamatuju si, jak v loňské sezoně před draftem vibroval Connor McDavid, přitom to měl téměř jisté. Na Matthewse tlačí skvělý Fin Patrik Laine. Bude hodně vyhecovaný, ale může ho to i srazit. Hrozně se na to utkání těším. Mně nejvíc na tom celém turnaji zajímají mladí hráči, kteří jsou každoročně takovým zpestřením šampionátu.

Američané mají ve svém středu několik hráčů z univerzity. Může být jejich výhoda, že jsou zatím neokoukaní?
Ti kluci nemají velké jméno a bylo asi velkým překvapením, že se na takový turnaj dostali. Na druhou stranu spolu hrají celý rok, perfektně si rozumí. To je jejich obrovská výhoda a i oni mohou být v takovém utkání jako čtvrtfinále hodně nebezpeční. Ty univerzity jsou velké specifikum zámořského hokeje. Jednou jsem se o tom bavil s otcem obránce Andreje Šustra, který univerzitou prošel a pak se rval o místo v Tampě. Jako mladý hráč si často říkáte, že už po vás celek NHL sáhne, že přišel váš čas a pak se v tréninkovém kempu objeví další desítka hráčů odněkud z univerzit, kteří jsou starší, líp na tom silově a hned je vaše pozice hodně těžká. Takhle to tam funguje a ti kluci mají velmi dobrou kvalitu, ač v NHL se zatím neukázali. 

Více o mistrovství světa v Rusku čtěte zde >>>

Řepík o čtvrtfinále: Hrajeme tu dobrý hokej, musíme se koukat na sebe
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud