Zdeněk Janda
22. května 2017 • 00:05

Díky, brácho! Lundqvist vychytal nájezdy a završil zlatou pohádku

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z NĚMECKA | Hokejový titán padl! Kanada nevyrvala z českého držení zlatý hattrick z let 1999 až 2001, z triumfu se na šampionátu radují Švédové. Ti v infarktovém finále po penaltách porazili zámořského soka a rodinnou pohádku si tak plní dvojčata Henrik a Joel Lundqvistovi. „Je to sen!“ shodli se bráchové po elektrizujícím finále. Zámořský gigant třetí titul v řadě nepřidal. Byla to úžasná hokejová show.



Tak kdo to bude? Kdo si do hokejové vizitky připíše: střelec vítězného gólu zlatého šampionátu 2017?

Nakonec to byl Henrik Lundqvist, který byl hlavním hrdinou. Klíčovým mužem. Nepustil jediný gól při nájezdech a spoluhráči na něj mohli naskákat. Rozjel se vítězný švédský večírek, který jen tak neskončí.

Švédové tak navazují na domácí vítězství ve Stockholmu v roce 2013.

Dlouho se čekalo na závěrečné uštknutí. Brilantní zápase se protáhl do prodloužení. Drama vrcholilo, fanoušci obou týmů si nervozitou kousali nehty. Tak kdo s koho? Nejdřív se zdálo, že budou potrestaní Švédové, kteří necelé dvě minuty před koncem základní hrací doby hráli v šesti. Taková chyba chvíli před koncem!

Nakonec to nebylo osudové zaváhání. Takže račte do nastavení! Obě hokejové velmoci se rozhodly, že z ledu jen tak neodejdou.

Rozhodly až penalty. V nich kraloval Lundqvist. Brácho, díky! Byl to nejemotivnější příběh finále. Celé Švédsko prožívá rodinnou pohádku 35letých bratrů, kteří se pomazlili s mistrovskou trofejí.

Zářil hlavně gólman Henrik, v NHL dlouhodobý král brankoviště. Ovšem ten Stanley Cup ne a ne získat… I proto se po dalším marném pokusu vydal za svým dvojčetem, aby si společně splnili rodinný zlatý sen. Král Henrik vyhrál v roce 2006 olympiádu, ale mistrovství mu unikalo. Joel už měl dva mistrovské tituly s reprezentací.

Dva tahouni Švédska v cestě za zlatem - William Nylander a Henrik Lundqvist
Dva tahouni Švédska v cestě za zlatem - William Nylander a Henrik Lundqvist

„Zlato byl to náš hlavní cíl. A splnit si ho s bratrem v jednom týmu, to je něco fantastického,“ radoval se Joel Lundqvist, jemuž dlouho trvalo, než vůbec došel do kabiny. „Před nájezdy jsem si byl jistý, že uspějeme právě díky Henrikovi. On si už tak moc nevěřil, protože se mu v sezoně při nich až tolik nedařilo. Ale o to teď můžeme mít větší radost,“ dodal kapitán, jenž potom dokola opakoval slova jako sen, neuvěřitelný, vůbec nevím, co se děje...

„Myslím si, že naposledy, když jsme vyhráli mistrovství světa, jsme měli dvojčata, ne? Tak proč ne i teď?“ vtipkoval na tiskové konferenci po vyhraném semifinále s Finy kouč Rikard Grönborg. Připomněl klíčovou roli Henrika a Daniela Sedinových při domácím titulu ve Stockholmu v roce 2013.

Nakonec to byli další bratři, kteří vešli do švédských dějin.

„Je to paráda, opravdu paráda. Ale sory, už musím jít. Hrozně mě bolí nohy a záda," říkal Henrik, na němž byla patrná obrovská únava. Prostorem pro novináře se sotva šoural. A aby vůbec došel, mistrovský pohár, který předtím nepustil z ruky, předal Joelovi. Ale na oslavy jistě nějakou energii ještě našel.

„Utkají se dva nejlepší možné týmy. Bude to super hokejová show,“ říkal už před utkáním Teemu Selänne, legendární finský útočník, jenž byl s dalšími osobnostmi světového hokeje v neděli uvedený do Síně slávy IIHF.

Měl pravdu. Byla to báječná podívaná. Reklama na hokej.

Nakonec se radovali Švédové. A hlavně dvojčata. Tenhle večer patřil jim.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud