23. května 2017 • 10:26

Tajemství hvězdy letošního MS. Nebýt Jágra, je z Nylandera brankář

Autor: ok
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nejužitečnějším hráčem MS byl po zásluze zvolen jednadvacetiletý švédský útočník William Nylander. V desíti zápasech posbíral čtrnáct kanadských bodů. Dával důležité góly, nahrával, neztrácel puky. Kdyby ale v mládí nepotkal Jaromíra Jágra, mohlo být s jeho kariérou všechno jinak.



Jeho otec Michael byl léta Jágrovým dvorním nahrávačem. Klapalo jim to náramně, ve Washingtonu a posléze i v barvách New York Rangers. Oba byli navíc velkými přáteli. Malý William Nylander tak měl k české legendě blízko. Nechybělo ale mnoho a vydal se jinou hokejovou cestou. Snil totiž o tom, že bude brankářem. Tedy do chvíle, než se postavil na led společně s Jágrem.

„Bylo mi asi deset, když jsem byl s tátou a Jardou na tréninku. On na mě začal pálit puky a já jsem si uvědomil, že celý život dostávat takové pecky vážně nechci,“ smál se při těchto vzpomínkách subtilní blonďák.

O dekádu později dotáhl mladík švédský národní tým k titulu mistrů světa. Byl nejproduktivnějším hráčem týmu. Kouč Grönborg na něj spoléhal a on jeho důvěru nezklamal. Naopak, s jedenácti plusovými body v tabulce pravdy se stal nejužitečnějším hráčem šampionátu.

V druhé lajně Tre Kronor si parádně sedl s Nicklasem Bäckströmem. Byla lahoda sledovat jejich finesy. Přihrávky si posílali poslepu, jako by spolu odehráli mraky zápasů. Kdyby ale Nylander chtěl, mohl hrát ve formaci súplně s někým jiným. Tedy ne, že by si mohl spoluhráče vybírat. Nebo vlastně ano. Jak se to vezme.

Pokud by totiž měl zájem, mohl finále klidně odehrát v červeném dresu soupeře. Jak je to možné? Narodil se v Calgary a vedle švédského vlastní i kanadské státní občanství. Stranu si ale nakonec vybral správně. „Přiznám se, že to mě vůbec nenapadlo. Jsem prostě Švéd,“ usmíval se po zlatém mači.

Pozornost na sebe v rozhodujícím utkání turnaje upoutal nejen výkony, ale i divokými oslavami po rozhodujícím chyceném nájezdu. U brankáře Henrika Lundqvista byl jako první a divokým skokem ho tvrdě složil na led. „Pak jsem se mu omlouval. Henk naštěstí říkal, že je to v pohodě. Když jsem to pak zpětně viděl, bylo to docela o zranění,“ culil se útočník Toronta.

Další očekávání jsou velká. Nylander na šampionátu naplno ukázal svůj potenciál a v nadcházejícím ročníku NHL by měl své hranice ještě posouvat. „Je na svůj věk neuvěřitelně vyzrálý. Škola jeho otce je znatelná. William je i přes svůj nízký věk absolutní profík. Přesně ví, co úspěch vyžaduje. Když otevře pusu, ví, o čem mluví, a sám naopak ochotně naslouchá radám,“ chválí ho Mike Babcock, hlavní kouč Maple Leafs.

Zámořskými experty je Nylander přirovnáván k legendárnímu Wendelu Clarkovi, který na konci minulého století strávil v barvách Toronta čtrnáct sezon. Clark tehdy v hlavním městě kanadské provincie Ontario vedl nově příchozí vlnu mladých hráčů a něco podobného se očekává i od Nylandera. Našlápnuto má dobře.

Henrik Lundqvist si při divokém pádu pořádně namlátil
Henrik Lundqvist si při divokém pádu pořádně namlátil

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud