Adam Lacek
16. května 2017 • 11:46

Lego, pohádkář, hokej... Pozor, malé země: Dánsko je váš vzor!

Autor: Adam Lacek
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na aktuálním šampionátu sice Dánsko neoslnilo tak jako loni, jejich hokejový vzestup v posledních letech by si ale menší země mohli brát za vzor. Ne mohli, spíš by měli. Do elitní skupiny MS postoupili Dánové v roce 2002 a od té doby nikdy nespadli, dvakrát si už zahráli i ve čtvrtfinále, letos končí už ve skupině. Hokej v této severoevropské zemi začíná táhnout. Příští rok se hokejový svátek uskuteční právě v Dánsku. Hrát se kromě Kodaně bude i v Herningu, líhni dánských hokejových hvězd.



Co se vám jako první vybaví, když se řekne Dánsko? Zřejmě stavebnice Lego, možná spisovatel Hans Christian Andersen. Mezi sporty jsou v popředí zájmu dánských fanoušků především fotbal a házená. Hokej? Až někde vzadu.

Tyto iluze se ale v posledních letech začínají měnit, s úspěchy reprezentace a prosazováním hráčů v NHL se v nejmenší severoevropské zemi o hokej zajímá čím dál více lidí. Vrcholem několikaletého rozkvětu dánského hokeje má být příští světový šampionát. Bude to vůbec poprvé, co Dánsko bude hostit elitní divizi MS, ze současné šestnáctky zemí zatím nepořádali turnaj jako jediní. Hrát se bude v Kodani a Herningu.

Umístění Dánska na MS od roku 2003
2003 - 11. místo
2004 - 12. místo
2005 - 14. místo
2006 - 13. místo
2007 - 10. místo
2008 - 12. místo
2009 - 13. místo
2010 - 8. místo
2011 - 11. místo
2012 - 13. místo
2013 - 12. místo
2014 - 13. místo
2015 - 14. místo
2016 - 8. místo
2017 - zřejmě 12. místo

Právě Herning ležící na Jutském poloostrově s ani ne 50 tisíci obyvateli, je hlavním městem dánského hokeje. Stejně jako se v Česku řada úspěšných hráčů narodila nebo vyrostla v Kladně nebo Litvínově, ve Švédsku v městečku s těžce vyslovitelným jménem Örnsköldsvik, tak hned několik dánských hvězd dělalo první krůčky právě v Herningu. Ze 12 Dánů, kteří kdy nastoupili v NHL, se jich zde narodilo hned pět.

Hokejovou pohádku začali Dánové psát v roce 2002, kdy se poprvé v historii probojovali do elitní divize mistrovství světa. Hned ve svém prvním zápase na šampionátu v roce 2003 pak překvapili celý hokejový svět výhrou 5:2 nad USA, které odsoudili do bojů o záchranu. „Byl to neuvěřitelný zápas, který si budu navždy pamatovat. Sledoval jsem ho doma na gauči. Právě tento zápas mě inspiroval, abych hrál hokej,“ sdělil pro stránky IIHF současný dánský útočník Patrick Russell, kterému v tu dobu bylo deset let.

Další historický moment přišel v roce 2010. Na z českého pohledu zlatém šampionátu se Dánové poprvé probojovali do čtvrtfinále. Během své cesty porazili opět Američany, Finy nebo třeba Slováky, které vypráskali 6:0. Padli až ve čtvrtfinále se Švédskem, tedy zemí, kterou se dánský systém výchovy hráčů snaží následovat.

Účast mezi nejlepší osmičkou Dánové zopakovali loni, kde se mohli spolehnout na hvězdy z NHL. Ve skupině porazili i českou reprezentaci (3:2 po nájezdech), ve čtvrtfinále pak nestačili na Finy. Výborně se v posledních letech Dánům daří i na juniorském poli, kde se už čtvrtým rokem drží mezi elitou a třikrát za sebou si zahráli ve čtvrtfinále.

Vzestup dánského hokeje potvrzuje také počet hráčů v NHL. Jako první se do nejslavnější ligy na světě prosadil už v 60. letech obránce Poul Popiel, který však hokejově vyrostl v zámoří. Tím hlavním průkopníkem se stal až všestranný útočník Frans Nielsen. Nájezdový mág debutoval v dresu New York Islanders na začátku roku 2007. Pro Dány tento moment znamenal strašně mnoho, na Nielsena jsou dodnes ohromně hrdí.

Postupně se dánští hokejisté v NHL nabalovali, v poslední sezoně jich naskočilo celkem devět. Tedy více než Němců, Norů, Rakušanů nebo Francouzů a jen o čtyři méně než Slováků. A to většina neplní žádné podřadné role. Frederik Andersen je jedničkou ambiciózního Toronta, Nikolaj Ehlers nastupoval pravidelně v prvním útoku Winnipegu, Frans Nielsen patřil mezi nejproduktivnější hráče Detroitu. Právě Nielsen je hlavním motivem, proč mladí hokejisté v Dánsku už nesní jen o kariéře ve Švédsku, ale spíše v NHL.

Na letošním šampionátu se Dánové moc nepředvedli. Ve skupině skončili se sedmi body na 6. místě, porazili Slovensko, Německo a Itálii. Ten významnější turnaj ovšem přijde až za rok.

Hvězdy dánského hokeje
FRANS NIELSEN (Detroit Red Wings)
Dánský průkopník v NHL, největší vzor pro mladé hokejisty, takový dánský Jágr. Patří mezi největší nájezdové specialisty. V NHL odehrál už 11 sezon, aktuálně působí v Detroitu.
FREDERIK ANDERSEN (Toronto Maple Leafs)
První a zatím jediný dánský brankář, který si zachytal v NHL. A hned se pořádně prosadil. Několik sezon bojoval o post jedničky v Anaheimu, v poslední sezoně už válel v dresu Toronta.
NIKOLAJ EHLERS (Winnipeg Jets)
Zlaté dítě dánského hokeje. Winnipeg si ho vybral z 9. místa draftu, do sestavy Jets se prosadil už v 19 letech. V poslední sezoně hrál v prvním útoku. Na aktuálním MS byl jedinou posilou z NHL.
MIKKEL BOEDKER (San Jose Sharks)
Patřil mezi velké talenty, v roce 2008 si ho Arizona vybrala z 8. místa draftu, žádný jiný jeho krajan nebyl draftován výše. Svůj potenciál sice nikdy stoprocentně nenaplnil, v NHL ale hraje dodnes.
LARS ELLER (Washington Capitals)
Defenzivní útočník hraje NHL pravidelně od roku 2010, za sezonu konstantně sbírá 25-30 bodů. V posledních zápasech letošního play off hrál v jednom útoku i s Alexandrem Ovečkinem.
JANNIK HANSEN (San Jose Sharks)
Dravý střelec vyniká výborným bruslením. V zámoří působí už 12 let, dlouhé roky řádil v dresu Vancouveru, na konci posledního přestupového období se stěhoval do San Jose.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud