Tomáš Vrábel
4. února 2015 • 04:40

V čem je Ručinského kouzlo lídra? Umí zařvat a třísknout do koše

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
Dresy repre? Neurazí, ale žádná sláva. Konečně zajímavé nápady, ale sráží je…
VŠECHNA VIDEA ZDE

Litvínov táhne svými výkony na ledě, klíčovou roli však Martin Ručinský má i v kabině. Je jejím největším lídrem. Umí zařvat a poukázat na chyby, když slova trenérů nestačí. „A ve většině případů nám to pomůže,“ přiznal v rozhovoru pro iSport.cz brankář Vervy Pavel Francouz. A stejnou úlohu by 43letý Ručinský měl plnit i v reprezentaci.



„Vidím v něm obrovského tahouna. Nemáme takového hráče, který by tým mohl tak stmelit a dát dohromady. Co se týče hry a hlavně kabiny, Martin je přesně to, co hledáme. Určitě se bude soustředit hlavně na svoje výkony, je to ale takový hráč, že ostatní strhne k lepším výkonům,“ přiznal trenér národního týmu Vladimír Růžička .

Lídra však hlavní kouč v šatně potřebuje. „Je potřeba, aby si kluci něco řekli sami, v tom my jako trenéři nemusíme figurovat. V kabině musí být někdo, kdo taky něco řekne,“ zdůraznil Růžička.

A tohle všechno Ručinský splňuje. Alespoň tak ho popisují jeho spoluhráči z Litvínova. „Je to jednoznačně největší lídr naší kabiny,“ shodli se Francouz a obránce Karel Kubát.

„Když se nedaří nebo se mu něco nezdá, tak šatnu hodně seřve. Když je pořádně vytočený, tak umí i bouchnout do dveří nebo do koše. Pamatuji si, jak jednou zahodil i brusle,“ popsal s úsměvem 26letý bek.

A Francouz dodal: „Pro naší šatnu je obrovským přínosem v tom, že se nebojí říct to, co si myslí. Umí věci správně pojmenovat a nebojí se zakřičet, na druhou stranu drží soudržnost týmu.“

Ale není to tak, že by Ručinský na spoluhráče řval bezmyšlenkovitě. „Spíš vycítí, když náš výkon jde dolů, tak zvýší hlas. A nás to většinou zvedne,“ přiznal nadějný gólman.

A stejný bude Ručinský v reprezentaci. Roli lídra má zkrátka v sobě a kouč Růžička to moc dobře ví. „Na začátku se asi nebude tolik projevovat jako v Litvínově, kde jsme dlouho pohromadě, ale myslím, že v tu správnou chvíli se ozve,“ tušil Francouz.

Respekt si však Ručinský nevydobyl křikem. „Vzhledem k jeho věku a všemu, co dokázal, tak z něj vyzařuje přirozený respekt a nikdo si nedovolí mu oponovat nebo pochybovat,“ dodala jednička Vervy.

Mladé hráče může dokonce jeho povaha na prvních trénincích svazovat. „Hlavně ze začátku jsme k němu hodně vzhlíželi, člověk se bál mu nahrát, aby to neudělal špatně, to se pak taky umí ozvat,“ smál se Kubát.

Ani jeden z nich o kvalitách Ručinského nepochybuje. Je to vynikající bruslař, kterého navíc zdobí přesné zakončení. V Litvínově se jako odstřelovač pohybuje na pozici obránce. „V tom je také jeho velká síla. Daří se mu i v nájezdech, před každým zápasem je na rozbruslení jezdíme a většinou on s Robinem Hanzlem shrábnou výhru,“ přiznal Francouz, který je členem širšího kádru reprezentace.

Vstoupit do diskuse
0

MS hokej 2024 ONLINE - Mistrovství světa v ledním hokeji

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud