Jan Barák
25. dubna 2017 • 04:40

Češi, pozor! Soupeři vezou na MS hvězdy, kdo bude trápit národní tým?

Autor: Jan Barák
Vstoupit do diskuse
0
  • Podívejte se v článku, jaká esa sebou na MS v hokeji přivezou soupeři českého týmu v základní skupině BPodívejte se v článku, jaká esa sebou na MS v hokeji přivezou soupeři českého týmu v základní skupině BFOTO: Koláž iSport.cz

    Už se to blíží, hokejový šampionát 2017 klepe na dveře. Ťuky ťuk, 5. května bude vpuštěn, ten den se ve Francii a Německu odehrají otevírací zápasy mistrovství světa. Čeští hokejisté se ve skupině B v Paříži střetnou s Kanadou (úřadující mistři světa), Finskem (úřadující vicemistři světa), Švýcarskem, Běloruskem, Norskem, Francií a Slovinskem. A svěřence Josefa Jandače čeká šichta z přetěžkých, účast s předstihem přislíbila hodně zvučná jména. Podívejte se na vybrané hvězdy českých soupeřů v článku.

  • Claude Giroux (útočník, Kanada)

    První soupeř Čechů na MS? Z nejsilnějších, hned v pátek 5. května favorit na zlato a obhájce titulu z Kanady. Kapitánské céčko a dohled nad supersilným výběrem připadne Claude Girouxovi, který kapitánčí i ve Philadelphii. Ryšavý centr letos neprožil povedenou sezonu, s Flyers neproklouzl do play off a ve statistice plus/minus zapsal hrozivých -15. Bodově to také nebylo valné, 29letý rodák z Hearstu skóroval v 82 utkáních jen čtrnáctkrát a přidal 44 asistencí. Na MS to ale v Girouxově provedení bývá jiná písnička, v roce 2015 na šampionátu v Praze a Ostravě bral v deseti zápasech deset bodů a dokormidloval Kanadu k titulu. Nechyběl ani ve zlatém týmu na zářijovém Světovém poháru, kde ale odehrál jen jediný zápas.

    Kanadský útočník Claude GirouxFoto Michal Beránek (Sport)

  • Kevin Lalande (brankář, Bělorusko)

    Ke druhému utkání na šampionátu nastoupí Češi v sobotu 6. května, kdy se popasují s Běloruskem. Naposledy hrál národní tým proti tomuto soupeři v roce 2013 ve Stockholmu a vyhrál 2:0. V čele velmi dobře organizované defenzivy bude brankář Kevin Lalande. Jméno nezní moc bělorusky, viďte? 30letý gólman se narodil v kanadském Kingstonu, 16. února 2013 ale přijal po dvou letech působení v Dinamu Minsk běloruské občanství. Lalandea draftovalo v roce 2005 v pátém kole Calgary, šanci zahrát si NHL mu ale Flames ani jiný tým v soutěži nedaly. Dobré jméno si 181 cm vysoký brankář udělal v KHL, kde kromě Minsku oblékal i barvy Čechova a CSKA Moskva. V sezoně 2014/15 byl Lalande s průměrem 1.39 branky na zápas nejlepším gólmanem KHL.

    Brankář Běloruska Kevin LalandeFoto Michal Beránek (Sport)

  • Sebastian Aho (útočník, Finsko)

    Na občance pouhých 19 let, obličej floutka ze střední školy a sezona jako hrom. Toť v kostce Sebastian Aho, finský pravý křídelník zvládl svou první sezonu za mořem fantasticky. V dresu Caroliny odehrál kompletní porci 82 utkání a nasbíral 49 bodů (24+25). Díky němu pomýšleli Hurricanes do konce základní části na účast v play off, nakonec neprošli sítem o sedm bodů. Rodák z Raumy toho navzdory mladému věku stihl v kariéře požehnaně, s Oulu má z roku 2015 mistrovský titul, z mistrovství světa hráčů do 20 let 2016 zlatou placku, ve finále proti Rusům (4:3 v prodloužení) zaznamenal gól a asistenci. Ve stejném roce se představil i na mužském šampionátu, kde získal stříbro. Jak se mu povede proti českému týmu, se kterým se utká v pondělí 8. května?

    Finský forvard Sebastian AhoFoto Michal Beránek (Sport)

  • Patrick Thoresen (útočník, Norsko)

    Po dvoudenní pauze vyzve národní tým ve svém čtvrtém utkání skupiny B ve čtvrtek 11. května Norsko. Velká neznámá? Kdepak, Češi se se severským týmem utkali dvakrát v přátelském utkání v polovině dubna v Chomutově a zvítězili 4:0 a 6:3. Pohodička, hvězdný útočník Norů Patrik Thoresen ale v obou střetech absentoval, na MS tomu tak nebude. Thoresen, který dvakrát vyhrál v KHL Gagarinův pohár (2011 s Ufou a 2015 s Petrohradem) a aktuálně působí ve švýcarském Curychu, letos za svou vlast nastoupil k pěti utkáním, ve kterých nasbíral deset bodů. Pokud Češi rodáka z Osla a majitele 106 startů v NHL ustráží, bude z velké míry vyhráno.

    Norský útočník Patrick ThoresenFoto Reuters

  • Robert Sabolič (útočník, Slovinsko)

    V pátek 12. května vyzvou Češi nováčka elitní skupiny MS Slovince. Na outsidera skupiny, kterému nepomůže hvězdný útočník Los Angeles Anže Kopitar, narazili naposledy v roce 2013 ve Stockholmu a zvítězili 4:2. Bez Kopitara to budou mít Slovinci těžké, góly bude muset obstarat třeba bývalý útočník Sparty Robert Sabolič, který poslední rok působil v KHL v dresu Admiralu Vladivostok. S týmem uhrál play off, Admiral ale vypadl hned v prvním kole s Omskem 2:4 na zápasy. Sabolič zamířil do Sparty v roce 2014 z německého Ingolstadtu a za dvě sezony v české nejvyšší soutěži nastoupil i v součtu s play off do 124 zápasů, v nichž zaznamenal 42 gólů a 31 asistencí. V KHL letos odehrál 58 zápasů a získal 44 bodů (19+25).

    Útočník Slovinska Robert SaboličFoto Profimedia.cz

  • Teddy da Costa (útočník, Francie)

    S pořadatelskou Francií si Češi zašpásují v neděli 14. května v pařížské AccorHotels Areně pro 14 500 příznivců. Pikantní zápas to bude především pro Teddy Da Costu, 31letý forvard hrál poslední sezonu za Znojmo v EBEL lize. Rodák z Melunu odehrál za Orly 27 zápasů, ve kterých vstřelil tři branky a desetkrát asistoval. Vyšlo mu i poslední přátelské utkání, ve kterém Francie překvapivě porazila Lotyšsko 6:4 a Da Costa dal gól a na dva přihrál. Teddy má o čtyři roky mladšího bratra Stéphanea, který působí v KHL v CSKA Moskva a má i 47 startů v NHL.

    Útočník Francie Teddy Da CostaFoto Reuters

  • Jonas Hiller (brankář, Švýcarsko)

    V závěrečném duelu ve skupině se reprezentace postaví Švýcarům, které v Moskvě před rokem udolala 5:4. Neochvějnou jedničkou týmu bude Jonas Hiller, který dlouhých devět let lapal v NHL za Anaheim a Calgary. Rodák z Felben Wellhausenu poslední rok strávil ve švýcarském Bielu, který dovedl do čtvrtfinále play off, kde padl s pozdějším mistrem z Bernu 1:4 na zápasy. V sezoně 2010/11 si majitel 404 startů v NHL zachytal i Utkání hvězd. A ačkoliv mu sezona skončila už 14. března, ze své jistoty nic neztratil, naposledy v přátelském utkání chytnul ruskému B týmu všech 22 střel a pomohl k výhře 2:0.

    Švýcarský brankář Jonas HillerFoto Barbora Reichová (Sport)

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud