30. října 2014 • 16:02

Růžička dává šanci zelenáčům. Na MS už má v hlavě jinou sestavu

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kouč českých hokejistů Vladimír Růžička dá na úvodním turnaji sezony Karjala v Helsinkách prostor kádru bez mezinárodních zkušeností. Pro květnový domácí šampionát v Praze už tak výraznou obměnu neplánuje, na vrchol sezony chce mít v týmu všechny dostupné hvězdy.



Turnaj Karjala bude šancí se ukázat hned pro osm nováčků, celkově z aktuálního týmu hrála jen trojice beků Petr Zámorský, Ondřej Vitásek a Jakub Krejčík na velké mezinárodní akci. Růžička měl převážnou většinu současných hráčů buď v přípravě na mistrovství světa v Minsku či na dvou soustředěních v létě. S výjimkou tria "zkušených" ale nikdo nepřekročil hranici deseti startů v reprezentaci.

"Ty zápasy před mistrovstvím světa i ta soustředění nám něco ukázaly. Chtěli jsme klukům dát šance. A ne jenom, že se budeme scházet a trénovat v létě a tu šanci jim pak v zápasech nedáme," řekl Růžička, jehož tým jako jediný z účastníků Karjaly nevyužije hráče z Kontinentální ligy. Ta se během listopadové reprezentační pauzy nepřerušuje, ale Rusové mají z hráčů KHL složený celý kádr. Švédové z ní vybrali jedenáct hokejistů, Finové dvanáct.

Postupně ale v sezoně bude Růžička sázet na zkušenější hráče. Současný český sedmadvacetičlenný kádr dává dohromady jen 178 reprezentačních startů, z toho 75 připadá na trio Zámorský, Vitásek, Krejčík.

"Jde o to, aby teď kluci dostali šanci a ukázali se. Hráčům, které jsme si vybrali, věřím a doufám, že turnaj zvládneme," nebojí se Růžička konfrontace se soupeři, kteří mají v kádru ostřílenější hokejisty. "Chceme jednoznačně uspět. Věřím našim hráčům, že odejdou z ledu se zdviženou hlavou."

Už v prosinci při domácím duelu Channel One Cupu se Švédskem a pokračování turnaje v Soči bude kádr zřejmě vypadat jinak. "Tam bych chtěl hráče z KHL, jako jsou Roman Červenka, Vláďa Sobotka. Samozřejmě všichni hráči, kteří jsou v týmu teď, mají šanci se na další akci dostat," uvedl Růžička.

Na přelomu kalendářního roku se vydá do zámoří, kde bude sledovat jak mistrovství světa hráčů do dvaceti let, tak i zápasy NHL. "Odletím 29. prosince do Toronta na dva tři zápasy dvacítek, pak bych chtěl vidět pár zápasů NHL. Ale sestavu už v hlavě trochu mám," přiznal Růžička, že už plánuje výběr na šampionát do Prahy.

"Chceme mít nejlepší hráče, abychom udělali nejlepší výsledek," řekl Růžička. NHL sleduje na dálku a zatím se mu vstup českých hráčů do sezony líbí. "Je to zatím dobré a uvidíme dál, chytají poměrně dobře i brankáři," dodal Růžička.

Nervózní lev ve VIP kleci. Jak Růžička prožíval zápas Chomutova
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud