19. září 2016 • 23:45

Česko - Tým Evropy 2:3 v prodl. Rozhodl Draisaitl, postup je jen teorie

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Dresy repre? Neurazí, ale žádná sláva. Konečně zajímavé nápady, ale sráží je…
Dostál: Moc se mi líbí Kovář. Staňkovi pomohla Slavia, kdo ale jako trojka?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čeští hokejisté ve svém druhém představení na Světovém poháru předvedli houževnatý výkon, přesto prohráli 2:3 v prodloužení s Týmem Evropy. Vítěznou trefu obstaral německý útočník Leon Draisaitl v 63. minutě. S jedním bodem v tabulce je český postup do semifinále spíše v rovině teorie, favorizovaná Kanada by musela dvakrát zaváhat a soubor Josefa Jandače porazit tým USA.



Poslední zápas v základní skupině A čeká český tým v pátek ve 2:00 SELČ proti Spojeným státům americkým. Aby českému týmu zůstala šance na play off, nesmí Kanada bodovat v duelech s USA ani s Výběrem Evropy.

"S Kanadou jsme narazili na tank a už dopředu jsme věděli, že druhé utkání bude klíčové a mohlo nám dát šanci na postup. Pochopitelně byl tam další nemalý krůček a to by znamenalo porazit Ameriku, ale byli bychom v turnaji do poslední chvíle. Teď jsme sice ve hře, ale je to jen teorie," řekl novinářům trenér Josef Jandač. "Do prodloužení jsme šli s tím, že chceme druhý bod. Udělali jsme chybu a ta rozhodla o naší prohře."

Čeští hokejisté po debaklu s Kanadou 0:6 nastoupili nově v brance s Mrázkem a v pozměněnými útočními formacemi. V první útoku nastoupili s kapitánem Plekancem Hemský a Palát . Chyběl zraněný Faksa a do sestavy naskočil Birner .

Hned v úvodní minutě se ocitl v šanci Milan Michálek , ale minul. Po 62 vteřinách hry šel pykat Voráček , ale Mrázek pokusy evropského výběru pochytal. Haláka pak prověřil Kempný , český gólman si po přečíslení poradil se Streitovým pokusem a ukryl puk před dorážejícím Hossou.

Český tým pak nevyužil dvě přesilové hry, Halák si poradil s Hanzalovou tečí při Streitově pobytu na trestné lavici a Kruegerův tým odolal i při Chárově trestu. Mrázka následně prověřil Niederreiter a největší šanci měl v 19. minutě Chára , který po kombinaci Tatara a Kopitara ztroskotal na českém gólmanovi.

V úvodu druhé části dohrávali Češi oslabení při trestu Kempného a možnosti měli Kopitar, Gáborík a Draisaitl. Při vyloučení Milana Michálka ve 23. minutě sevřel Kempný puk rukavicí z brankoviště, ale při nařízené trestném střílení Kopitar Mrázka nepřekonal.

Další nebezpečnou střelu Evropy vyslal z otočky Tatar. Vzápětí musel sice Halák krýt po Plekancově akci Palátův bekhendový pokus, ale na hřišti dominoval soupeř. Mrázkovu rozehrávku zachytil Vanek, ale gólman Detroitu se stihl jeho pokus návratem do branky vyrazit a s pomocí spoluhráče si poradil i s dorážkou Bellemareho. Další možnosti měli Kopitar, Bellemare a 27. minutě trefil tyč Hossa.

V polovině utkání už Evropa udeřila. V době, když Mrázek převzal od Hanzala ztracenou hokejku, jej překonal z levé strany Chára. Češi mohli rychle odpovědět, ale po Voráčkově zakončení odvrátil puk těsně před brankovou čáru Seidenberg.

Ve 34. minutě se už Češi dočkali první trefy na turnaji a sebrali Halákovi neprůstřelnost. Jordán o mantinel prostrčil puk na Voráčka, který z pravého kruhu zamířil přesně k protější tyči.

"Měl jsem puk u nohou, snažil jsem se vystřelit na zadní tyč a střela mi sedla. Byl to důležitý gól, spadlo to z nás a konečně jsme dali gól. Šancí bylo víc, já se snažil hodně střílet. Bohužel tam ale více gólů nepadlo," řekl Jakub Voráček.

Hned po startu třetí třetiny vyhodil Jordán puk do hlediště a Češi se museli bránit 64 vteřin ve třech proti pěti. Mrázek pochytal několik nebezpečných rán a největší možnost Josiho zlikvidoval lapačkou. Ve 43. minutě mu ale přes ni prošla rána Zuccarella a Evropa znovu vedla.

Jandačův tým vyrovnal ve 49. minutě při přesilovce, když Sobotku střelu odraženou od zadního mantinelu dorazil za Haláka Hanzal. Otočit výsledek mohl Jaškin, ale na slovenského gólmana nevyzrál. V 52. minutě Mrázek vychytal pravým betonem Vaneka. Češi odolali při Voráčkově trestu a soupeř při Zuccarellově vyloučení, rozhodnout pak mohli Frolík a Hanzal. V prodloužení však ujel po výpadu Kempného sám Draisaitl a rozhodl.

"Michal Kempný se rozhodl v daný moment špatně. Střela byla ze strany a ještě na vyrážečku. Hlavně už měl za sebou dlouhé střídání a spíš měl puk ve hře tři na tři podržet, než to odevzdávat lacinou střelou. Byka to chyba," řekl Jandač k rozhodujícímu momentu.

ČR - Výběr Evropy 2:3 v prodl. (0:0, 1:1, 1:1 - 0:1)
Branky a nahrávky: 34. Voráček (Jordán, M. Michálek), 49. Hanzal (Sobotka, Hemský) - 31. Chára (Vanek, Bellemare), 43. Zuccarello (Halák), 63. Draisaitl (Zuccarello). Rozhodčí: Furlatt, Sutherland - Miller (všichni Kan.), Murphy (USA). Vyloučení: 7:4. Využití: 1:0. Diváci: 8574.

ČR: Mrázek - Šustr, Nakládal, Polák, Kempný, Z. Michálek, Jordán - Hemský, Plekanec, Palát - Voráček, Hanzal, M. Michálek - Pastrňák, Sobotka, Červenka - Birner, Jaškin, Frolík. Trenéři: Josef Jandač, Jiří Kalous , Václav Prospal a Jaroslav Špaček .

Evropa: Halák - Seidenberg, Josi, Sekera, Chára, Streit, Ehrhoff - Hossa, Kopitar, Tatar - Zuccarello, Nielsen, Gáborík - Niederreiter, Draisaitl, Rieder - Hansen, Bellemare, Vanek. Trenéři: Ralph Krueger, Paul Maurice a Brad Shaw.

Z V VP PP P Skóre B
1. Kanada 6 6 0 0 0 24:8 12
2. Tým Evropy 6 1 2 0 3 12:13 6
3. Česko 3 1 0 1 1 6:12 3
4. USA 3 0 0 0 3 5:11 0

Více o Světovém poháru v Kanadě čtěte zde >>>

Vstoupit do diskuse
0

MS hokej 2024 ONLINE - Mistrovství světa v ledním hokeji

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud