2. května 2017 • 12:19

Nominace Finska na MS: sedm nováčků, stejně je i posil z NHL

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Sedm posil z NHL mají v pětadvacetičlenné nominaci na mistrovství světa v Paříži a Kolíně nad Rýnem hokejisté Finska. Kouč Lauri Marjamäki zařadil do týmu šest mistrů světa z roku 2011 z Bratislavy a sedm nováčků na velké mezinárodní akci. Finové budou v základní skupině B v Paříži soupeřem české reprezentace.



Všech sedm akvizic z NHL už Marjamäki představil v uplynulém týdnu na Carlson Hockey Games v Českých Budějovicích. Jsou to útočníci Sebastian Aho z Caroliny, Valtteri Filppula z Philadelphie, Jesse Puljujärvi z Edmontonu a Mikko Rantanen z Colorada, Markus Hännikäinen s brankářem Joonasem Korpisalem z Columbusu a obránce Julius Honka z Dallasu.

Světový titul z roku 2011 mají obránci Topi Jaakola, který v sezoně 2013/14 hrál KHL i v dresu Lva Praha, s Anttim Pihlströmem z Jokeritu Helsinky, další zadák Lasse Kukkonen s útočníkem Mikou Pyöräläm z Kärpätu Oulu, Juhamatti Aaltonen z IFK Helsinky a Jani Lajunen z Tappary Tampere.

Pětatřicetiletý Kukkonen má ve sbírce také dvě stříbra a jeden bronz ze světových šampionátů a další stříbro a dva bronzy z olympijských her. Filppula v roce 2008 získal Stanleyův pohár s Detroitem.

Z loňského stříbrného týmu z Petrohradu a Moskvy jsou ve výběru Kukkonen, Jaakola, další beci Juuso Hietanen z Dynama Moskva, Atte Ohtamaa z Kazaně a útočníci Aho, Jani Lajunen, Pyörälä, Pihlström, Rantanen a Tomi Sallinen z Kunlunu z KHL. Na zářijovém Světovém poháru v Torontu se představili Aho a Filppula.

Debutovat na velké akci budou Korpisalo, Honka, Hännikäinen, osmnáctiletý talent Puljujärvi, brankář Harri Säteri s útočníkem Mirem Aaltonenem z Podolsku z KHL a zadák Mikko Lehtonen z týmu švédského mistra HV 71.

Finové skončili v generálce na šampionát na EHT v Českých Budějovicích druzí se šesti body, když po prohře s Českem (2:3) porazili Rusko (1:0) i Švédsko (3:2). Předtím v Euro Hockey Challenge zvítězili nad Dánskem 3:0 a v odvetě utrpěli prohru 2:3 v prodloužení. Se Slovenskem pak v Bratislavě zaznamenali výhru 3:0 a porážku 2:3.

Do šampionátu vstoupí Finové v pátek od 16:15 proti Bělorusku, v pondělí 8. května je čeká od 20:15 Česko.

Nominace finsko reprezentace na MS v Německu a Francii

Brankáři: Joonas Korpisalo (Columbus/NHL), Joni Ortio (Skelleftea/Švéd.), Harri Säteri (Podolsk/KHL),

Obránci: Topi Jaakola, Ville Lajunen (oba Jokerit Helsinky/KHL), Lasse Kukkonen (Kärpät Oulu), Juuso Hietanen (Dynamo Moskva/KHL), Julius Honka (Dallas/NHL), Joonas Järvinen (Kunlun/KHL), Mikko Lehtonen (HV 71/Švéd.), Atte Ohtamaa (Kazaň/KHL),

Útočníci: Jani Lajunen, Veli-Matti Savinainen (oba Tappara Tampere), Juhamatti Aaltonen (IFK Helsinky), Mika Pyörälä (Kärpät Oulu), Miro Aaltonen (Podolsk/KHL), Sebastian Aho (Carolina/NHL), Valtteri Filppula (Philadelphia/NHL), Markus Hännikäinen (Columbus/NHL), Antti Pihlström (Jokerit Helsinky/KHL), Joonas Kemppainen (Novosibirsk/KHL), Oskar Osala (Magnitogorsk/KHL), Jesse Puljujärvi (Edmonton/NHL), Mikko Rantanen (Colorado/NHL), Tomi Sallinen (Kunlun/KHL).

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud