3. března 2016 • 08:10

Sestavy týmů na Světový pohár: Z Kanady a USA jde strach

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

První nominace všech účastníků Světového poháru, který se v září uskuteční v Torontu, jsou známy. Jako první šestnáctku jmen odhalili Rusové, jsou v ní pouze hráči z NHL včetně největších hvězd. Podívejte se na první výběry České republiky, Švédska, Finska, Kanady, USA, Týmu Evropy i výběru Severní Ameriky.



Kane, Parise a Oshie lídry USA

V nominaci USA na Světový pohár nechybí hvězdná jména brankáře Jonathana Quicka či útočníků Zacha Pariseho a Patricka Kanea. Ve výběru, který v rámci prestižního turnaje narazí v základní skupině A i na český tým, zatím překvapivě chybí kanonýr Phil Kessel z Pittsburghu.

Hned v základní nominaci Američanů se podle očekávání objevuje trio gólmanů a kouč John Tortorella prakticky nemůže při volbě pro zápas vybrat špatně. V týmu jsou Ben Bishop z Tampy Bay, Cory Schneider z New Jersey, jenž čeká na první start v národním mužstvu, a Quick z Los Angeles. Kromě něho, Pariseho a Kanea museli před šesti lety ve Vancouveru strávit hořkost finálové porážky se zámořským rivalem Kanadou 2:3 v prodloužení ještě obránce Ryan Suter a útočníci Ryan Kesler a Joe Pavelski.

Na posledním olympijském turnaji v Soči bylo 12 hráčů, jenže ti se po výborném rozjezdu vraceli bez medaile, když nejprve podlehli v semifinále v zámořském derby Kanadě 0:1 a v boji o bronz Finsku 0:5.

Od útočníka Patricka Kanea bude soupeřům USA hrozit největší nebezpečíFoto Profimedia.cz

Prvním velkým turnajem na mezinárodním poli bude SP pro univerzála Dustina Byfugliena z Winnipegu, jenž se v poslední době sice usadil v obraně, ale vykazuje ofenzivní statistiky, za něž by se nestyděl útočník. Překvapením je prozatímní opomenutí Kessela, jenž se po letním příchodu z Toronta stejně jako celý tým Pittsburghu pomaleji rozjížděl, ale nyní už má za 62 zápasů na kontě 40 bodů (19+21). Do týmu se naopak dostal dvojnásobný účastník mistrovství světa Justin Abdelkader z Detroitu.

Atmosféru SP před 12 lety nikdo ze současného mužstva přímo na ledě neokusil. Jak chutná dobýt vytoužený Stanley Cup však dobře znají Kane s Quickem. Kane slavil s Chicagem v letech 2010, 2013 a 2015, přičemž za druhým triumfem táhl tým jako nejužitečnější hráč vyřazovacích bitev a získal Conn Smythe Trophy. Tu má ve své sbírce i Quick, když v roce 2012 slavil s Los Angeles, což si dva roky poté zopakoval. Bishop s Oshiem mají bronz ze světového šampionátu 2013.

Nominace USA na Světový pohár

Brankáři: Ben Bishop (Tampa Bay/NHL), Jonathan Quick (Los Angeles/NHL), Cory Schneider (New Jersey/NHL)
Obránci: Dustin Byfuglien (Winnipeg/NHL), John Carlson (Washington/NHL), Ryan McDonagh (NY Rangers/NHL), Ryan Suter (Minnesota/NHL)
Útočníci: Justin Abdelkader (Detroit/NHL), Patrick Kane (Chicago/NHL), Ryan Kesler (Anaheim/NHL), T.J. Oshie (Washington/NHL), Max Pacioretty (Montreal/NHL), Zach Parise (Minnesota/NHL), Joe Pavelski (San Jose/NHL), Derek Stepan (NY Rangers/NHL), Blake Wheeler (Winnipeg/NHL).

Kanada zatím vynechala P.K. Subbana

Hokejisté Kanady mají v nominaci dvanáct olympijských vítězů a hned sedm se jich může pochlubit zlatem jak z Vancouveru z roku 2010, tak i ze Soči o čtyři roky později. Kanada bude soupeřem české reprezentace v základní skupině A.

V úspěšném kádru před dvěma roky v Rusku nebyli jen brankáři Braden Holtby z Washingtonu, Corey Crawford z Chicaga a útočníci Tyler Seguin z Dallasu a Steven Stamkos z Tampy Bay, který o start přišel kvůli tomu, že se nestihl zcela doléčit po zlomenině nohy.

Kostra kádru Javorových listů sbírající triumfy pod pěti kruhy zůstává. Úspěšný kouč Mike Babcock bude stejně jako na posledních dvou olympiádách spoléhat na hvězdného Sidneyho Crosbyho z Pittsburghu, další útočníky Patrice Bergerona z Bostonu, Ryana Getzlafa z Anaheimu, Jonathana Toewse s obráncem Duncanem Keithem z Chicaga, Drewa Doughtyho z Los Angeles a Sheau Webera z Nashvillu.

Sidney Crosby by měl být kanadským kapitánem na Světovém poháruFoto Pavel Mazáč (Sport)

Price, který vychytal zlato v Soči, nechybí i přesto, že vinou zranění v této sezoně nastoupil jen ve 12 utkáních. Na úkor jeho, Holtbyho a Crawforda se nevešel do týmu Roberto Luongo z Floridy, který byl u obou minulých triumfů na olympiádě a také na Světovém poháru v roce 2004. Z tehdejší kádru tak v současné šestnáctce není nikdo.

Crosby se společně Seguinem představil na loňském mistrovství světa v Praze a po zisku zlata se zařadil do Triple Gold Clubu IIHF. Kompletní sbírku triumfů na olympiádě, světovém šampionátu a ve Stanleyově poháru mají vedle Crosbyho v kádru také Bergeron a Toews.

Nominace Kanady na Světový pohár

Brankáři: Corey Crawford (Chicago/NHL), Braden Holtby (Washington/NHL), Carey Price (Montreal/NHL)
Obránci: Drew Doughty (Los Angeles/NHL), Duncan Keith (Chicago/NHL), Marc-Edouard Vlasic (San Jose/NHL), Shea Weber (Nashville/NHL)
Útočníci: Jamie Benn, Tyler Seguin (oba Dallas/NHL), Patrice Bergeron (Boston/NHL), Jeff Carter (Los Angeles/NHL), Sidney Crosby (Pittsburgh/NHL), Ryan Getzlaf (Anaheim/NHL), Steven Stamkos (Tampa Bay/NHL), John Tavares (NY Islanders/NHL), Jonathan Toews (Chicago/NHL).

Tým Severní Ameriky potáhne McDavid

Tři kanadští mistři světa z loňska z Prahy jsou v úvodní šestnáctičlenné nominaci Týmu Severní Ameriky pro hokejový Světový pohár. Pod taktovkou kouče Todda McLellana, jenž povede výběr zámořských hráčů do 23 let na zářijové prestižní akci v Torontu, se radovali v české metropoli obránce Aaron Ekblad z Floridy a útočníci Sean Couturier z Philadelphie a Nathan MacKinnon z Colorada.

Třiadvacetiletý americký forvard Brandon Saad z Columbusu se zase může pochlubit dvěma prsteny za triumf ve Stanleyově poháru, které získal v letech 2013 a 2015 s Chicagem. Nejvíce zkušeností z NHL má Couturier, kjenž sehrál za Philadelphii už 331 utkání a dalších 18 duelů má na kontě v play off.

Pohromadě se ukážou hned tři jedničky draftu. Vedle MacKinnona (2013) a Ekblada (2014) je to loňský výběr Edmontonu - další Kanaďan Connor McDavid. Potká se v jednom týmu i s druhým v pořadí, jímž byl Američan Jack Eichel z Buffala. Dvojkou draftu z roku 2012 je i bek Ryan Murray z Columbusu.

Eichel spolu s dalším forvardem Dylanem Larkinem z Detroitu, bekem Sethem Jonesem z Columbusu a brankářem Connorem Hellebuyckem, který aktuálně působí na farmě Winnipegu v Manitobě v nižší AHL, mají bronz z loňského šampionátu v Praze. Tam Američané v boji o 3. místo porazili českou reprezentaci. Gólman John Gibson z Anaheimu získal bronz na mistrovství světa v roce 2013.

Nominace Severní Ameriky na Světový pohár

Brankáři: John Gibson (Anaheim/NHL; USA), Connor Hellebuyck (Manitoba/AHL; USA), Matthew Murray (Pittsburgh/NHL; Kan.)
Obránci: Aaron Ekblad (Florida/NHL; Kan.), Seth Jones (Columbus/NHL; USA), Ryan Murray (Columbus/NHL; Kan.), Morgan Rielly (Toronto/NHL; Kan.)
Útočníci: Sean Couturier (Philadelphia/NHL; Kan.), Jack Eichel (Buffalo/NHL; USA), Johnny Gaudreau (Calgary/NHL; Kan.), Dylan Larkin (Detroit/NHL; USA), Nathan MacKinnon (Colorado/NHL; Kan.), Connor McDavid (Edmonton/NHL; Kan.), J.T. Miller (NY Rangers/NHL; USA), Sean Monahan (Calgary/NHL; Kan.), Brandon Saad (Columbus/NHL; USA).

Tým Evropy vsadil na pět Slováků

Pět slovenských hokejistů je v úvodní šestnáctičlenné nominaci Týmu Evropy na Světový pohár. Bojovat v základní skupině A i proti české reprezentaci budou gólman Jaroslav Halák z New York Islanders, obránci Zdeno Chára z Bostonu, Andrej Sekera z Edmontonu a útočníci Marián Hossa z Chicaga a Tomáš Tatar z Detroitu.

V týmu je také dvacetiletý německý útočník Leon Draisaitl z Edmontonu, syn kouče Pardubic Petera Draisaitla. V kádru jsou celkem dva Němci, stejný počet Švýcarů, dokonce čtyři Dánové, po jednom Rakušanovi, Slovinci a Norovi.

Na skladbě týmu se podílela i česká legenda Václav Nedomanský. Jednasedmdesátiletý mistr světa z roku 1972 byl jmenován jedním z pěti skautů pro tým, který tvoří hráči ze zemí mimo Česko, Švédsko, Finsko a Rusko. Nedomanský je v NHL od roku 2012 skautem Nashvillu, dříve pracoval jako evropský skaut i pro Los Angeles.

Spolu s Nedomanským tvoří tým skautů také Slovák Peter Bondra, Kanaďané Sean Burke s Lornem Henningem a Američan Ricky Olczyk. Generálním manažerem je Slovák Miroslav Šatan, prezidentem Němec Franz Reindl a koučem Kanaďan s německým pasem Ralph Krueger, jehož asistentem byl nyní vybrán Kanaďan Paul Maurice, současný kouč Winnipegu.

Nominace Týmu Evropy na Světový pohár

Brankáři: Frederik Andersen (Anaheim/NHL; Dán.), Jaroslav Halák (NY Islanders/NHL; SR),

obránci: Zdeno Chára (Boston/NHL; SR), Roman Josi (Nashville/NHL; Švýc.), Dennis Seidenberg (Boston/NHL; Něm.), Andrej Sekera (Edmonton/NHL; SR), Mark Streit (Philadelphia/NHL; Švýc.),

útočníci: Mikkel Boedker (Colorado/NHL; Dán.), Leon Draisaitl (Edmonton/NHL; Něm.), Jannik Hansen (Vancouver/NHL; Dán.), Marián Hossa (Chicago/NHL; SR), Anže Kopitar (Los Angeles/NHL; Slovin.), Frans Nielsen (NY Islanders; Dán.), Tomáš Tatar (Detroit/NHL; SR), Thomas Vanek (Minnesota/NHL; Rak.), Mats Zuccarello (NY Rangers/NHL; Nor.).

Švédové berou pět vítězů OH v Turíně

Budoucí trenér švédské reprezentace Rikard Grönborg oznámil základní kádr na tiskové konferenci v New Yorku a rozhodl se vsadit na osvědčené hráče. Brankářskou jedničkou bude podle očekávání hvězda NY Rangers Lundqvist, kterému bude krýt podle všeho záda Jacob Markström z Vancouveru.

Mezi šesti obránci nechybí produktivní bek Ottawy Erik Karlsson, dvojnásobný vítěz Norris Trophy. Grönborg se svými spolupracovníky však do výběru zatím nezařadil Johna Klingberga z Dallasu, v aktuální sezoně třetího nejproduktivnějšího obránce kanadsko-americké soutěže.

Henrik Lundqvist bude na Světovém poháru jasnou švédskou jedničkouFoto Reuters

Mezi osmi útočníky jsou vedle bratří Sedinů (Vancouver) a Zetterberga (Detroit) například Nicklas Bäckström (Washington), Gabriel Landeskog (Colorado) nebo Filip Forsberg (Nashville).

V úvodní šestnáctičlenné nominaci jsou výhradně hokejisté z NHL. Pět z nich se v roce 2006 podílelo na triumfu na olympijských hrách v Turíně.

Švédové narazí ve skupině B postupně na Rusko, Finsko a a Tým Severní Ameriky. V přípravě je čekají dva duely s Finskem - ve čtvrtek 8. září v Helsinkách a o dva dny později v Göteborgu. V generálce nastoupí ve čtvrtek 15. září v 1:00 SEČ ve Washingtonu proti Týmu Evropy.

Nominace Švédska na Světový pohár

Brankáři: Henrik Lundqvist (New York Rangers/NHL), Jacob Markström (Vancouver/NHL)
Obránci: Victor Hedman, Anton Stralman (oba Tampa Bay/NHL), Erik Karlsson (Ottawa/NHL), Nicklas Kronwall (Detroit/NHL), Nicklas Hjalmarsson (Chicago/NHL), Oliver Ekman-Larsson (Arizona/NHL)
Útočníci: Daniel Sedin, Henrik Sedin (oba Vancouver/NHL), Nicklas Bäckström (Washington/NHL), Henrik Zetterberg (Detroit/NHL), Loui Eriksson (Boston/NHL), Gabriel Landeskog (Colorado/NHL), Alexander Steen (St. Louis/NHL), Filip Forsberg (Nashville/NHL).

Češi nominovali Kempného a tři brankáře

Tři nováčky a dva hráče z Kontinentální ligy zařadil trenér české hokejové reprezentace Josef Jandač do šestnáctičlenné úvodní nominace na podzimní Světový pohár v Torontu. První pozvánky do národního týmu se dočkali brankář Michal Neuvirth z Philadelphie, obránce Andrej Šustr z Tampy Bay a útočník David Pastrňák z Bostonu.

Podle předpokladů chybí čtyřiačtyřicetiletý Jaromír Jágr z Floridy, s kterým bude vedení národního týmu dále jednat.

Tři nováčky a dva hráče z KHL zařadil trenér Josef Jandač do šestnáctičlenné úvodní nominace na podzimní Světový pohár v Torontu Tři nováčky a dva hráče z KHL zařadil trenér Josef Jandač do šestnáctičlenné úvodní nominace na podzimní Světový pohár v TorontuFoto ČTK

Do kádru byli rovnou zařazeni všichni tři gólmani - vedle Neuvirtha jsou to Petr Mrázek z Detroitu a Ondřej Pavelec z Winnipegu. Vedle čtrnáctky nominovaných z NHL se dostali do výběru také bek Michal Kempný s útočníkem Vladimírem Sobotkou z ruského Omsku, kteří budou zřejmě jedinými nominovanými hráči z Evropy mezi úvodními šestnáctkami vyvolených všech účastníků turnaje.

Nominace Česka na Světový pohár

Brankáři: Petr Mrázek (Detroit Red Wings/NHL), Michal Neuvirth (Philadelphia Flyers/NHL), Ondřej Pavelec (Winnipeg Jets/NHL)
Obránci: Radko Gudas (Philadelphia Flyers/NHL), Michal Kempný (Avangard Omsk/KHL), Roman Polák (San Jose Sharks/NHL), Andrej Šustr (Tampa Bay Lightning/NHL)
Útočníci: David Krejčí, David Pastrňák (oba Boston Bruins/NHL), Michael Frolík (Calgary Flames/NHL), Martin Hanzal (Arizona Coyotes/NHL), Tomáš Hertl (San Jose Sharks/NHL), Ondřej Palát (Tampa Bay Lightning/NHL), Tomáš Plekanec (Montreal Canadiens/NHL), Vladimír Sobotka (Avangard Omsk/KHL), Jakub Voráček (Philadelphia Flyers/NHL).

Rusové s útokem snů

Hokejisté Ruska mají v nominaci jen hráče z NHL. Mezi nimi jsou hlavní hvězdy a tradiční opory sborné - útočníci Alexandr Ovečkin z Washingtonu, Jevgenij Malkin z Pittsburghu, Pavel Dacjuk z Detroitu nebo obránce Andrej Markov z Montrealu.

Z KHL se nedostalo ani na útočníka Ilju Kovalčuka, který patřil k tradičním lídrům Ruska na velkých mezinárodních akcích a býval kapitánem či aspoň asistentem. Dvaatřicetiletý dvojnásobný mistr světa a bývalý hráč Atlanty a New Jersey má ale v současné době problémy s formou a po prvním zápase play off byl vyřazen ze sestavy Petrohradu.

Kovalčuk si ještě může zopakovat účast na Světovém poháru z roku 2004, pokud se vejde mezi zbývajících sedm hráčů, které musí kouč Oleg Znarok stejně jako další účastníci turnaje nahlásit do 1. června. Druhý start na Světovém poháru si připíšou Ovečkin , Dacjuk a Markov.

Útočník Alexandr Ovečkin nechybí v nominaci Ruska na Světový pohárFoto Barbora Reichová (Sport)

Znarok už nyní zařadil do kádru všechny tři brankáře - Sergeje Bobrovského z Columbusu, Semjona Varlamova z Colorada a Andreje Vasilevského z Tampy Bay. Dále vybral je tři beky a deset útočníků.

Rusko se v základní skupině B utká se Švédskem, Týmem Severní Ameriky a Finskem. V přípravě se sborná střetne dvakrát s Českem - ve čtvrtek 8. září v Petrohradu a o dva dny později v Praze. Ve čtvrtek 15. září ještě v generálce v Pittsburghu poměří síly s Kanadou.

Nominace Ruska na Světový pohár

Brankáři: Sergej Bobrovskij (Columbus/NHL), Semjon Varlamov (Colorado/NHL), Andrej Vasilevskij (Tampa Bay/NHL)
Obránci: Andrej Markov (Montreal/NHL), Dmitrij Orlov (Washington/NHL), Dmitrij Kulikov (Florida/NHL)
Útočníci: Arťom Anisimov, Artěmij Panarin (oba Chicago/NHL), Nikita Kučerov, Vladislav Namestnikov (oba Tampa Bay/NHL), Jevgenij Kuzněcov, Alexandr Ovečkin (oba Washington/NHL), Vladimir Tarasenko (St. Louis/NHL), Nikolaj Kuljomin (New York Islanders/NHL), Pavel Dacjuk (Detroit/NHL), Jevgenij Malkin (Pittsburgh/NHL)

Finové berou i Jágrovy spoluhráče

V šestnáctičlenné nominaci Finska na Světový pohár v Torontu jsou výhradně hokejisté z NHL. Nechybí mezi nimi spoluhráč Jaromíra Jágra z elitního útoku Floridy Aleksander Barkov a další forvard Panthers Jussi Jokinen.

Účast na Světovém poháru z roku 2004 si zopakuje útočník Mikko Koivu z Minnesoty, který byl jako jediný ze současného výběru u tažení Suomi až do finále. V něm Finové pod taktovkou kouče Raima Summanena v Torontu podlehli Kanadě 2:3.

Osmatřicetiletý kouč Lauri Marjamäki, který po této sezoně převezme Finsko po Karim Jalonenovi, vybral do kádru dva brankáře, čtyři obránce a deset útočníků. Zbývajících šest hráčů do pole a jednoho gólmana musí stejně jako ostatní účastníci doplnit do 1. června.

Finové se utkají ve skupině B s Týmem Severní Ameriky, se Švédskem a s Ruskem. V přípravě je čekají dva zápasy se Švédskem - ve čtvrtek 8. září v Helsinkách a o dva dny později v Göteborgu. V generálce nastoupí ve středu 14. září ve Washingtonu proti USA.

Nominace Finska na Světový pohár
Brankáři: Tuukka Rask (Boston/NHL), Pekka Rinne (Nashville/NHL)
Obránci: Esa Lindell (Texas/AHL), Olli Määttä (Pittsburgh/NHL), Rasmus Ristolainen (Buffalo/NHL), Sami Vatanen (Anaheim/NHL)
Útočníci: Aleksander Barkov (Florida/NHL), Joonas Donskoi (San Jose/NHL), Valtteri Filppula (Tampa Bay/NHL), Mikael Granlund (Minnesota/NHL), Jussi Jokinen (Florida/NHL), Mikko Koivu (Minnesota/NHL), Leo Komarov (Toronto/NHL), Lauri Korpikoski (Edmonton/NHL), Jori Lehterä (St.Louis/NHL), Teuvo Teräväinen (Chicago/NHL)

 

VŠE O SVĚTOVÉM POHÁRU V LEDNÍM HOKEJI

>>>

 

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji 2024 ONLINE

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud