25. září 2016 • 22:02

Švédsko - Tým Evropy 2:3 v prodl. Tatar hrdinou, Kanada už čeká

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hokejisté Výběru Evropy překvapili i favorizované Švédsko a po gólu Tomáše Tatara v prodloužení vyzvou ve finále Světového poháru díky vítězství 3:2 domácí tým Kanady. Finálová série hraná na dva vítězné zápasy začne ve středu ve 2:00 SELČ.



Do první šance se dostal Švéd Hörnqvist, průnikem odpověděl Tatar. Za Tři korunky pak zahrozil Landeskog a celek složený z hráčů ze Slovenska, Německa, Švýcarska, Dánska, Francie, Norska, Rakouska a Slovinska odolal i při Seidenbergově vyloučení. Lundqvista pak ohrozil Gáborík.

Švédové si následně vytvořili nápor, ale Halák kryl Bäckströmovu střelu a po objetí branky nestihl zasunout u pravé tyče ani Forsberg. Pak dvakrát nezamířil přesně Eriksson. Na druhé straně si Lundqvist poradil s tečovaným Kopitarovým bekhendovým pokusem.

Do vedení se dostali ve 23. minutě Švédové. Stralmanovu střelu vyrazil Halák před Bäckströma, který dorážel do odkryté branky. Kouč Krueger se pokusil změnit rozhodnutí vyžádáním revize u videa, protože Haláka atakoval hokejkou Hörnqvist, ale gól byl uznán.

Evropa mohla odpovědět při Hjalmarssonově vyloučení, ale Lundqvist odolal. Nepřekonali jej ani Streit a Vanek. Dvě velké šance měla Evropa ve 33. minutě v oslabení, ale gólman New York Rangers zasáhl i proti Hossovi a Riederovi.

Při plném počtu hráčů na ledě si poradil i s Chárovou ránou. Vyrovnání přišlo v 37. minutě při hře čtyř proti čtyřem, kdy Ehrhoffovu nabídku využil Gáborík, který zblízka překonal Lundqvista mezi betony. Otočit stav mohl Vanek, který získal puk, ale ztroskotal na švédském gólmanovi.

Po 12 vteřinách třetí třetiny už se Kruegerův výběr radoval díky Tatarovi. První pokus z mezikruží Lundqvist ještě vykryl, ale na bekhendovou dorážku už nestačil. Vzápětí při Zuccarellově trestu udržel náskok při velkém tlaku Švédů Halák.

V polovině závěrečného dějství mohl zvýšit po úniku Vanek, ale Lundqvist stihl puk vyrazit a ještě jej odvrátil obránce Stralman. S pokusem o vyrovnání ještě neuspěl Bäckström, ale v 56. minutě nešťastně tečoval Karlssonovu střelu Josi a Halák kapituloval. Švédové se snažili rozhodnout, ale slovenský gólman jim to nedovolil.

V prodloužení nejdříve Halák kryl Bäckströmovu šanci a rozhodl Tatar, který zůstal sám před Lundqvistem. Jeho první pokus švédský gólman ještě vykopl levým betonem, ale od brusle útočníka Detroitu se puk odrazil do branky. Kouči Grönborgovi pokus o 'challenge' nevyšel stejně jako Kruegerovi a videozáznam potvrdil platnost branky.

Švédsko - Výběr Evropy 2:3 v prodl. (0:0, 1:1, 1:1 - 0:1)
Branky a nahrávky: 23. Bäckström (Stralman, Hörnqvist), 56. Karlsson (H. Sedin, D. Sedin) - 37. Gáborík (Ehrhoff, Kopitar), 41. Tatar (Sekera), 64. Tatar (Zuccarello, Kopitar). Rozhodčí: O'Halloran, O'Rourke - Amell, Murray (všichni Kan.). Vyloučení: 3:4. Bez využití. Diváci: 12.595.

Švédsko: Lundqvist - Hedman, Stralman, Ekman-Larsson, Hjalmarsson, Ekholm, Karlsson - Hörnqvist, Bäckström, Forsberg - Silfverberg, Krüger, Hagelin - Eriksson, H. Sedin, D. Sedin - Söderberg, Berglund, Landeskog. Trenér: Rikard Grönborg.

Výběr Evropy: Halák - Sekera, Chára, Seidenberg, Josi, Streit, Ehrhoff - Hossa, Kopitar, Tatar - Zuccarello, Nielsen, Gáborík - Niederreiter, Draisaitl, Rieder - Hansen, Bellemare, Vanek. Trenér: Ralph Krueger.

Henrik Lundqvist podržel Švédsko i při šanci Mariána Hossy
Henrik Lundqvist podržel Švédsko i při šanci Mariána Hossy

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji 2024 ONLINE

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud