7. září 2016 • 10:06

Kouč USA varuje: Kdo bude sedět při hymně, zůstane mimo po celý zápas

Autor: mto
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zámoří má novou kauzu a v jejím čele stojí hráč amerického fotbalu Colin Kaepernick. Ten upoutal tím, že během hymny před zápasem NFL si odmítl stoupnout a místo toho zůstal klečet. Poukazuje tak na rasovou nerovnost v USA. Kontroverzní moment přišel na přetřes i v šatně hokejového týmu Spojených států před Světovým pohárem a zatímco hokejisté jsou ve svých komentářích opatrní, kouč John Tortorella se nebál vyjádřit názor pěkně zostra. Tak, jak jsou u něj fanoušci zvyklí.



"Pokud někdo z mých hráčů zůstane na střídačce během hymny sedět, bude na tom místě sedět po celý zápas," řekl rezolutně Tortorella pro ESPN. Osmapadesátiletý americký trenér, který v roce 2004 dovedl Tampu Bay ke Stanley Cupu, nikdy nejde pro příkré slovo daleko. S chutí se během tiskové konference pohádá s novinářem a drsný umí být i na hráče.

Dobře se o něm ale ví, že je velkým patriotem. Světový pohár je sice globální sportovní událost, ale nejde jen o hokej. Turnaj je také ukázkou, jak správně reprezentovat svou zemi, a to nejen výsledky. "Hlavně, když vidíte, co všechno se teď ve světě děje," řekl kouč pro USA Today.

Není asi americký sportovec, který by na Kaepernickův krok neměl svůj názor. Někteří další hráči NFL se k němu přidali a nebyli sami. Kaepernicka podpořila například také fotbalistka Megan Rapinoe hrající za Seattle, i ona před utkáním ženské NWSL poklekla.

Hokejisté ale zdá se nic podobného nechystají, jejich výroky jsou hlavně konzervativní a opatrné. "Všichni o tom víme, všude je to na titulkách," vykrucoval se brankář Cory Schneider. "Je to jeho právo, ale my všichni jsme tu pro to, abychom reprezentovali svou zemi a její vlajku," sdělil gólman New Jersey.

Úlohou sportovce v současném světě není jen střílení branek a soustředění se na důležitý zápas. Každý boj už není jen o výhře a prohře, moderní doba znamená především obrovskou medializaci, sociální sítě a pozornost na každém kroku. Hlavně důležitý hráč může svým výrokem nebo činem ovlivnit masy. Přesně to si myslí i jeden z očekávaných lídrů David Backes.

"Kaepernick si může dělat, co chce. Ale já vždy vzdám poctu těm, kteří bojovali či zemřeli za naši zemi," řekla velká letní posila Bostonu.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud