23. ledna 2015 • 11:06

Ručinský se vrací do reprezentace! Růžička ho vyzkouší proti Rusku

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
V čem se Pardubice zlepšily? Pánik - bez komentáře. Marinčin by chyběl hodně
Vaniak: Staněk se ti dostane do hlavy, Vindahl Čechy nepředčí. Na EURO...
VŠECHNA VIDEA ZDE

Třiačtyřicetiletý hokejový veterán Martin Ručinský se vrací do české reprezentace. Útočník Litvínova se objevil v nominaci na dvojzápas s Ruskem v rámci Euro Hockey Tour. Kouč Vladimír Růžička o něm uvažuje v souvislosti s domácím světovým šampionátem v Praze. Na soupisce pro duely proti Rusku v Karlových Varech (5. února) a v pražské O2 areně (7. února) je i 11 hráčů z KHL, v týmu není žádný nováček.



Olympijský vítěz z Nagana a trojnásobný mistr světa Ručinský naposledy reprezentoval v únoru 2006 na olympijských hrách v Turíně. Může se stát nejstarším hráčem v historii české reprezentace. Zatím patří tento primát Jaromíru Jágrovi , jemuž v duelu o třetí místo na loňském květnovém mistrovství světa v Minsku bylo 42 let, tři měsíce a 10 dní. Ručinský oslaví letos 11. března už 44. narozeniny.

"Martin hraje velice dobře, sleduji ho. V zápasech Litvínova, které jsem viděl, mi přišlo, že byl nejlepší hráč na hřišti. Šampionát je daleko, v případě jeho nominace bude důležitý jeho zdravotní stav. U něj není důležité jen to, co předvádí na ledě, ale i jeho úloha v kabině," řekl už v prosinci Růžička . S 38 body za 13 branek a 25 asistencí z 38 zápasů je Ručinský aktuálně šestý v produktivitě extraligy.

Po pauze se vrací do výběru také obránce Rostislav Klesla z Třince. Dvaatřicetiletý juniorský mistr světa z roku 2001 neoblékl dres národního týmu od světového šampionátu v Rusku konaném v květnu 2007. Růžička začíná s blížícím se domácím šampionátem sázet na zkušenější hráče.

"Na minulých turnajích jsme chtěli vidět, jak na tom hráči v mezinárodní konfrontaci jsou, protože extraliga nebo evropské ligy jsou něco jiného než hrát za národní mužstvo proti Švédsku, Finsku a Rusku. Teď chceme už brát zkušenější hráče, vše už bude více směřovat k mistrovství světa," řekl Růžička po lednovém návratu z inspekční cesty po zámořské NHL.

Francouz: Ručinský by repre posílil, kabinu umí i sprdnout
Video se připravuje ...

Celkem zařadil Růžička devět hokejistů, kteří v této sezoně v týmu ještě nebyli. V duelech proti Rusku tak využije například útočníky Jiřího Novotného z Jaroslavle a Petra Koukala z Jokeritu Helsinky, zadáky Petra Čáslavu z Pardubic a Martina Ševce ze Skelleftey či brankáře Alexandra Saláka z Novosibirsku.

Novotný, Ševc i Salák byli na loňském mistrovství světa v Minsku, Čáslava se vrací poprvé od prosince 2013 a Koukal od září stejného roku. Na první start po téměř dvou letech se může těšit také forvard Martin Adamský z Třince (naposledy v únoru 2013). Milan Gulaš z Färjestadu byl loni v přípravě na mistrovství světa v Minsku, byl i s týmem v dějišti, ale nakonec se do kádru nevešel.

Z Kontinentální ligy Růžička pozval stejně jako v prosinci také gólmana Jakuba Kováře z Jekatěrinburgu, beky Ondřeje Němce z CSKA Moskva, Lukáše Krajíčka z Dinama Minsk a Jana Koláře z Vladivostoku a útočníky Romana Červenku z Petrohradu, Vladimíra Sobotku z Omsku, Jana Kováře z Magnitogorsku a Martina Zaťoviče z Togliatti. KHL se stejně jako při listopadové Karjale nebude přerušovat. Růžička na první akci odtud nevzal žádného hráče, nyní už je zařadil.

Český tým bude proti lídrovi Euro Hockey Tour bojovat o první vítězství v sezoně. V tabulce série je po listopadovém turnaji Karjala a prosincovém Channel One Cupu poslední s pouhými dvěma body za dvě porážky až v nastavení. Na třetí Finsko ztrácí osm a na vedoucí sbornou 11 bodů. Na Karjale měli Češi tým prakticky bez zkušeností, na Channel One Cup přibyli ostřílenější hráči, přesto Růžička otestoval dalších pět debutantů.

Výběr kouče Růžičky a jeho asistentů Jaroslava Špačka a Ondřeje Weissmanna se na třetí akci sezony, jejímž vrcholem bude květnové mistrovství světa v Praze a Ostravě, sejde v pondělí 2. února v Letňanech, kde bude trénovat do čtvrtka. Do Karlových Varů odjede tým jen na zápas a pak se přesune do O2 areny.

V novém formátu po zrušení turnajů EHT v Česku a Švédsku čeká první dvojutkání také Švédy s Finy, kteří se utkají v pátek 6. února ve Västeras a o dva dny později ve Stockholmu.

Nominace českých hokejistů na zápasy Euro Hockey Tour s Ruskem v Karlových Varech a Praze (5. a 7. února):

Brankáři: Jakub Kovář (Jekatěrinburg/KHL), Alexander Salák (Novosibirsk/KHL),

obránci: Michal Kempný (Kometa Brno), Rostislav Klesla (Třinec), Petr Čáslava (Pardubice), Ondřej Němec (CSKA Moskva/KHL), Lukáš Krajíček (Dinamo Minsk/KHL), Jan Kolář (Vladivostok/KHL), Petr Zámorský (Espoo/Fin.), Martin Ševc (Skelleftea/Švéd.), Jakub Krejčík (Örebrö/Švéd.),

útočníci: Jakub Klepiš , Martin Adamský (oba Třinec), Ondřej Roman, Vladimír Svačina (oba Vítkovice), Martin Ručinský (Litvínov), Lukáš Radil (Pardubice), Dominik Simon (Plzeň), Roman Červenka (Petrohrad/KHL), Jiří Novotný (Jaroslavl/KHL), Vladimír Sobotka (Omsk/KHL), Martin Zaťovič (Togliatti/KHL), Petr Koukal (Jokerit Helsinky/KHL), Jan Kovář (Magnitogorsk/KHL), Radek Smoleňák (MODO Hockey/Švéd.), Milan Gulaš (Färjestad/Švéd.)

Nedvěd a Ručinský tipují: Kdo z naganských vítězů vydrží nejdéle?
Video se připravuje ...

Čeští hokejisté (zleva) Tomáš Kaberle, Pavel Kubina, Jaromír Jágr, Petr Čajánek a Martin Ručinský naslouchají instrukce kouče Vladimíra Růžičky ve čtvrtfinále MS ve Vídni proti USA v roce 2005
Čeští hokejisté (zleva) Tomáš Kaberle, Pavel Kubina, Jaromír Jágr, Petr Čajánek a Martin Ručinský naslouchají instrukce kouče Vladimíra Růžičky ve čtvrtfinále MS ve Vídni proti USA v roce 2005

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji 2024 ONLINE

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud