8. května 2017 • 22:53

Finsko - Česko 3:4 po nájezdech. Po hrůze přišel úžasný obrat

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Parádní obrat se podařil českým hokejistům ve třetím zápase na mistrovství světa. S Finskem v Paříži sice už po 15 minutách prohrávali 0:3, ale díky gólům Romana Horáka, Radko Gudase a Jana Kováře se jim ve třetí části podařilo vydřít prodloužení. V něm měli Finové několik velkých šancí, ale gól nepadl, a nakonec Češi díky dvěma Mrázkovým zásahům (jednou mu pomohla tyčka) a parádnímu blafáku Robina Hanzla v nájezdech dokráčeli k vítěznému bodu navíc. Stínem na vydřeném triumfu je zranění Jakuba Voráčka, který po ostrém zákroku u mantinelu v první třetině otřesený zmizel v kabině a do zápasu už se nevrátil.



ANKETA: Zvolte tři nejlepší české hokejisty z vítězného dramatu s Finskem - hlasujte ZDE »

MATCH OVERVIEW LEGACY
8. 5. • 20:15
Finsko
Finsko
3:4
ONLINE
8. května
20:15
Česko
Česko
Góly

Domácí: 00:58. Filppula, 02:41. Jaakola, 13:51. V. Lajunen

Hosté: 47:37. Horák, 57:46. Gudas, 58:09. Jan Kovář, 65:00. R. Hanzl

Sestavy

Domácí: Korpisalo (Säteri) – Ohtamaa (A), Honka, Jaakola (A), V. Lajunen, Lehtonen, Hietanen, Järvinen – Aho, Filppula (C), Rantanen – Savinainen, Pihlström, J. Aaltonen – Kemppainen, Pyörälä, Puljujärvi – M. Aaltonen, J. Lajunen, Hännikäinen – Osala.

Hosté: Mrázek (Francouz) – Gudas, R. Šimek, Kempný, Kundrátek, Jeřábek, Rutta, J. Krejčík – Pastrňák, Plekanec (A), Voráček (C) – Červenka, Jan Kovář (A), Radil – Birner, P. Vrána, Řepík – R. Hanzl, Horák, T. Zohorna – Hyka.

Rozhodčí

Daniel Piechaczek (GER), Stephen Reneau (USA) – Andreas Malmqvist (SWE), Judson Ritter (USA)

Stadion

AccorHotels Arena, Paříž

Návštěva

8112 diváků

Češi vstoupili do utkání prachmizerně a dovolil Finům zapomenout na nedělní nečekanou porážku s Francií. Úřadující vicemistři světa pokořili Petra Mrázka už po 58 vteřinách, když Ahovu přihrávku zpoza branky zužitkoval Filppula.

Šance Jandačova výběru na dobrý vstup do utkání vzaly za své ve 3. minutě, kdy tečovaná střela Jaakoly skončila za Mrázkovými zády a Finové získali zpět pohodu ztracenou v předchozím duelu. Třetí gól mohl vzápětí přidat Puljujärvi.

Robin Hanzl a jeho parádní nájezd v zápase proti Finsku
Robin Hanzl a jeho parádní nájezd v zápase proti Finsku

Češi se mohli vrátit do zápasu při Osalově vyloučení, Korpisala ve finské brance však překonat nedokázali. První přesilovku nevyužil ani soupeř, ve 14. minutě přesto vedlo Finsko již 3:0. Postaral se o to Ville Lajunen.

Jandač se pokusil oživit hru změnami v sestavě, do hry nasadil i třináctého útočníka Hyku, k obratu to ale dlouho nevedlo. Od druhé třetiny navíc ze zápasu odstoupil kapitán Voráček , kterého v první části fauloval Osala. Nehrál už ani obránce Kundrátek , jenž byl na ledě u úvodních dvou inkasovaných branek.

Snížit mohl po přečíslení Kovář , ale neprosadil se stejně jako Pastrňák . Nejlepší český střelec v základní části NHL se snažil, v koncovce se mu ale nedařilo. Brankář Korpisalo bez větších problémů držel čisté konto a jeho spoluhráči se tradičně soustředili na pozornou obranu a rychlé protiútoky.

Česko - Finsko 4:3sn: Zlaté dva body, hodnotí redaktor Sportu
Video se připravuje ...

Při Radilově vyloučení mohl duel definitivně rozhodnout Hietanen, ve 44. minutě ale trefil tyč. Těsně vedle následně střílel Puljujärvi. Češi nakonec střelecké trápení prolomili. Při Filppulově vyloučení Korpisalo vychytal Kováře, na Horákovo zakončení ve 48. minutě však již nestačil. Blízko ke gólu měl i Hanzl, trefil ale jen tyč.

Český tým přesto dokázal v závěru vyrovnat. V 58. minutě snížil na 2:3 pěknou ranou Gudas a za 23 sekund se prosadil i Kovář, jenž využil Pastrňákovu aktivitu. Utkání šlo do prodloužení, v němž mohl rozhodnout Aho, Mrázek však jeho brejk zlikvidoval. Gólman Detroitu se předvedl i při nájezdech, v nichž nekapituloval. Korpisala překonal hned první českých exekutor Hanzl.

Český tým nyní bude mít dva dny volna, ve čtvrtek se utká s Norskem.

VIDEO | Podívejte se na sestřih zápasu Finsko - Česko

Skupina B

Z V VP PP P Skóre B
1. Kanada 7 6 0 1 0 32:10 19
2. Švýcarsko 7 3 2 2 0 22:14 15
3. Česko 7 3 2 0 2 23:14 13
4. Finsko 7 2 2 1 2 20:22 11
5. Francie 7 2 2 0 3 23:19 10
6. Norsko 7 2 0 2 3 13:19 8
7. Bělorusko 7 2 0 1 4 15:27 7
8. Slovinsko 7 0 0 1 6 13:36 1

 

Vše o MS v hokeji 2017 čtěte ZDE »

Robin Hanzl a jeho parádní nájezd v zápase proti Finsku
Robin Hanzl a jeho parádní nájezd v zápase proti Finsku

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud