20. května 2017 • 21:23

Semifinále MS: Kanada předvedla SUPER obrat, Švédsko naložilo Finům

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hokejisté Švédska v semifinále světového šampionátu porazili v severském derby Finsko hladce 4:1, dva góly dali v přesilových hrách. V boji o titul vyzvou Švédové Kanadu, která senzačním čtyřgólovým obratem ve třetí třetině zdolala Rusy a zvítězila 4:2. Finále je na programu v Kolíně nad Rýnem v neděli od 20.45.



Švédové o postupu do finále rozhodli ve druhé třetině, kdy se dvakrát prosadili v přesilových hrách a získali klíčový dvougólový náskok. Brankou a asistencí se na výhře podílel William Nylander, dvě asistence si připsal Nicklas Bäckström.

Hráči Tří korunek se v boji o zlato představí po čtyřech letech, v roce 2013 triumfovali na šampionátu ve Stockholmu. Finsko nenaváže na loňskou účast ve finále, v němž prohrálo s Kanadou. Ta bude v Německu usilovat o vítězný hattrick.

Severské derby řídila dvojice českých hlavních rozhodčích Jeřábek, Hribik. Úvod se vydařil Švédům. Již po 109 sekundách se dostali do vedení, když bezprostředně po Bäckströmově vyhraném buly prostřelil brankáře Sateriho obránce Edler.

Švédsko mělo sice více ze hry, Finsku se však z první vážnější akce podařilo vyrovnat. Aktivitu Juhamattiho Aaltonenena využil Kemppainen a prostřelil Henrika Lundqvista ve švédské brance. Více práce však měl Sateri, ve 14. minutě si ale poradil i s nepříjemnou střelou Nylandera.

VIDEO: Podívejte se na sestřih zápasu Švédsko - Finsko


Ve 25. minuté hráli Švédové první přesilovou hru v zápase a již po sedmi sekundách ji využili. Zpět do vedení posunul favorita Klingberg, jehož střelu od modré čáry Sateri přes clonící hráče neviděl. Následně gólman ruského Podolsku zlikvidoval slibný pokus Lindberga, ale ve 35. minutě opět kapituloval. Na trestné lavici seděl Puljujärvi a Švédy přiblížil k finále Nylander.

I při dvoubrankovém vedení bylo Švédsko výrazně střelecky aktivnější a Finové jen těžko hledali cestu, jak se prosadit. Ve 48. minutě vyzkoušel pozornost Lundqvista Lajunen, hvězdný gólman NY Rangers, který na šampionát přijel až v jeho průběhu, byl ale pozorný. V 54. minutě překonal Sateriho Nordström a o vítězi bylo jasno.

Finové více než dvě minuty před koncem odvolali brankáře a odhodlali se k power play, zdramatizovat duel však nedokázali. Savinainen trefil jen tyč. Švédsko tak bude mít šanci v neděli oplatit Kanadě čtvrtfinálovou porážku z loňského MS v Petrohradu.

MATCH OVERVIEW LEGACY
20. 5. • 19:15
Švédsko
Švédsko
4:1
ONLINE
20. května
19:15
Finsko
Finsko
Góly

Domácí: 01:49. Edler, 24:36. J. Klingberg, 34:52. W. Nylander, 53:52. Nordström

Hosté: 04:45. Kemppainen

Sestavy

Domácí: Lundqvist (Fasth) – Strålman, Hedman (A), Ekman-Larsson, Brodin, J. Klingberg, Edler, Holm – E. Lindholm, V. Rask, Landeskog (A) – Lindberg, Bäckström, W. Nylander – Everberg, Nordström, W. Karlsson – Krüger, J. Lundqvist (C), Eriksson Ek – Söderberg.

Hosté: Säteri (Korpisalo) – Ohtamaa, Honka, Kukkonen (C), V. Lajunen, Lehtonen, Hietanen, Jaakola (A) – Savinainen, Filppula (A), Rantanen – Aho, Pyörälä, Puljujärvi – Kemppainen, Pihlström, J. Aaltonen – M. Aaltonen, J. Lajunen, Hännikäinen – Osala.

Rozhodčí

Hribik, Jeřábek (oba CZE) – Otmachov (RUS), Vanoosten (CAN)

Stadion

LANXESS arena, Kolín nad Rýnem

Návštěva

11 242 diváků

Vše o MS v hokeji 2017 čtěte ZDE »

Kanada je po úžasném obratu ve finále MS

Hokejisté Kanady porazili v semifinále mistrovství světa v Kolíně nad Rýnem po dokonalém obratu Rusko 4:2 a budou útočit na třetí zlato v řadě. Svěřence trenéra Jona Coopera čeká v neděli od 20:45 vítěz večerního duelu mezi Švédskem a Finskem. Sborná, která vedla nad Kanaďany po dvou třetinách 2:0, bude bojovat od 16:15 o obhajobu bronzu.

Rusové získali náskok díky trefám Jevgenije Kuzněcova a Nikity Guseva z druhého dějství, ale Kanada výsledek otočila po gólech Marka Scheifeleho, Nathana MacKinnona, Ryana O'Reillyho a Seana Couturiera.

Úvod utkání nabídl minimum šancí. Už ve druhé minutě byl sice před odkrytou brankou Tkačov, ale Panarinova přihrávka mu přeskočila hokejku. Pokusy Kanady končily u Vasilevského a Simmonds podobně jako Tkačov v šanci také nedosáhl na Girouxův pas. Při vyloučení Scheifeleho kryl Pickard pokusy Šipačova a Kučerova.

V úvodu druhého dějství se Kanaďané ubránili při trestu Konecného, při kterém si Pickard poradil se zakončením Dadonova z mezikruží. Úřadující šampioni se ubránili i při vyloučení za špatné střídání. Kanada se po faulu Bělova ve své první přesilovce v polovině utkání také neprosadila.

Ve 33. minutě se radovali z gólu po parádní kombinaci Rusové. Puk si vyměnili Bělov, Kučerov a Panarin, ten z levého kruhu uvolnil u levé tyče Kuzněcova, který si ještě zpracoval puk a trefil volný prostor Picardovy branky.

VIDEO: Podívejte se na sestřih semifinále Kanada - Rusko


Za 154 vteřin získala sborná dvoubrankový náskok. Při Simmondsově trestu další pěknou kombinaci Znarokova výběru zakončil po asistencích Panarina a Šipačova Gusev. Zvýšit mohl Namestnikov, ale Pickarda nepřekonal.

Kanada po 17 vteřinách třetí třetiny potrestala Zubovo vyloučení za faul na unikajícího Simmondse z konce druhé části. MacKinnon uvolnil mezi kruhy Scheifeleho, který nasměroval puk za Vasilevského a ukončil jeho neprůstřelnost v play off.

Další tři přesilovky za sebou ale Kanaďané neproměnili a skóre se nezměnilo ani po brejcích Tkačova a Panarina. V 56. minutě ale vyrovnal MacKinnon, který na levém kruhu uspěl v souboji s Tkačovem a překonal Vasilevského.

Za 111 vteřin prokázal přímočarost v zakončení i O'Reilly, který po nešťastných obranných zákrocích Provorova a Plotnikova zakončil do odkryté branky. Výsledek dovršil 67 sekund před koncem při power play do prázdné klece Couturier.

MATCH OVERVIEW LEGACY
20. 5. • 15:15
Kanada
Kanada
4:2
ONLINE
20. května
15:15
Rusko
Rusko
Góly

Domácí: 40:17. Scheifele, 55:07. MacKinnon, 56:58. R. O'Reilly, 58:53. Couturier

Hosté: 32:16. Kuzněcov, 34:50. N. Gusev

Sestavy

Domácí: Pickard (Ch. Johnson) – Parayko, Vlasic, Demers, de Haan, Morrissey, Matheson, Lee – MacKinnon, Skinner, Scheifele – Simmonds, Giroux, R. O'Reilly – Duchene, Couturier, Killorn – B. Schenn, Konecny, Marner – Point.

Hosté: Vasilevskij (I. Sorokin) – Gavrikov, Kiselevič, Antipin, A. Bělov, Provorov, Zub, Orlov – Tělegin, Andronov, Ničuškin – Dadonov, Šipačov, N. Gusev – Kučerov, Naměstnikov, Kuzněcov – Panarin, S. Plotnikov, Barabanov – Tkačjov.

Rozhodčí

Lemelin (AUT), Stricker (SUI) – Lhotský (CZE), Oliver (USA)

Stadion

LANXESS arena, Kolín nad Rýnem

Návštěva

16 469 diváků

Severské derby nabídlo v první třetině řadu osobních soubojů
Severské derby nabídlo v první třetině řadu osobních soubojů

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud