23. února 2013 • 14:20

Ivane, vzpomínáme. Naganští hrdinové se poklonili Hlinkovi

Autor: zej, mto
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

VIDEO | Zima jako v Japonsku přivítala hrdiny zimního olympijského turnaje z Nagana z roku 1998 v sobotu v Praze, kde vrcholí oslavy 15. výročí od zlatého zázraku českých hokejistů. Téměř kompletní tým se šel nejprve na olšanský hřbitov poklonit památce zesnulého kouče Ivana Hlinky. Poté jej čekala vernisáž fotografií Jiřího Koliše z Nagana v prostorách Národní galerie ve Veletržním paláci.



Na hřbitov dorazila delegace hráčů o půl hodiny později, zřejmě kvůli sněhové kalamitě a autobusem vjela přímo do areálu. Kvůli vydatnému sněžení se nestihli u hrobu trenéra Hlinky objevit například David Moravec, Roman Čechmánek nebo Libor Procházka. Po krátké pietě pak legendární parta odjela do Veletržního paláce na vernisáž fotografií.

Hokejisté z Nagana se na startu oslav 15. výročí zlata přišli poklonit památce Ivana Hlinky
Video se připravuje ...

Vedle desítek unikátních snímků byly na výstavě představeny také autentické předměty, které zapůjčili hráči a členové výpravy, například lapačka Dominika Haška, Svobodova rukavice, Jágrova hokejka, medaile, puky, dresy...

A jaké vlastně vypadalo setkání hokejistů po tolik letech? Nenechte se zmást, nic velkého se nezměnilo. Sem tam se ve vlasech sportovců objevila nějaká ta šedina, obličeje některých se maličko zakulatily, ale nenašel se nikdo, komu by během večera nesvítil na tváři úsměv.

Zlatí čeští hrdinové z Nagana po 15 letech opět spolu
Video se připravuje ...

Litvínovská parta s Robertem Reichlem, Josefem Beránkem, Martinem Ručinským nebo Robertem Langem se hned usadila k sobě, Dominik Hašek probíral život po hokejové kariéře s Františkem Kučerou a kde se objevil vtipálek Jaroslav Špaček, odtamtud se ozvýal halasný smích.

Především ale nikdo z protagonistů hokejového turnaje nechtěl věřit, že už od naganského triumfu utekla tak dlouhá doba. "Bavili jsme se o tom zrovna s klukama a nikdo tomu nechtěl věřit. Byl to tak silnej zážitek, že mi zkrátka pořád přijde, že je to nedávno," vykládal Jan Čaloun, který se na akci objevil i se svými dvěma syny.

Dominik Hašek (vlevo) a Vladimír Růžička přicházejí k hrobu Ivana Hlinky, vzadu jeho asistent z Nagana Slavomír Lener
Dominik Hašek (vlevo) a Vladimír Růžička přicházejí k hrobu Ivana Hlinky, vzadu jeho asistent z Nagana Slavomír Lener

Na vernisáži byly dále k vidění i předměty z pozůstalosti Ivana Hlinky - rukou psaná soupiska, trenérský notýsek či porcelánový slon pro štěstí, který mužstvo při turnaji provázel.

Pro hráče i další naganské pamětníky byl připraven upomínkový dres a hodinky od hokejového svazu. Součástí vernisáže byla také dražba podepsaných fotografií ve prospěch Nadačního fondu Ivana Hlinky.

Fanoušci si budou moci fotografie a originální předměty z Nagana prohlédnout ve Veletržním paláci v neděli. Výstava fotografií, už bez zapůjčených předmětů, bude od 25. února do 17. března přístupná v Paláci Kinských na Staroměstském náměstí v Praze.

V dalších měsících se objeví při Českých hokejových hrách v Brně nebo na stadionech různých extraligových klubů.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud