15. září 2016 • 06:50

Tým Evropy přejel Švédsko, Kanada těsně porazila Rusy

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Evropský tým se dočkal v generálce na Světový pohár první výhry v přípravě, Švédsko porazil 6:2 a pod vítězství se hattrickem výrazně podepsal německý útočník Leon Draisaitl. Kanada ještě po polovině třetí třetiny proti Rusku prohrávala 1:2, nakonec ale rozhodl v 64. minutě útočník Ryan Getzlaf.



Evropský výběr sice během zápasu vyprodukoval jen dvě třetiny z celkem 36 švédských střel mezi tyče, ale byl výrazně efektivnější. V deváté minutě otevřel pohotově tečující Draisaitl skóre. Vyrovnat mohl brzy Eriksson, jenže brankář Halák byl proti.

Zatímco první přesilovka Výběru Evropy ještě v první třetině skončila bez efektu, tu druhou při opětovném vyloučení Daniela Sedina už zkrátil gólem Tatar, který propálil Lundqvista ranou přesně ze středu kruhu pro vhazování. I Švédsko pak hrálo v početní výhodě, jenže Ekman-Larsson při ní řešil svou chybu faulem na unikajícího Hansena. Ten však nařízené trestné střílení neproměnil.

Halák následně vychytal Forsberga, Kopitar na druhé straně rozezvučel tyč. Ve 35. minutě už to bylo 3:0, když Draisaitl využil laxnosti Ekholma a zakončil pod horní tyč. Daniel Sedin pak odčinil své prohřešky proti pravidlům, když bleskově už po 13 vteřinách přesilovky snížil.

Jenže ve třetí třetině chyboval Stralman a Vanek vrátil svému celku tříbrankový náskok. O necelé dvě minuty později navíc Draisaitl překonal Lundqvista bekhendovým zakončením mezi betony a mohl slavit hattrick. Lundqvist vzápětí přenechal místo v brankovišti Markströmovi. Hörnqvist sice ještě snížil, ale Kopitar trefil při dlouhé švédské power play prázdnou branku a dovršil debakl Seveřanů.

Výběr Evropy otevře v sobotu program Světového poháru v souboji s USA, Švédové ve druhé skupině vyzvou o den později Rusko.

Jaroslav Halák evropský soubor tentokrát podržel
Jaroslav Halák evropský soubor tentokrát podržel

Kanada rozhodla v závěru

Souboj hokejových velmocí mohl gólově otevřít ruský kapitán Ovečkin, jenže Price ho v oslabení Kanady vychytal. V deváté minutě šla do vedení Kanada, když se před Bobrovského brankoviště vřítil po Crosbyho nahrávce rozjetý Bergeron a svůj bekhend poslal parádně pod horní tyč. V dalších příležitostech mířili Bergeron a Thornton mimo.

Ve 26. minutě byla sborná blízko vyrovnání, ale Zajcev rozezvučel jen brankovou konstrukci. Na druhé straně nedokázal na Bobrovského vyzrát Getzlaf. Price pak mohl opět velebit štěstěnu po Marčenkově nahození, kdy ho opět zachránila tyč.

V úvodu třetího dějství museli Kanaďané na devět vteřin do tří, ale i takhle kratičká početní výhoda dvou mužů v poli sborné stačila. Záhy po vhazování se trefil ze své oblíbené pozice nekompromisně Ovečkin. Když se ve 48. minutě prosadil důrazný Panarin, Rusové dokonali nečekaný obrat.

Kulikov po spolupráci s Panarinem mohl přidat třetí gól, jenže to už pozorný Price nedopustil. V 54. minutě se naopak dočkali vyrovnání úřadující olympijští vítězové a mistři světa, když Tavares využil zakrytého výhledu Bobrovského.

Kanada pak měla několik příležitostí k tomu, aby zápas rozhodla ještě před vypršením základní hrací doby, přes početní výhodu se jí to ale nepodařilo. V prodloužení vychytal Price Tarasenka. V čase 63:29 rozhodl Getzlaf, který si najel na Burnsovu přihrávku a zakončil rychlou střelou mezi Bobrovského betony.

Výsledky:

Výběr Evropy - Švédsko 6:2 (1:0, 2:1, 3:1)
Branky a nahrávky: 9. Draisaitl (Niederreiter, Chára ), 23. Tatar (Gáborík, Streit), 35. Draisaitl (Niederreiter, Seidenberg), 46. Vanek (Zuccarello), 47. Draisaitl (Josi, Seidenberg), 60. Kopitar (Tatar, Sekera) - 38. D. Sedin (E. Karlsson, Ekman-Larsson), 56. Hörnqvist (Hedman, F. Forsberg). Rozhodčí: Sutherland, Lee - Racicot (všichni Kan.), Murphy (USA). Vyloučení: 3:2. Využití: 1:1. Diváci: 13.523.

Evropa: Halák - Josi, Seidenberg, Sekera, Chára, Sbisa, Streit - Tatar, Kopitar, Zuccarello - Boedker, Nielsen, Hossa - Gáborík, Draisaitl, Niederreiter - Vanek, Bellemare, Hansen. Trenér: Ralph Krueger.

Švédsko: Lundqvist (48. Markström) - Hedman, Stralman, Ekholm, Karlsson, Ekman-Larsson, Hjalmarsson - D. Sedin, H. Sedin, Eriksson - Forsberg, Bäckström, Hörnqvist - Hagelin, Backlund, Silfverberg - Berglund, Söderberg, Landeskog. Trenér: Rikard Grönborg.

Kanada - Rusko 3:2 v prodl. (1:0, 0:0, 1:2 - 1:0)
Branky a nahrávky: 9. Bergeron ( Crosby , Burns), 54. Tavares (Doughty), 64. Getzlaf (Burns) - 44. Ovečkin (Panarin, Malkin), 48. Panarin (Dadonov, Šipačov). Rozhodčí: O'Halloran, Dwyer - Amell, Murray (všichni Kan.). Vyloučení: 7:4. Využití: 0:1. Diváci: 12.332.

Kanada: Price - Weber, Vlasic, Bouwmeester, Doughty, Burns, Pietrangelo - Bergeron, Crosby, Marchand - Stamkos, Toews, Couture - Perry, Getzlaf, Tavares - Giroux, O'Reilly, Thornton. Trenér: Mike Babcock.

Rusko: Bobrovskij - Zajcev, Orlov, Jemelin, Markov, Marčenko, Kulikov - Kučerov, Dacjuk, Ovečkin - Tarasenko, Malkin, Kuljomin - Panarin, Šipačov, Dadonov - Kuzněcov, Anisimov, Tělegin. Trenér: Oleg Znarok.

Vstoupit do diskuse
0

MS hokej 2024 ONLINE - Mistrovství světa v ledním hokeji

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * Hokejové brusle na Heureka.cz

Aktuální zápasy
Články odjinud