22. prosince 2014 • 04:58

PĚT problémů hry českého týmu: Absence lídra či přesilovky

Autor: vrb
Vstoupit do diskuse
0
  • Šéf české střídačky RůžičkaŠéf české střídačky RůžičkaFOTO: Michal Beránek (Sport)

    Šest zápasů, šest porážek. Hokejová reprezentace zažívá nejhorší start do sezony v historii. Na kontě má v Euro Hockey Tour dva body po dvou prohrách na nájezdy a šampionát, který bude hostit Praha a Ostrava, se velice rychle blíží. V čem mladý Růžičkův tým na Channel One Cupu za zkušenějšími týmy zaostával?

  • Přesilovky

    Pod tlakem i v přesilovce Pod tlakem i v přesilovceFoto Michal Beránek (Sport)

    Zatímco soupeři v početních výhodách český tým mačkali, dávali góly a dlouhé chvíle kombinovali v útočném pásmu, Růžičkovým svěřencům se v nich nedařilo. První gól na Karjale dali v přesilovce až ve třetím zápase, na Channel One Cupu Češi uspěli v pěti proti třem ve čtvrtečním duelu proti Švédsku (4:6). Ale trenér Růžička po tomhle zápase dokonce prohlásil: „Nám uškodily vlastní přesilovky, ve kterých se soupeř dostával do šancí. Řekl bych, že i častěji než při hře pět na pět.“ V přesilovce padl gól ještě v neděli proti Rusku, jenže Kovářova branka nepadla po žádné nacvičené kombinaci, ale z náhodné střely z velkého úhlu.

  • Obrana

    Zmatky v obraně uhasil až Mozíkův pád Zmatky v obraně uhasil až Mozíkův pádFoto Michal Beránek (Sport)

    Osobní obrana, přebírání hráčů a celková organizace defenzivy - v tom mají Češi zmatek a soupeři z toho těží. Stačí malé zaváhání a kvalitní týmy jako Rusko či Švédsko je nekompromisně trestají. „Děláme spoustu chyb v obranném pásmu,“ přiznal Růžička. Podobně mluvil i jeho asistent Špaček po duelu se Švédskem. „Musíme zlepšit především hru v obraně. Udělali jsme tam spoustu chyb, trošku jsme se svazovali úkoly, které jsme si dali. Chtěli jsme je dohrávat, jenže jsme si pak soupeře nedokázali správně přebírat.“ Navíc se často stávalo, že se soupeři řítili na českého brankáře v přečíslení.

  • Role lídra

    Sobotka měl je jednu asistenci Sobotka měl je jednu asistenciFoto Michal Beránek (Sport)

    Zranění vyřadilo Červenku, ale ani Sobotka s Klepišem nedokázali převzít roli lídrů, kteří by svými body dovedli tým k vítězství. Oba měli na turnaji pouze jednu asistenci. Jedinými střelci třeba proti Finsku (2:3sn) byli Radil (24 let) a Simon (20). Klepiš navíc neproměnil ani jeden ze dvou nájezdů. Jediný, kdo herně i statisticky částečně splnil roli zkušeného, byl Jan Kovář – ve třech zápasech dal dva góly a proměnil i nájezd proti Finům. „Největším problémem českého týmu je, že neměl rozdílového hráče. A takového, kterého ho měli Rusové i Švédové, asi ani v Evropě nemáme,“ zhodnotil pro iSport.cz trenér Josef Augusta, který dovedl reprezentaci ke zlatému hattricku.

  • Rozehrávka

    I zkušený Němec (vpravo) přiznal potíže při rozehrávce I zkušený Němec (vpravo) přiznal potíže při rozehrávceFoto Michal Beránek (Sport)

    Další část hry, na které Češi musí zapracovat. Soupeři příliš snadno získávali puky po jejich rozehrávce. Z tlaku se pak často nedokázali vymanit ani tehdy, když už kotouč dostali na hokejku. „Když se dostaneme pod tlak, tak ještě vymýšlíme. Místo toho, abychom volili jednoduchá řešení, uděláme si to ještě těžší,“ přiznal zkušený bek Němec.

  • Tlak fanoušků

    Vyprodaná O2 arena Vyprodaná O2 arenaFoto Michal Beránek (Sport)

    Ve čtvrtečním klání proti Švédsku Češi promarnili náskok 3:0 během 74 vteřin a tlak vyprodané O2 areny na ně dolehl. „Na klucích jsem viděl, že byli hodně dole. Museli jsme je povzbudit,“ popsal Růžička. „Někteři hráli možná životní zápas vzhledem k té atmosféře, ale tlak na MS bude desetkrát větší,“ zdůraznil. Chyby ze špatné koncentrace přišly i v utkání Ruskem, které bylo v Soči doma. „My se musíme učit hrát pod tím maximálním tlakem, před plnými arénami,“ dodal Němec.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji 2024 ONLINE

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud