Adam Sušovský
24. února 2017 • 14:45

Reprezentace mění myšlení! Šanci na MS mají i hráči ukrytí v AHL

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Stačilo říct slovo farma a dveře do hokejové reprezentace se zabouchly na dva západy. Že to byla od minulých trenérů chyba, se možná ukáže v Paříži. V plánech Josefa Jandače figuruje několik hokejistů z AHL, se kterými by mohl pro světový šampionát počítat. Andrej Nestrašil, Dominik Simon, Vojtěch Mozík a další. Výběr je velký, kvalita prověřená. Adepty pro národní tým v zámoří pečlivě sleduje reprezentační pozorovatel Jiří Fischer.



Útočník Andrej Nestrašil měl místo v sestavě českého týmu na Světovém poháru jisté. Než přišlo nešťastné zranění zad, které nakonec nejspíš srazilo i jeho kariéru v NHL. Na farmě teď není příliš vidět, přitom dál hraje špičkový hokej a svádí v něm drsné bitvy i s jinými přehlíženými Čechy. Chce jet na mistrovství světa a možná se do nominace skutečně dostane.

„Je v našem hledáčku,“ potvrzuje Sportu Jiří Fischer, hlavní skaut české reprezentace v zámoří. Jediná krátká věta, jeho pouhá tři slova úplně mění situaci a léta zavedený pohled i myšlení realizačního týmu.

Podívejte se na PĚT reprezentačních trumfů v AHL

Andrej Nestrašil
Andrej Nestrašil

Zatímco předchozí trenéři o hráčích z farmy nechtěli slyšet a vlastně jim ani nestálo za to ztrácet čas sledováním podceňované soutěže, tým Josefa Jandače ji důkladně sonduje. Tuší, že v ní může objevit sílu a nové tahouny týmu. Už na začátku sezony to dal jasně najevo a slova svého zvěda Fischera mu teď dávají zapravdu: S těmi kluky se dá počítat!

„Nemáme všechny hráče v reprezentaci vyzkoušené, na mistrovství světa se navíc bude hrát na velkém hřišti, tedy úplně jiný hokej. To, jak by zapadli do týmu, je vždycky jen odhad. Co se ale porovnávat dá, je, jak dohrávají souboje, jejich pohybová rychlost, rychlost myšlení a schopnost hrát pod tlakem,“ říká Fischer.

A to je ono!

Ve všem, co zmiňuje, by hokejisté z AHL do jednoho v Paříži obstáli. Možná řadu reprezentantů z Evropy by předčili, i když tomu trenéři dosud moc nechtěli věřit. Nebyla to chyba?

Háček? AHL je větší oříšek než NHL

Nestrašil má i při pohledu na tabulku největší šanci se do výběru pro letošní mistrovství světa dostat. Carolina ani její farmářský tým nejspíš nepostoupí do play off , takže bude k dispozici. Není jediným, o kom stojí za to přemýšlet. Ani zdaleka ne. Kdyby Jandač chtěl, může z hokejistů v AHL poskládat klidně celou formaci a řadě z nich dát klíčovou roli.

Vojtěch Mozík patří k nejlepším obráncům soutěže a za dospělou reprezentaci už hrál. Dominiku Simonovi bylo teprve dvacet, když na mistrovství světa v Praze posbíral šest bodů (1+5) a patřil k největším překvapením turnaje.

Tomáš Nosek o něj těsně před začátkem přišel, z nominace vypadl na poslední chvíli. A pak je tady Jakub Vrána, zatím skrytý český klenot. Neexistuje jediný argument proč s nimi nepočítat. Ale má to háček. „Zatím nám nikdo neumí říct, zda je kluby na mistrovství světa uvolní. Vše se totiž odvíjí od mateřského týmu, situace v AHL je hodně specifická,“ vysvětluje Fischer.

Nestrašil dře v posilovně: Tři měsíce jsem se nehýbal, ale jde to nahoru!
Video se připravuje ...

Nominovat hráče z NHL je jednoduché. Pokud mu skončila sezona a je zdravý, jeden telefon to vyřídí. Dopsat na soupisku posilu z farmy? Větší problém, než by se na první pohled mohlo zdát.

„Jsou kluci, kteří se třeba v AHL nedostanou do play off, ale mateřský tým hrající o Stanley Cup si je vytáhne nahoru. Jsou jen takoví doplňkoví hráči, trénují a čekají na to, kdyby se někdo zranil,“ říká Fischer.

Názorný příklad? Už zmíněný Simon. Loni mohl jet na šampionát do Moskvy, místo toho musel až do konce sledovat vítězné tažení Pittsburghu. S Crosbym a spol. trénoval, jezdil na zápasy, ale ani jeden si nezahrál. Takže se ho nakonec netýkaly ani oslavy se stříbrným pohárem.

Asterix a Obelix: Podívejte se, jak vypadají maskoti pro MS v hokeji 2017 »

Vrána či Zacha v ohrožení

V takových případech záleží, jak se k situaci postaví konkrétní klub. To by letos mohl být případ Jakuba Vrány, který sice častěji hraje na farmě, ale Washington prahne po Stanley Cupu.

„A pak je taky možnost, že se tým z NHL nedostane do play off, ale jeho farma má dobrou sezonu. To je případ New Jersey a Pavla Zachy. Mluvil jsem s jejich manažerem, protože o Zachu stojíme. Devils ale pořád nevědí, jak situaci řešit. Možná ho pošlou na farmu,“ líčí Fischer.

Češi tedy musí a budou čekat. Poslední šance povolat hráče z AHL je po prvním kole tamního play off. V takovém případě by totiž ještě stihli odehrát Euro Hockey Tour v Českých Budějovicích (27. až 30. dubna), generálku pro šampionát. „Musíme čekat, jak se situace v zámoří vyvine,“ uzavírá Fischer.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud