19. srpna 2016 • 20:50

Českým brankářům se nevěří. Na Světovém poháru prý budou nejslabší

Autor: mto
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Venku se konečně probudilo léto, v televizi řádí Usain Bolt či Barbora Špotáková, ale nenechte se zmást, hokejová sezona se blíží. Už ani ne měsíc a odstartuje jeden z vrcholů ročníku, Světový pohár. Osm špičkových týmů si to rozdá v maximálních sestavách a hokejoví experti se předhánějí v předpovědích. Server NHL.com se rozhodl proklepnout si gólmany a na nejspodnější příčku zařadil českou partu.



Slabě obsazené brankoviště? To asi ne. Očekávaná jednička Petr Mrázek patří mezi vycházející gólmanské talenty a o svých kvalitách už dávno přesvědčil. Ondřej Pavelec je stálicí Winnipegu, která má doma zlato z mistrovství světa a za sebou dvě účasti na olympiádě. Michal Neuvirth patřil v minulé sezoně mezi špičku v procentuální úspěšnosti zákroků a v play off dostal ve třech zápasech jen dvě branky. Důvěra od odborníků ze zámoří je přesto minimální. I kvůli obrovsky silné konkurenci.

"Na turnaji bude několik týmů s mimořádným brankářským obsazením," myslí si expert Tom Gulitti, který píše pro NHL.com. "Americký tým má Jonathana Quicka, Coryho Schneidera a Bena Bishopa. Kanada zase Careyho Price a Bradena Holtbyho a velmi dobře na tom jsou i Finové s Raskem a Rinnem a Švédi s Lundqvistem. Všichni tihle muži dokáží téměř sami vyhrát zápas," napsal Gulitti.

Brankářská tabulka dle NHL.com:
1. Kanada
2. USA
3. Finsko
4. Švédsko
5. Rusko
6. Severoamerický tým do 23 let
7. Evropa
8. Česká republika

Co by mohlo promluvit do rozložení sil mezi tyčemi je zdravotní stav. Braden Holtby za sebou sice má perfektní sezonu s Washingtonem, experti přesto věří tomu, že pozici kanadské jedničky obsadí Carey Price, který byl téměř celý ročník mimo kvůli zranění.

Fit v závěru sezony nebyli ani američtí strážci klece Schneider a Bishop. První jmenovaný v květnu absolvoval operaci, ten druhý se zhruba ve stejné době zranil v konferenčním finále jeho Tampy s Pittsburghem.

"Pozice v brankovišti je přesto bezpochyby americkou největší zbraní," tipuje další odborník Brian Compton. "Quick dvakrát vyhrál Stanley Cup, Schneider drží nad vodou New Jersey a Bishop dotáhl Tampu dvakrát za sebou mezi nejlepší čtyři," analyzuje Compton.

No a tím zkoumání, jak na tom který z týmů je, pomalu končí. Ani slovo o českých kvalitách či nadějích. Český tým se zkrátka bude muset smířit s pozicí outsidera a útočit ze zálohy.

Brankářské soupisky:

Kanada:
Corey Crawford
Braden Holtby
Carey Price

USA:
Ben Bishop
Jonathan Quick
Cory Schneider

Finsko:
Mikko Koskinen
Tuukka Rask
Pekka Rinne

Švédsko:
Robin Lehner
Henrik Lundqvist
Jacob Markström

Rusko:
Sergej Bobrovskij
Semjon Varlamov
Andrej Vasilevskij

Tým do 23 let:
John Gibson
Connor Hellebuyck
Matt Murray

Tým Evropy:
Frederik Andersen
Thomas Greiss
Jaroslav Halák

Česká republika:
Petr Mrázek
Michal Neuvirth
Ondřej Pavelec

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji 2024 ONLINE

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud