3. března 2015 • 16:43

Tým pro MS po výměnách v NHL: Ručinský, Hejda a Jágr jako žolík

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Výměny v NHL zkřížily plány trenérovi hokejové reprezentace Vladimíru Růžičkovi. Play off si totiž s největší praděpobností zahrají obránci Marek Židlický v Detroitu, Zbyněk Michálek v St. Louis a brankář Michal Neuvirth z Islanders. Jak by mohla vypadat sestava českého týmu pro MS, které v květnu hostí Praha a Ostrava?



Brankáři

Alexander Salák, 28 let, Sibir Novosibirsk
Po přestupu z Petrohradu do Novosibirsku září a s týmem skončil na druhém místě v konferenci. V play off ho nejspíš čeká ještě pořádná šichta.

Jakub Kovář, 26 let, Jekatěrinburg
To naopak Kovář postoupil s Jekatěrinburgem z posledního osmého místa. V základní části ale také zářil, vychytal osm čistých kont, což je nejvíc v celé KHL.

Pavel Francouz , 24 let, Litvínov
Francouz za reprezentaci v této sezoně nastoupil jen jednou a utkání proti Švédsku před vyprodanou O2 arenou se mu příliš nepovedlo – inkasoval šest branek a Češi prohráli 4:6. Své kvality však pravidelně dokazuje v extralize.

Obránci

Ondřej Němec,30 let, CSKA Moskva
V současném rozpoložení české defenzivy bude jejím klíčovým mužem. Má bohaté zkušenosti a tři medaile z MS: zlato z 2010 a bronzy z následujících dvou let.

Roman Polák, 28 let, Toronto
Tvdost. Toto slovo Poláka vystihuje. S 212 hity je v této statistiky pátý v celé NHL. Zahrál si už na olympiádě ve Vancouveru.

Jan Hejda,36 let, Colorado Avalanche
Sice už reprezentační kariéru ukončil, navíc měl mediální přestřelku s předchozím koučem národního týmu Hadamczikem , s Růžičkou se ale velice dobře zná z působení ve Slavii. Na svém kontě už má 608 utkání NHL.

Michal Kempný,24 let, Kometa Brno
Byl to Růžička, který mu dal velkou šanci. V roce 2012 byl v Brně nechtěný, a tak si ho vzal do Slavie na roční hostování. Tam se rozehrál a nyní je z něj jeden z nejlepších obránců extraligy. Teď je však zranění, nad jeho nominací visí velký otazník.

Petr Čáslava,35 let, Pardubice
Zkušený zadák by české obraně hodně pomohl – má za sebou už 186 utkání v reprezentaci. Zdobí ho poctivá obranná hra a obětavost, v extraligové statistice Radexast index skončil pátý.

Petr Zámorský,22 let, Örebro
Šikovný útočný obránce a navíc pravák. Ti se v dnešním hokeji cení. Nebojí za zaútočit, což by českou hru oživilo. Důležitou roli by mohl mít i při přesilových hrách.

Rostislav Klesla,32 let, Třinec
Další velezkušený bek, který má za sebou 659 zápasů v NHL. Co se týče obranné hry, tak je na něj velký spoleh.

Jan Kolář, 28 let, Vladivostok
Další defenzivně laděný obránce, který v KHL působí už třetí sezonu. Na mistrovství světa debutoval loni v Bělorusku.

Útočníci

Roman Červenka , 29 let, SKA Petrohrad
Jeden z Růžičkových koní. V NHL se ve zkrácené sezoně neprosadil, v KHL si ale udělal zvučné jméno. Hraje za jeden z nejlepších klubů Petrohrad, v tomto ročníku však nedostává tolik prostoru jako dřív.

Vladimír Sobotka , 27 let, Avangard Omsk
27letý hráč má bohaté zkušenosti z NHL, teď však hraje svou první sezonu v KHL za Omsk. Odchovanec třebíčského hokeje ve starším dorostu přestoupil do Slavie, takže ho kouč Růžička velmi dobře zná.

Jakub Klepiš, 30 let, Oceláři Třinec
Další z Růžičkových oblíbenců, který vyrůstal ve Slavii, nyní působí v Třinci. Loni ho Růžička vzal na šampionát i přesto, že ho Lev během finále KHL vyřadil z týmu. Předtím byl navíc zraněný. To dokazuje, jak moc mu důvěřuje.

Tomáš Hertl , 21 let, San Jose Sharks
Po minulé fantastické sezoně, kterou mu přerušilo zranění, neprožívá nejlepší ročník. Přišel o místo v elitních útocích a nastupuje ve třetí formaci, v San Jose mu však dál věří. Stejně jako Růžička, který ho vychoval.

Jan Kovář, 24 let, Mettalurg Magnitogorsk
Po titulu s Plzní v roce 2013 zamířil do Magnitogorsku a dvakrát skončil v produktivitě KHL druhý. Jde o komplexního útočníka, který umí sbírat body, ale nechybí mu ani poctivost v defenzivě.

Jakub Voráček , 25 let, Philadelphia Flyers
Philadelphii se vidina play off vzdaluje, a tak jeden z nejproduktivnějších hráčů NHL by měl být volný pro MS. „Šampionát v Praze by pro mě byl jedním z vrcholů kariéry,“ řekl.

Martin Ručinský , 43 let, Litvínov
V době šampionátu mu bude 44 let, ale v extralize zažívá fantastickou sezonu. V produktivitě skončil druhý stejně jako Litvínov v tabulce základní části. V únoru se po devíti letech vrátil do národního týmu, když dvakrát nastoupil proti Rusku.

Ručinský po návratu do repre: Všichni táhneme za jeden provaz
Video se připravuje ...

Petr Koukal, 32 let, Jokerit Helsinky
Bojovník, který na ledě nevypustí jedinou vteřinu, momentálně působí v mužstvu nováčka KHL Jokeritu Helsinky. Po konci základní části obsadil páté místo v týmové produktivitě.

Aleš Hemský, 31 let, Dallas Stars
V Dallasu neprožívá nepovedenější sezonu, asistent trenér Jaroslav Špaček už s ním však hovořil. Stars do play off s největší pravděpodobností nepostoupí, a tak Hemský by měl být pro šampionát volný.

Radek Smoleňák, 28 let, MODO
Na třech dosavadních akcích reprezentace v této sezoně nosil kapitánské céčko. Tvrďák, který neuhne ze souboje, a umí se zastat spoluhráčů, což ukázal v únoru proti Rusku, kdy mstil zákrok na Ručinského.

Smoleňák se těší na zápas v Praze. Ještě jsem tu nehrál, říká
Video se připravuje ...

Jiří Novotný , 31 let, Lokomotiv Jaroslavl
První dvě reprezentační akce sezony vynechal. „Jirku zkoušet nemusím,“ zdůvodnil to Růžička. Jde o zkušeného harcovníka, který má na kontě přes 130 utkání v národním týmu.

Martin Zaťovič , 30 let, Lada Togliatti
Komplexní hokejista, který se Růžičkovi zalíbil už před loňským MS v Bělorusku. Může hrát na centru i na obou křídlech, odvede moře černé práce.

Tomáš Filippi, 22 let, Liberec
Mladý Bílý Tygr kouče Růžičku hodně zaujal, samotný kouč přiznal, že je možné, že si někdo z mladíků místo na MS vybojuje. Mohl by jím být právě Filippi.

Michal Vondrka, 32 let, Sparta Praha
Další Růžičkův svěřenec ještě ze Slavie. Ačkoli ze Slovanu Bratislava zamířil do Sparty, trenér ho nominoval jako náhradníka na únorové zápasy s Ruskem – ve dvou duelech vstřelil tři góly a na další nahrál. „O místo si řekl,“ přiznal Růžička.

Žolík

Jaromír Jágr , 43 let, Florida Panthers
Po mistrovství světa v Bělorusku říkal, že v reprezentaci končí a zatím toto rozhodnutí nevzal zpátky. Pokud by tak učinil, Růžička by ho nominoval.

Jak portál iSport.cz vybíral

V úvahu připadali hráči z Evropy a hráči z NHL, jejichž kluby nejsou nyní na postupových příčkách pro play off. Vladimír Růžička bude moci v květnu využít i ty hokejisty, kteří vypadnou v úvodním kole Stanley Cupu. 

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji 2024 ONLINE

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud