6. září 2016 • 20:20

Češi hledají zbraně na Světový pohár. Tým sází na formu a systém

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Reprezentace před prestižním Světovým pohárem bojuje i s časem. Před čtvrtečním přátelským utkáním v Rusku absolvuje pouze tři tréninky, první byl na programu v pondělí. Co všechno nyní řeší výběr trenéra Jandače? Sází na specifikum krátkodobého turnaje, který se koná zkraje sezony, driluje přesilovku, defenzivu a střádá taktické plány.



SOUHRA Oživit vazby z minulosti

Vzít si něco ze hry Pittsburghu, navázat na práci svého předchůdce Vladimíra Vůjtka . Takové vize má Josef Jandač s českým týmem. Jenže kdo, s kým a jak mu to má hrát? Na hledání ideálního složení sestavy není čas, proto je třeba pátrat a vycházet z minulosti. A dát k sobě hráče, kterým to spolu šlo na posledních akcích. Na jarním šampionátu v Moskvě se třeba zrodil elitní útok, který zatím jako jediný netrénuje v plném složení. Tomáš Plekanec by v něm měl nastupovat s Romanem Červenkou , jenže ten se k týmu připojí až o víkendu. Z jejich osvědčené souhry by pak měl těžit Jakub Voráček . „Myslíme si, že to Kuba Voráček vedle Plekyho hodně zvedne, že by to mohlo fungovat. Chtěli jsme udržet určité prověřené vazby,“ řekl trenér Josef Jandač. Do třetího útoku proto vedle sebe postavil Aleše Hemského s Radkem Faksou. Oba spolu hrají v jedné formaci v Dallasu. „V tomhle složení formací vyjedeme i do zápasů,“ řekl Jandač. Teď musí věřit, že to bude fungovat.

Prospal: Pozici outsidera jsem vždy bral jako extra motivaci
Video se připravuje ...

FORMA Dostat se rychle do tempa

Ať už mají trenéři v hlavách sebelepší taktické systémy, rozhodovat budou i jiné věci. V prvé řadě je třeba hráče dostat do pohody a tempa. Jen si vezměte třeba Zbyňka Michálka . Poslední soutěžní zápas hrál 19. dubna, téměř před pěti měsíci. Ti, kteří měli štěstí, že si zahráli na mistrovství světa nebo o Stanley Cup, jsou na tom jen o něco líp. Řeči o tom, jak správně načasovat v nezvyklém předsezonním termínu formu, nelítají do větru. I nejlepším hokejistům na světě, pokud nejsou rozehraní, puky přeskakují hokejky, sami se na ledě necítí dobře a na jejich výkonu to zkrátka poznáte. Mimochodem, třeba proti silné Kanadě to prý může být jedna z tajných českých zbraní. Termínem je Světový pohár pro všechny hodně specifi cký. Kdo se dostane do pohody, bude mít proti ostatním lehce navrch. Češi si to moc dobře uvědomují, mají v týmu dva příklady. Michal Birner a Tomáš Kundrátek na sraz přijeli z rozehrané sezony KHL, v nohách mají ostré zápasy a cítí se už teď skvěle. Druhý jmenovaný proto vůbec nenastoupí do přípravných zápasů, aby prostor dostali ti, co ho potřebují víc.

Jandač počítá v bráně s Mrázkem a Neuvirthem
Video se připravuje ...

OBRANA Naučit se rychlý přístup

Složení obrany je největší slabinou českého týmu. Hlavní úkol pro beky zní: nepouštějte se do žádných větších akcí. Velkou podporu by měli mít v útočnících, ale už včera se na tréninku defenziva pilovala. Začalo se založením útoku, jednou z variant bylo i zapojení beka do rychlého protiútoku. Značnou část se trenéři věnovali i hře ve vlastní třetině. „Přečíslujte je!“ nabádal asistent Jaroslav Špaček . Rychlý přístup je to, na čem by obranná činnost měla stát, výsledným efektem by mělo být bleskové získání kotouče. Na hokejce s ním už by v obranném pásmu měla vládnout jednoduchost a co nejrychlejší cesta do středního pásma. „Obránci u nás teď moc nerostou a náhoda to asi nebude. Z nás, co jsme v NHL, tam žádnej ofenzivní bek není,“ přiznal Zbyněk Michálek. K tomu český tým přišel o Radko Gudase , nevytěžovanějšího českého zadáka v NHL. „Je jasné, že je to ztráta, není to nic příjemného, štvalo mě to, ale co se dá dělat,“ litoval Jandač. Musí si s tím poradit.

Voráček o Světovém poháru: Jedeme to tam vyhrát
Video se připravuje ...

PORADY Hráče nezahltit a neporušit pravidla

Reprezentace se na velkolepý turnaj nepřipravuje jenom na ledě, ale také před tabulí či televizní obrazovkou. Dva mítinky český tým stihnul před pondělním tréninkem i po něm. „Chceme co nejjednodušeji dostat do hráčů nejzákladnější věci. Ale nesmíme je zahltit,“ popsal Jandač. Realizační tým se musí držet reglementu NHL, který jasně říká, jak dlouhý čas můžou hráči strávit tréninkem na ledě, mimo led i teoretickou přípravou. Taktickou část však trenéři nechtějí podcenit, což hráči poznali už včera. „Hodně mluvíme o tom, co chceme hrát, trenéři malují na tabuli a nejvíc fungují klipy. Tato příprava je klíčová, bude to jedna z nejdůležitějších věcí na turnaji. K tomu musí být tvrdá práce, bruslení, ale bez systému to nejde,“ přiblížil kapitán Plekanec. Realizační tým se nejvíce inspiroval u Pittsburghu či Tampy Bay. Částečně naváže i na hru na uplynulém šampionátu v Rusku.

Ručinský: Hudlera jsme zkoušeli oslovit, agent nám řekl, že Jirka jet nechce
Video se připravuje ...

PŘESILOVKY Hledá se mozek a důraz

Na prvním tréninku byl prostor i pro nácvik přesilových her. Trenéři museli zacelit díry po Davidu Krejčím a Tomáši Hertlovi . V prvním ztratili režiséra, v druhém důrazného hráče před brankou. Krejčího úlohu by měli v úvodní formaci vzít Plekanec a Voráček, místo Hertla by měl před brankou operovat útočník Michálek. Trenéři se poučili z posledního mistrovství světa, kdy českému týmu právě nepříjemná práce na hranici brankoviště chyběla, dostával se k minimu tečí a dorážkám a kombinace bylo až příliš. „Teď je to pro nás důležité, abychom sebrali oči gólmanovi,“ přiznal hlavní kouč Jandač. Nácvik početních výhod začal ve druhé fázi včerejšího tréninku a zabral přibližně půl hodiny. Nejprve se hrály bez odporu, pak už proti obranné čtyřce. Větší čas z tréninkové jednotky dril přesilovek ukrojí dnes, kdy ofenzivní činnosti dostanou ještě větší prostor. Početní výhody by totiž na Světovém poháru mohly být rozhodujícím faktorem.

Čeští hokejisté během přípravy na Světový pohár
Čeští hokejisté během přípravy na Světový pohár

Šustr: Pozice outsidera? Každý má svou hrdost, pojedeme to tam odehrát kvalitně
Video se připravuje ...

Náhradník Birner: V týmu přijmu jakoukoliv roli
Video se připravuje ...

Hemský o pozici outsidera: V zámoří nás tak vidí, ale když budeme plnit pokyny, můžeme udělat výsledek
Video se připravuje ...

Sobotka lituje absence Krejčího, těšil se, že si s ním zahraje v jednom týmu
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud