Matěj Hejda
23. května 2016 • 11:45

Cucáci na MS předčili mazáky! Král Laine i autor 10 gólů proti Čechům

Autor: Matěj Hejda
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tenhle trend je k vidění víc a víc! Ale ještě nikdy v takové míře. Na hokejovém mistrovství světa dospělých 2016 hrálo prim mládí! V Rusku hvězdného Ovečkina, Halla či Perryho zastínili jiní. Laine, McDavid, Aho, Matthews, Pastrňák a další. Všechno borci, kterým nebylo ani dvacet let. Zvykejte si, hokejové velmoci zkrátka na každoroční světový šampionát vozí mládí a sázka na budoucnost se jim neskutečně vyplácí.



Patrik Laine (Finsko, 18 let)

Finské torpédo bez pochyby z mladíků vzbudilo největší dojem. V 18 letech je nejmladším Finem, který výběr Suomi na seniorském světovém šampionátu reprezentoval. Čekali byste, že se bude někde ve třetí, čtvrté lajně učit od zkušenějších? Zapomeňte! Laine s 12 kanadskými body byl s Granlundem neproduktivnějším Finem. Jen tak pro přirovnání: Hvězdný Alexandr Ovečkin dal v osmnácti letech na svém prvním mistrovství v roce 2004 gól a přidal jednu nahrávku.

Stále vám toho bylo málo? Laine byl nakonec vyhlášen nejužitečnějším hráčem zároveň nejlepším útočníkem celého turnaje. V sezoně navíc dominoval i finské lize, kde se stal nejlepším střelcem a hráčem celého play off. Obdivuhodná bilance, kterou v budoucnu jen těžko někdo překoná. Tenhle sebevědomý kluk bude v NHL obrovskou hvězdou. Navíc vloni draftovaný osmnáctiletý Fin Sebastian Aho na turnaji také hodně zaujal. Suomi čeká skvělá budoucnost. Tedy promiňte, síla Finů se už letos ukázala v plné kráse.  

Connor McDavid (Kanada, 19 let)

Možná nebyl tak dominantní, jak se před turnajem čekalo. Kanada totiž nesázela na jednotlivce, již tradičně vytvořila na turnaji nejlepší a hlavně nejkompaktnější tým. Devatenáctiletý talent Edmontonu dlouho na šampionátu kouzlil, bojoval, nahrával na důležité branky, ale gólová radost se mu vyhýbala. Nejspíš si jí šetřil na ten nejdůležitější moment! Skóroval ve finále proti do té doby neporaženým Finům. "Odehrál devět zápasů bez vstřeleného gólu, ale to nejlepší předvedl na závěr," pochválil McDavida list Calgary Herald.

V průběhu prvního dějství finále se McDavid dostal k odraženému puku a z bezprostřední blízkosti jej pohotově poslal za finského brankáře Koskinena. Vstřelil tak zlatý kanadský gól a znovu ukázal, proč je dlouhodobě přirovnávám k největším kanadským legendám historie.  

Auston Matthews (USA, 18 let)

Ten byl na turnaji v těžší situaci než oba jeho mladí kolegové. Američané na šampionát již tradičně nepřivezli tak hvězdný tým jako Finové, Rusové či Kanada. Osmnáctiletý kluk z Arizony přesto obstál a nejen to! Hlavně české fanoušky vytáhlý centr bude ještě dlouho budit ze snu.  

V základní skupině si připsal 6 bodů a patřil k tahounům výběru trenéra Hynese. V play off turnaje však ještě rozkvetl. Ve čtvrtfinále gólem ze hry srovnal na 1:1 a v nájezdech pak rozhodl o vyřazení Vůjtkovy party. Opět tak potvrdil, že se mu proti Čechům nebývale daří. Ve všech věkových kategoriích, kde proti nim nastoupil do pěti utkání, vstřelil deset gólů! I v semifinále s favorizovanou Kanadou byl hodně vidět a vstřelil i gól. Bude zajímavé sledovat, jestli na letošním draftu NHL dostane přednost Matthews nebo Laine. Jedno je jisté ale už teď. Ani jedna varianta nebude špatná!

Bodování talentovaných hráčů na MS

Patrik Laine - 10 zápasů 12 bodů (7+5)
Connor McDavid - 10 zápasů 9 bodů (1+8)
Auston Matthews - 10 zápasů 9 bodů (6+3)
Sebastian Aho - 10 zápasů 9 bodů (3+4)
Dylan Larkin - 10 zápasů 9 bodů (2+7)
David Pastrňák - 8 zápasů 6 bodů (1+5)

Vstoupit do diskuse
0

MS hokej 2024 ONLINE - Mistrovství světa v ledním hokeji

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * Hokejové brusle na Heureka.cz

Aktuální zápasy
Články odjinud