Miroslav Horák
17. srpna 2016 • 13:59

Ztratí Češi tvůrce hry? O Krejčího startu na SP rozhodne Boston

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Výsledek národního týmu na zářijovém Světovém poháru se začíná rodit už nyní. Vedení reprezentace se může už brzy dozvědět, zda smí či nemůže počítat s Davidem Krejčím, zotavujícím se po operaci kyčle. V případě absence hvězdy Bostonu ztratí elitní česká jednotka klíčového tvůrce hry, režiséra přesilovek a důležitého dělníka pro oslabení. Jinak řečeno, stal by se malér.



Kvůli verdiktu bostonských lékařů David Krejčí vyrazil v pondělí zpátky za oceán. V příštích dnech by se po zevrubné prohlídce mohl dozvědět definitivu. A s ním i český hokej. „S Krejčou pořád počítám,“ zůstává optimistický kouč Josef Jandač .

Velitel národní výpravy do Toronta odmítá, že by svoje myšlenky směřoval již k přestavbě formací a k povolání náhradníka, jímž je podle tvrzení idnes.cz Andrej Nestrašil. „To je kachna,“ reaguje trenér. „Takhle uvažovat je předčasné. David Krejčí se cítí dobře, jde jen o to, aby mu doktoři dali zelenou a on se stihl připravit.“

Nakonec se skutečně může stát, že útočník Caroliny přistane na české soupisce, dokud ovšem nepadne definitivní ortel s Krejčím, ve hře o World Cup zůstane více položek. „Máme asi tři čtyři jména, která připadají do úvahy, Andy Nestrašil mezi nimi figuruje,“ přiblížil Jandač.

Nestrašil dostal zelenou!

Paradoxem zůstává, že 25letý eventuální záskok v minulých měsících podstoupil mnohem vážnější zranění než Krejčí, měl dva dva zlomené obratle. Po půlroční pauze už je však fit a v plné zátěži. Na světě je i povolení zaměstnavatele z NHL. „Dostal zelenou, na druhou stranu půl roku nehrál, celou tu dobu není v zápasové zátěži,“ namítá kouč.

Krejčího případná absence by vládcům střídačky nezamotala hlavu v tom směru, že by nevěděli, jak díru zaplnit. V zásobě mají řadu záložních řešení. Ale ztráta by je mrzela hodně, neboť s Krejčím v sestavě či bez něj je síla českého mužstva odlišná. Slabší. S oporou Bruins se počítá do zásadních rolí. Nestrašil je bojovník, ale nikoli tvůrce hry v početní výhodě, nediriguje pohyb ofenzivního tria. „Pokud by nám vypadl první centr, hra se musí upravit,“ nepotřebuje Jandač zdůrazňovat.

Jeho pobočník Martin Ručinský má na starosti komunikaci s Krejčím a v dohledné době očekává zásadní telefonát na lince Boston-Praha. „Jakmile bude David cokoli nového vědět, okamžitě mi volá,“ líčí generální manažer torontské výpravy.

Vítěz Stanley Cupu z roku 2011 a držitel Zlaté hokejky 2013 v nedávném rozhovoru pro Sport popsal, že pro účast na World Cupu udělá vše. Pokud však budou lékaři proti, těžko s tím něco udělá. Je zřejmé, že Boston necítí potřebu uspíšit jeho návrat na led. U borce, jemuž ročně přispívá na živobytí více než sedmi miliony dolarů, je to z jeho pohledu i risk.

Jakmile budou i nepatrné pochybnosti z lékařského pohledu, Krejčí obdrží nemilosrdnou stopku. Ručinský v černý scénář nevěří. „Rehabilitace probíhá tak, jak má. Vše běží podle plánu, David se cítí dobře, jen musí dodržovat daný protokol a program rekonvalescence,“ popisuje šéf týmu.

Nejzazším termínem pro obměnu na hráčském seznamu je 16. září, další škatulata jsou možná jen v případě, kdy počet zdravých hráčů v poli klesne pod osmnáct, v případě brankářů pod dva.

Češi se v Torontu utkají s Kanadou, USA a týmem Evropy. Do semifinále postoupí nejlepší dva. Sraz na kempu v Praze je 4. září.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud