Jaroslav Kalina
25. dubna 2017 • 15:57

Jandač o změnách v týmu: Plekanec je jistota, kluci z AHL měli malou šanci

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Poslední zkouška a pak se jede naostro. Český národní tým čeká během týdne turnaj Carlson Hockey Games v Českých Budějovicích, po kterém se definitivně rozhodne, kdo zamíří na světový šampionát v Paříži. Reprezentační kouč Josef Jandač může počítat již se všemi hráči z NHL, KHL, či finále extraligy. Čerstvou posilou se stal Tomáš Plekanec. „Pleky je dobitý ze sezony. Odpočine si a zamíří rovnou do dějiště mistrovství,“ prozradil osmačtyřicetiletý trenér.



Po dvojutkání v Německu čekaly trenérský štáb škrty. Národní tým opustila šestice hráčů, mezi nimiž byla i dvojice mladíků z AHL Jan Košťálek a David Musil. Josef Jandač přiznal, že jejich šance na cestu do Paříže byly mizivé. „Naději měli oba, ale byla opravdu nepatrná. Přeci jen nehrají nejvyšší soutěž a jsou celý rok v zámořské nižší soutěži. Je třeba, aby se dál rozvíjeli. Do budoucna mají jistý potenciál.“

Voráček: Přijít o céčko kvůli Plekancovi nevadí. Je načase udělat medaili
Video se připravuje ...

Jediný možný hráč z AHL, který přichází v úvahu, je obránce Vojtěch Mozík. Tým Albany Devils je v play off na pokraji vyřazení a českého beka bedlivě sleduje reprezentační skaut Jiří Fischer. „V hledáčku máme i Jakuba Vránu a Dominika Simona. Jejich týmy však půjdou do dalšího kola v play off. Zapojení této dvojice je nepravděpodobné. Navíc bych je potřeboval vidět v přípravě. Je to rozdíl, když přijede takový Voráček. U něj není třeba nic zkoušet,“ řekl s přesvědčením reprezentační trenér.

Situaci kolem dvojice bostonských Davidů (Pastrňák a Krejčí) sleduje generální manažer reprezentace Martin Ručinský. "U Pasty (David Pastrňák) je hlavní problém, že nemá smlouvu. Je před podpisem lukrativního kontraktu. Má za sebou úchvatnou sezonu. Teď musí nejdřív projít zdravotní prohlídkou. Určitě by chtěl hrát, ale musí si rozmyslet, jestli to chce riskovat.  Za tři dny si ještě zavoláme a uvidíme, jak to bude cítit. S Krejčím si zavolám v pátek. Je otázka, zda vůbec projde přes klubové lékaře, když play off nedohrál. Uvidíme, ale nejdůležitější je zdraví," prozradil Ručinský.

Nicméně kádr zůstává nadále široký. Před turnajem Euro Hockey Tour čítá mužstvo 32 hráčů, ve kterém jsou kromě Tomáš Plekance všechny posily, se kterými reprezentace počítala. Příchod hlásí český tvrďák Radko Gudas, spoluhráč Jaromíra Jágra a obránce Floridy Jakub Kindl nebo letošní extraligoví finalisté Jakub Krejčík a Radim Šimek. Nechybí ani dvojice finalistů KHL Jan Kovář a Tomáš Filippi.

„Velký počet hráčů jsme ponechali z toho důvodu, že máme v mužstvu nějaké zdravotní trable. Nemáme nikoho dalšího, koho bychom mohli oslovit. Chceme vytvořit pět funkčních formací. S sebou do Paříže chceme vzít devět obránců po zkušenostech z let minulých. Kdyby se nám někdo zranil, tak jsme pojištění. Musím říct, že mi opravdu příjemně zamotal hlavu Libor Šulák,“ vysvětlil Jandač, který zároveň doufá, že se jeho tým obejde bez větších zdravotních problémů.

Radko Gudas: Táta má samý bronz, chci lepší medaili z MS než on
Video se připravuje ...

Nepříjemností je zranění obránce Michala Jordána, který se sice během přípravných utkání v Německu individuálně připravoval na ledě a zatěžoval koleno, ale stále není jasné, zda bude k dispozici nebo pojede domů. Podle slov někdejšího trenéra Sparty se rozhodne během týdne. „Michal se zapojí do turnaje v Budějovicích. Moc optimisticky to s ním nevidím, ale šel do toho s tím, že se o místo popere. Má velkou chuť hrát.“

Radostnou zprávou pro národní tým je příjezd českého srdcaře a dlouholetého reprezentačního kapitána Tomáš Plekance, který s klubem Montreal Canadiens vypadl v prvním kole play off s New York Rangers po prohře 2:4 na zápasy. O tom, zda kladenský rodák bude opět nosit kapitánské „C“, se bude jednat.

Josef Jandač při zápasu české reprezentace proti Německu
Josef Jandač při zápasu české reprezentace proti Německu

„Ještě promyslíme, kdo jím bude. Pleky (Tomáš Plekanec) má velký předpoklad, aby byl. Dělal ho naposledy na Světovém poháru, kde se činil,“ uvedl Jandač, který má v kádru i Jakuba Voráčka, kapitána z domácího mistrovství světa 2015 v Praze.

Velký prostor v bráně na poslední akci před šampionátem by měl dostat Petr Mrázek, který odchytá dva zápasy v Českých Budějovicích. Záda mu bude krýt dvojice Francouz-Furch. Hlavní reprezentační trenér přiznal, že ještě nemá jasno, kdo bude dvojkou a trojkou. Ukáže se na jihu Čech.

První zápas odehraje národní tým ve čtvrtek proti Finsku, druhé utkání bude se Švédy hrané v retro dresech připomínajících 70 let od první výhry na mistrovství světa v roce 1947. Posledním duelem bude zápas s Ruskem, po kterém bude oznámena nominace pro šampionát v Paříži. 

Kindl o Jágrovi: Dělal rozruch kamkoliv jsme přijeli, zážitek být s ním v jednom týmu
Video se připravuje ...

Nominace české hokejové reprezentace Carlson Hockey Games v Českých Budějovicích (27.-30. dubna):

Brankáři: Pavel Francouz (Čeljabinsk/KHL), Dominik Furch (Omsk/KHL), Petr Mrázek (Detroit/NHL).

Obránci: Milan Doudera (Třinec), Jakub Krejčík (Kometa Brno), Jan Rutta (Chomutov), David Sklenička (Plzeň), Radim Šimek (Liberec), Radko Gudas (Philadelphia/NHL), Jakub Jeřábek (Podolsk/KHL), Michal Kempný (Chicago/NHL), Jakub Kindl (Florida/NHL), Jan Kolář II (Chabarovsk/KHL), Tomáš Kundrátek (Slovan Bratislava/KHL), Michal Jordán (Kazaň/KHL), Libor Šulák (Znojmo/EBEL).

Útočníci: Michal Řepík, Petr Vrána (oba Sparta Praha), Michal Birner, Roman Červenka (oba Fribourg/Švýc.), Tomáš Filippi, Jan Kovář (oba Magnitogorsk/KHL), Tomáš Hyka (Mladá Boleslav), Jakub Lev (Plzeň), Petr Holík (Zlín), Robin Hanzl (Litvínov), Roman Horák (Podolsk/KHL), Lukáš Kašpar (Dynamo Moskva/KHL), Lukáš Radil (Spartak Moskva/KHL), Jiří Sekáč (Kazaň/KHL), Jakub Voráček (Philadelphia/NHL), Tomáš Zohorna (Chabarovsk/KHL).

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud