26. května 2011 • 10:45

Pochvaloval si Arťuchina, teď Bykova vyhodili

Autor: ČTK, bko
Vstoupit do diskuse
3
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

AKTUALIZOVÁNO - "Arťuchin? Moloděc!" Kouč ruské hokejové reprezentace Vjačeslav Bykov u českých fanoušků proslul hlavně svou obranou řádění ďábelského obra. Šampionát byl ovšem v podání jeho svěřenců spíš tragédií, kterou v Rusku neskousli. Výkonný výbor Ruské hokejové federace dnes rozhodl o jeho odvolání, u sborné končí i jeho asistent Igor Zacharkin.



O tom, že Bykov po pěti letech na lavičce národního týmu skončí, se podle ruských médií rozhodlo už minulý pátek na schůzce u ministra sportu Vitalije Mutka, kde trenéři předložili svou hodnotící zprávu.

Dnes v budově Ruského olympijského výboru jejich odvolání výkonný výbor svazu potvrdil.

"Bylo to jednomyslné rozhodnutí," řekl serveru gazeta.ru prezident CSKA Moskva a předseda rady ředitelů KHL Vjačeslav Fetisov.

"Neslyšeli jsme od nich nic konkrétního. Žádný rozbor neúspěšného vystoupení na mistrovství světa. Vypadalo to, jako kdyby nám oni prokazovali nějakou službu," dodal bývalý vynikající obránce.

Podle Fetisova je hlavním kandidátem na uprázdněné místo další někdejší reprezentant ze sovětské éry Zinetula Biljaletdinov, jenž od roku 2004 úspěšně působí na střídačce Kazaně.

Ruská média dříve spekulovala i o českém kouči Miloši Říhovi, který bude od příští sezony trénovat Petrohrad. "Pokud se rozhodne Biljaletdinov vést reprezentaci, bude mít naši podporu," uvedl Fetisov.

Jevgenij Arťuchin se rozčiluje na Marka Židlického, který se mu mstil za nefér zákroky na Karla Rachůnka a Milana Michálka
Jevgenij Arťuchin se rozčiluje na Marka Židlického, který se mu mstil za nefér zákroky na Karla Rachůnka a Milana Michálka

Biljaletdinova označili za hlavního adepta na uvolněné místo i šéf hokejové federace Vladislav Treťjak a prezident KHL Alexandr Medveděv.

"Podporuji ho, i když to není jediný kandidát. Teď o tom budou jednat zástupci soutěže i ruské federace s Kazaní. Nechceme totiž, aby trenér reprezentace působil v klubu," řekl Medveděv. Tato podmínka podle všeho zhatí možnost angažování Říhy u sborné.

Ruský kouč Vjačeslav Bykov se svým typickým výrazem bez náznaku emocíFoto Jaroslav Legner SPORT

Generální manažer Kazaně Ravil Šavalejev deníku Sovětskij Sport řekl, že o příchodu Biljaletdinova k ruské reprezentace s nikým nemluvil.

"Ze svého pohledu ale mohu říci, že je to nejlepší varianta. Vše bude záležet na rozhodnutí vedení klubu. Ak Bars ale vždy kladl zájmy sborné nad své vlastní," uvedl Šavalejev.

Také podle něj by nebylo vhodné, aby Biljaletdinov vedl souběžně národní tým i klub.

Bývalý reprezentační útočník Bykov trénoval národní mužstvo od roku 2006 a získal s ním na mistrovství světa dvě zlaté, jednu stříbrnou a jednu bronzovou medaili.

Naprázdno vyšli jeho svěřenci na loňských olympijských hrách ve Vancouveru, kde vypadli po debaklu 3:7 ve čtvrtfinále s Kanadou, a také na letošním MS. Šampionát na Slovensku zakončilo Rusko po prohře v duelu o bronz s Českem s negativní bilanci čtyř výher a pěti porážek.

Vstoupit do diskuse
3

Mistrovství světa v hokeji 2024 ONLINE

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud