16. září 2016 • 19:28

Barkov se stal Jágrem. Finský mladík je nejstarším ve své formaci

Autor: mto
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ve své formaci na Floridě je zvyklý pozorovat a učit se. Aleksander Barkov je o dva roky mladší než Jonathan Huberdeau o rovnou o třiadvacet než Jaromír Jágr. Roli českého barda ale zaujal ve své formaci na Světovém poháru v týmu Finska. "Je to zvláštní, je mi 21 a jsem nejstarší," smál se talentovaný hokejista, který má k ruce dvojici Patrik Laine - Sebastian Aho. Oba jsou stále teenageři.



Barkov je hvězdička nastupující generace finského hokeje. Není mnoho věcí, co by nezvládl. Dokáže nasbírat kopec bodů, výtečně brání, je urostlý, skromný a rád se učí. V nízkém věku je tahounem Panthers a má za sebou už 191 zápasů v NHL.

Jeho finští spoluhráči se velkého hokeje bát nemusí, do NHL se chystají vtrhnout už za pár týdnů, od jen lehce staršího kolegy z formace už toho přesto mohou mnoho okoukat.

„Normálně hraju s Jágrem , kterému je asi tak 65 let a teď tu mám tyhle mladý kluky. Je mi skoro stejně, jako jim dvěma, ale přesto si připadám o tolik starší," kroutí hlavou Barkov pro NHL.com.

Složit útok z mladíků by mohl být riskantním tahem, vždyť všem třem je dohromady pouhých 58 let! Jenže mladé pušky pojí reprezentační minulost. Barkov hrál s Lainem na posledním MS, kde se druhý jmenovaný podělil o čelo v tabulce střelců. A Laine zase válel na MSJ v jedné formaci s Ahem, kde tihle dva sesbírali 27 bodů.

„Mohou si pomoci, všichni se dávno vzájemně znají," říká kapitán výběru Mikko Koivu. "Myslím, že je to dobrý nápad, že jsou všichni v jedné lajně," dumá zkušený centr.

Všichni tři se vedle sebe objevili až ve třetí části přípravného zápasu proti USA (2:3), ale Laine hned dal gól a trio ukázalo svůj potenciál. Vést ho tedy bude Barkov a tady se ukáže efekt "Jágr". Finský útočník může předvést, co z role lídra se od českého kolegy naučil.

„Samozřejmě nejsem tak zkušený, jako Jágr, ale jsem trochu zkušenější než kluci. A o NHL vím trochu víc. Teď budu já ten, co něco předá."

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji 2024 ONLINE

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud