4. dubna 2017 • 15:40

České posily na MS: Kdo přijede z NHL, koho nepustí a kdo čeká na farmě

Vstoupit do diskuse
0
  • Kdo by mohl posílit českou hokejovou reprezentaci pro MS 2017?Kdo by mohl posílit českou hokejovou reprezentaci pro MS 2017?FOTO: Koláž iSport.cz

    První velká ryba z NHL pro mistrovství světa je na udici. Kouč hokejové reprezentace Josef Jandač potvrdil, že na tuty dorazí brankář Petr Mrázek: „Jsme s ním domluveni. Jakmile skončí sezona, měl by přijet na turnaj do Českých Budějovic.“ Další trumfy? Zatím spíš otazníky. Situaci komplikují zdravotní trable, zájmy farem nebo agenti, kteří pro své klienty plánují vyhádat velké smlouvy. Projděte si hráče, kteří připadají v úvahu pro český národní tým, rozdělili jsme je do čtyř kategorií podle pravděpodobnosti jejich účasti ve Francii.

  • Měli by přijet

    Petr Mrázek (brankář - Detroit)

    zápasy: 49

    úspěšnost: 90,1 %

    Tip Sportu, že pojede na MS: 100 %

    Detroit po 25 letech nepostoupil do play off. Mrzuté. Brankář musel dost dlouho poslouchat, že by měl chytat lépe, navíc v původně vyhrané válce s kolegou Howardem ztratil svoji pozici a jsou opět na stejné startovní čáře. Taky na levačku. Ale už dopředu oznámil, že rád na šampionát přijede, v Paříži by se měl stát jedničkou, chlapem, kolem kterého se bude všechno točit. Pořád umí kouzlit, mistrovství světa je ideální místo, kde to všem může zase ukázat.

    Petr Mrázek si v NHL připsal čtvrtou prohru v řadě.Foto ČTK/AP

    Jakub Voráček (útočník - Philadelphia)

    zápasy: 79

    body: 60 (19+41)

    Tip Sportu, že pojede na MS: 90 %

    Smlouvu řešit nemusí, má luxusní dlouhodobý kontrakt, Philadelphie je venku ze hry o Stanley Cup a trenér Jandač o něm mluví jako o jednom z největších lídrů. Tahle rovnice má dopadnout jasným ANO, sbalenou bagáží, balíkem hokejek a letenkou do Evropy. Vousatý pracant, který zatím v NHL nasbíral 60 bodů, by se národnímu týmu hodil extrémně, energií, schopnostmi i zkušenostmi. Co může jeho příjezd zhatit? Kdyby Flyers své hvězdě nařídili, ať si odpočine.

    Jandač o nominaci: Hráčům zakazují MS i agenti. Hudlera nechceme - čtěte ZDE »

    Jakub Voráček ve dvířkách české střídačky v přípravě na Světový pohár s RuskemFoto Barbora Reichová (Sport)

  • Otazníky

    Pavel Zacha (útočník - New Jersey)

    zápasy: 66

    body: 24 (8+16)

    Tip Sportu, že pojede na MS: 65 %

    Na farmu zpátky nemůže, odehrál 66 zápasů. Bude volný. Jenže proti němu hraje, že prodělal otřes mozku, na tenhle typ zranění jsou v NHL obzvlášť hákliví. Devils si Zachu stále hýčkají jako klenot, proklepnou si ho radši třikrát, než ho pustí na akci do Evropy. Jestli jim nebude jen drobnost sedět, nikam nepojede.

    Radko Gudas (obránce - Philadelphia)

    zápasy: 67

    body: 23 (6+17)

    Tip Sportu, že pojede na MS: 50 %

    Určitě by v nominaci byl, sám by nejspíš asi i rád jel. Jenže komplikací je nedávné zranění. V zápase proti Devils si ho našel Dalton Prout a poslal ho na marodku. Musí být stoprocentně zdravý a k tomu ještě doufat, že generální manažer Hextall bude mít dobrý den, aby jel.

    Radko Gudas na ledě po zákroku Daltona ProutaFoto Profimedia

    Michal Neuvirth (brankář - Philadelphia)

    zápasy: 28

    úspěšnost: 89,1 %

    Tip Sportu, že pojede na MS: 49 %

    Nebýt šokujícího sobotního kolapsu v duelu s Devils, opora Flyers by se nejspíš hlásila na srazu reprezentace. Jenže teď kolem Neuvirtha panuje veliká nejistota, klub mlčí, hráč zatím také, čeká se na výsledky podrobného vyšetření. Překvapilo by, kdyby dostal od klubu zelenou. Tu by si musel vyhádat.

    Momenty hrůzy ve Philadelphii. Neuvirth omdlel a musel do nemocnice - čtěte ZDE »

    Michal Neuvirth zůstal bezvládně ležet na ledě v 8. minutě zápasuFoto Profimedia

    Radim Vrbata (útočník - Arizona)

    zápasy: 79

    body: 53 (18+35)

    Tip Sportu, že pojede na MS: 30 %

    Mistr světa z Vídně naposledy oblékl nejcennější dres před čtyřmi roky na MS, od té doby ani ťuk, nebyl valný zájem druhé strany. A Vrbata ve své mysli kariéru v reprezentaci uzavřel. Jandačův nedávný telefonát ho překvapil, kouči neřekl hned ne, ale tady to těžko dopadne. Svaz by měl větší šanci, kdyby se ozval dříve.

    Aleš Hemský (útočník - Dallas)

    zápasy: 15

    body: 7 (4+3)

    Tip Sportu, že pojede na MS: 20 %

    Už čtyři měsíce po operaci kyčle se vrátil na led, mnohem dříve, než se plánovalo. Má to logický důvod: protože mu končí smlouva, potřebuje dát najevo, že na vysoké úrovni může nadále hrát. Což ukazuje. Ale po utkáních trpí silnými bolestmi, šampionát tentokrát nejspíš nebude riskovat. Chtěl jet loni, přednost však dostal Faksa.

    Aleš Hemský uniká Seanu MonahanoviFoto Reuters / Sergei Belski-USA TODAY Sports

  • Speciální kategorie

    Radek Faksa (útočník - Dallas)

    zápasy: 77

    body: 31 (11+20)

    Tip Sportu, že pojede na MS: 40 %

    I přes jisté zdravotní komplikace by si rád spravil chuť z nepovedené sezony Dallasu, ale zase, na rozhodnutí není sám, komplexní útočník čeká na agentovo vyjádření. A ten zase nekomunikuje s vedením národního týmu...

    Radek Faksa rvačku proti Hickeymu z Islanders vyhrálFoto ČTK/AP

    Ondřej Palát (útočník - Tampa Bay)

    zápasy: 71

    body: 49 (17+32)

    Tip Sportu, že pojede na MS: 35 %

    Jeho Tampu partie o Stanley Cup nejspíš minou, ale to neznamená, že se okamžitě sbalí a vyrazí do Evropy. Stane se tak nejspíš v případě, že mu agent stihne domluvit kontrakt do startu šampionátu. Ale upřímně, šance není velká.

    Ondřej Palát uspěl před brankou Chicaga s tečíFoto ČTK/AP

    David Pastrňák (útočník  - Boston)

    zápasy: 72

    body: 68 (32+36)

    Tip Sportu, že pojede na MS: 15 %

    Na jeho případě se ukazuje moc agentur, kteří hráčem šíbují s dálkovým ovladačem. Pastrňák se Jandačovi svěřil, že by v případě nepostupu Bostonu do play off okamžitě vyrazil na pomoc, ale jeho zástupci jsou razantně proti. Talent čeká na multikontrakt a nepustí ho, aby se nezranil.

    David Pastrňák se raduje ze svého gólu v zápase NHL proti DetroituFoto Profimedia.cz

  • Trenéři je chtějí vidět

    Vojtěch Mozík (obránce - Albany - AHL)

    zápasy: 59

    body: 19 (9+10)

    Tip Sportu, že pojede na MS: 70 %

    New Jersey ukázalo ofenzivnímu obránci, že o něj nestojí, nevzalo ho nahoru, ani když už bylo jasné, že se tým nedostane do play off, nechtělo ho vidět. Proto po dvou letech na farmě není na co čekat. Domů! Jestli to vyjde a tým ho propustí z farmy, měl by patřit na seznam vyvolených.

    Vojtěch Mozík se zkusí prosadit do týmu New Jersey DevilsFoto Michal Beránek (Sport)

    David Musil (obránce - Tuscon a Bakersfield - AHL)

    zápasy: 59

    body: 18 (4+14)

    Tip Sportu, že pojede na MS: 35 %

    Vedení reprezentace pracuje na tom, aby ho Arizona pustila do Česka ještě před koncem farmářské soutěže, trenér Jandač by si siláka z výborného rodu Musilů a Holíků rád proklepl při co nejvíc zápasech v Česku. Jestli to vyjde, tak bude jen na něm, jak se porve se širším kluzištěm.

    Andrej Nestrašil (útočník - Charlotte - AHL)

    zápasy: 19

    body: 5 (1+4)

    Tip Sportu, že pojede na MS: 30 %

    V Carolině s ním zametli, on má všeho plné zuby a hrozně rád by vyrazil na mistrovství světa. Je na něm, jestli si zařídí, aby ho v organizaci uvolnili v předstihu a mohl přijet na kemp. Trenéři o něm nejsou stoprocentně přesvědčeni, že v jejich týmu musí být. Musí Jandače a spol. ohromit.

    Nestrašil dře v posilovně: Tři měsíce jsem se nehýbal, ale jde to nahoru!
    Video se připravuje ...

    Dominik Simon (útočník - Wilkes-Barre/Scranton Penguins - AHL)

    zápasy: 67

    body: 45 (14+31)

    Tip Sportu, že pojede na MS: 15 %

    Není úplnou neznámou, ze zámoří na něj jde chvála, že se oproti začátku sezony dost zlepšil a trenéři národního týmu mají příslib od kouče Penguins Mikea Sullivana, že když farma vypadne z play off, on ho nebude tahat do áčka na tribunu... Jenže farma Pittsburghu by musela v play off skončit rychle.

    Vše o českém týmu na MS v hokeji 2017 najdete ZDE »

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud