22. května 2017 • 09:03

Virtuos s holou tváří i obrana z jiného světa. Tady jsou důvody švédské výhry

Autor: mto
Vstoupit do diskuse
0
  • To jsou noví šampioni! Švédsko se radovalo ze zlata naposledy v roce 2013To jsou noví šampioni! Švédsko se radovalo ze zlata naposledy v roce 2013FOTO: Reuters

    Kdo viděl nedělní finálové utkání mistrovství světa v hokeji, ten rozhodně nelitoval. Bitva mezi Kanadou a Švédskem byla přehlídkou moderního hokeje! Zápas byl hraný v maximálním možném tempu a borce z obou týmů zachytil v pardání formě. Nechybělo nic. Po výhře 2:1 po samostatných nájezdech se nakonec radovalo Švédsko a server iSport.cz vybral tři klíčové důvody, proč se tak stalo.

  • William Nylander

    William NylanderFoto Reuters

    Viděli jste toho kluka? Vždyť mu snad ještě ani nerostou vousy! Vítězem kanadského bodování se sice jedenadvacetiletý Nylander nestal, ale byl tak dominantní a výrazný, že mu připadla trofej pro nejužitečnějšího muže šampionátu. Na ledě si dělal takřka co chtěl, ani zkušení kanadští beci si s ním většinou nevěděli rady. Jeho výkony na šampionátu zblízka sledoval také otec Michael, a ten bez okolků médiím sdělil, že jeho syn je už teď lepším hráčem, než byl on. A to od někoho, kdo nasbíral v NHL 679 bodů, skutečně potěší.

  • Porazili Kanadu

    Kanadští hokejisté po dvou zlatých medailí získali stříbro, ale ve finále bojovali statečněFoto ČTK/AP

    Přijde vám to jako slabý důvod? Kanada vyhrála poslední dvě mistrovství světa i olympijské hry, v kapse má také podzimní vítězství na světovém poháru. Na turnaj přivezla tak déčkový tým, navíc v průběhu šampionátu přišla o klíčového beka Tysona Barrieho, a přesto hrála skvěle. Její hra občas připomínala umělou inteligenci starších vydání počítačových her NHL - přihrávky naslepo mnohdy nacházely své adresáty i přes řadu cizích hokejek. A přesně tenhle tým dokázali Švédové vyřadit. Proto jsou zlatí.

  • Funkční defenziva

    Autorem šťastné úvodní trefy byl obránce Victor HedmanFoto Reuters

    Jména ve švédské defenzivě naháněla strach. Trio Victor Hedman, Oliver Ekman-Larsson a John Klingberg, to je naprostá elita mezi ofenzivními beky. Když je doplníte o další zámořské stálice Alexandera Edlera a Antona Stralmana musí být jasné, že jakákoliv útočná síla bude v problémech. Ty měla ve finále i Kanada, která ze hry vstřelila jediný gól a k pořádným šancím se probíjela velmi těžko. A ty, které přišly zlikvidoval velmi jistý Henrik Lundqvist. Beci severského týmu navíc vynikali v produktivitě, hned pět jich patří mezi desítku nejlépe bodujících hráčů mužstva.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud