26. dubna 2016 • 16:01

Lva na dresu doplní i orlice. Ale bude se na SP hrát česká hymna?

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Český svaz ledního hokeje nechal upravit původní návrh dresů pro Světový pohár. Ty s vyobrazením pouze malého státního znaku se stříbrným dvouocasým lvem, ale bez moravské a slezské orlice, nahradil velký státní znak. Ten hokejisté dosud využívali.



"Výklad zákona není úplně jednotný. Naše právní strana říká, že ten znak můžeme použít, kdežto například někdo z výboru pro heraldiku se zmínil, že nikoliv. Že pro reprezentace lze využít pouze a výhradně jen velký státní znak. My se nechceme pouštět do polemiky s vládou a senátem," řekl dnes novinářům sportovní manažer reprezentace Jan Černý.

Připustil zároveň, že reakce lidí z Moravy a ze Slezska nebyla často pozitivní. "Udělat změnu nebylo úplně jednoduché, ale byli jsme teprve ve fázi, kdy se jednalo o první elektronické náhledy a jen první vyrobené vzorky. Takže jsme to ještě zastavili v této brzké fázi a vrátili se k původní podobě s velkým státním znakem," vysvětlil Černý.

Osobně by se přimlouval za změnu, neboť spousta firem nekale využívá podobu reprezentačních dresů. "Setkáváme se s tím v období mistrovství světa dnes a denně. Jsme nuceni podávat žaloby a chránit naše oficiální partnery. I proto se kloníme k tomu, že někdy v budoucnu dojde k vytvoření znaku, tak jako má například fotbalová reprezentace, abychom byli schopni práva našich partnerů, kteří za hokej platí, ochránit," uvedl Černý.

Tomá Plekanec v dresu pro Světový pohár v Kanadě
Tomá Plekanec v dresu pro Světový pohár v Kanadě

Současné spory ohledně možnosti zavedení názvu Czechia, se hokejové reprezentace nijak nedotýkají. "Na dresech pro Světový pohár žádný nápis není. V hokeji se navíc využívají zkratky, což je pro nás CZE, takže v tomto ohledu bychom to nemuseli vůbec řešit," uvedl Černý.

V SP jsou vedle ostatních také dva různě poskládané týmy, z nichž jeden je tým Evropy a druhý výběr hráčů do 23 let ze Severní Ameriky. "Nemají ani státní znak a ani hymnu a vlajku, takže si vymysleli jen znak a na tomto základě se přizpůsobila komunikace s ostatními týmy," přiblížil Černý.

Zda zazní před zápasy hymny účastníků, není zatím zřejmé. "To nám ještě NHL neprozradila, jak to přesně bude. Zřejmě se ale pro ty dva různě poskládané týmy bude hrát znělka Světového poháru," uvedl Černý.

S Ruskem si Češi připomenou zlato i finále Kanadského poháru

Přípravné utkání s Ruskem před Světovým pohárem, které se odehraje 10. září v pražské O2 areně, využije Český svaz ledního hokeje k připomenutí 40. výročí významných medailových úspěchů. V roce 1976 získala československá reprezentace v Katovicích titul mistrů světa, stříbro na olympijském turnaji v Innsbrucku a zahrála si finále Kanadského poháru.

Pozvání zamíří za všemi žijícími hráči, ale i členy tehdejších realizačních týmů, kteří se o úspěchy zasloužili. Jsou mezi nimi například Jiří Holeček, Jiří Crha, František Pospíšil, Jiří Bubla, František Kaberle starší, Milan Chalupa, Milan Nový, Vladimír Martinec, Bohuslav Šťastný, Josef Augusta, Jaroslav Pouzar a další.

Ti si spolu s fanoušky připomenou rovněž osobnosti, které se tohoto kulatého jubilea nedožily (například Vladimír Dzurilla, Oldřich Machač, Ivan Hlinka či Karel Gut).

"Generace mistrů světa, stříbrných olympioniků a finalistů Kanadského poháru se nesmazatelně zapsala do naší sportovní historie. A legendy českého, slovenského a československého hokeje si určitě užijí jak aplaus vyprodané O2 areny, tak i přátelské setkání po 40 letech, které pro ně připravujeme v prostorách Síně slávy českého hokeje," uvedl prezident svazu Tomáš Král.

Zápasy s Ruskem budou součástí přípravy reprezentace před SP v Torontu. Kemp začne srazem v neděli 4. září v Praze. Svěřenci kouče Josefa Jandače odehrají nejprve 8. září duel v Moskvě, o dva dny později přivítají sbornou v domácím prostředí. Poté se tým přesune do Pittsburghu, kde v posledním přípravném utkání změří ve středu 14. září síly s výběrem Severní Ameriky, který budou tvořit hráči do 23 let z Kanady a USA. Následovat bude přelet do Toronta.

"Přípravný kemp se řídí striktně pravidly NHL a hráčské asociace NHLPA. Je stanovený počet hodin, které mohou hráči strávit na ledě a v tréninku celkem, že musí mít při ubytování jen single pokoje a létat v byznys třídě," řekl sportovní manažer reprezentace Jan Černý.

Světový pohár se bude hrát od 17. září do 1. října a Češi se v základní skupině A utkají s Kanadou (18. září ve 2:00 SELČ), s Týmem Evropy (19. září v 21:00 SELČ) a Spojenými státy americkými (23. září ve 2:00 SELČ).

Vše o Světovém poháru v hokeji 2016 najdete ZDE »

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud