10. dubna 2015 • 21:50

Hejdovi zavolám, plánuje kouč Růžička. Chce přivítat i Hertla

Autor: jip
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
VŠECHNA VIDEA ZDE

U extraligového finále a pak večer u fotbalového derby Sparta-Slavia si bude myšlenky na další skladbu týmu pro mistrovství světa třídit kouč hokejové reprezentace Vladimír Růžička. Zvědavý je na konec základní části NHL, na to, kdy přivítá útočníka Voráčka a co mu řekne obránce Hejda, kterého chce zavolat. Příští týden by rád měl i forvarda Hertla.



Čtyři hráči vypadli z kádru hokejové reprezentace po vítězství 3:1 v druhé jihlavské partii nad Slovenskem. „Zápas byl z naší strany dobře odehraný, proti silnému soupeři jsme měli zlepšený pohyb, hráli jsme hodně dobře. S přístupem hráčů, jak za tím šli, jsem moc spokojený,“ chválil trenér Vladimír Růžička.

Přesto je jasné, že někdo místo novým posilám udělat musí. Tak se s národním týmem pro letošek rozloučili bek Jeřábek a v útoku Roman, Svačina a Pohl.

Češi zvítězili v obou utkáních se Slovenskem
Video se připravuje ...

Necelý den poté, co do play off NHL postoupil Winnipeg s brankářskou jedničkou Pavelcem, protočil Růžička proti Slovensku tentokrát oba svoje gólmany. Začal Kovář, ve 32. minutě ho nahradil Machovský. Ten se představil v přípravě poprvé.

„Nekoukám na Winnipeg, jak postupuje. Potřebujeme mít Machyho ve hře. Zatím dělal jenom tréninky, chtěl jsem, aby naskočil do zápasu,“ vyloučil Růžička, že by oba muže s maskou poslal do brankoviště proto, že přílet Pavelce se vzdálil. „S Ondrou (Pavelcem) jsem jasně domluvený. Když bude šance, přiletí, když ne, vyjdeme z toho, co máme. Tyhle dva gólmany (Kováře a Machovského) a z Litvínova po finále vezmeme Francouze,“ upřesnil trenér, který častější Kovářovo nasazování vysvětlil potřebou dostat oporu Jekatěrinburgu do tempa.

O tom, co se o víkendu stane v NHL, sice Růžička přemýšlí, ale ví, že s výsledky závěrečných zápasů a umístěním týmů v základní části nic nenadělá. Proto si k čekání na jakékoliv závěry pustí v sobotu hokej i fotbal. „A pomalu si pár věcí obvolám, pak se podívám na hokeje,“ řekl. Spojit se chce se zkušeným bekem Hejdou, který už dřív prohlásil, že jediný, kdo ho může zlákat k návratu do reprezentace, je právě Růžička. A ten ho chce. Zájem má rovněž o Krejčího s Pastrňákem z Bostonu.

U dalších borců čeká na jejich zdravotní stav a na to, v jakém stavu na konci příštího týdne odletí k další přípravě Švédska. To se týká beka Blaťáka, útočníků Sobotky s Koukalem a možná i nováčka do zadních řad Jordána. „U Blaťáka bychom chtěli, aby s námi potrénoval. Kdyby ale nejel do Švédska, už by i vypadl z nominace. Uvidíme. Pokud hrát bude, šanci má,“ řekl kouč. Potvrdil, že někteří hráči současného výběru si na MS určitě zahrají. „Jména ale nechtějte.“

Hráči sami dosud berou přípravu především jako vklad do budoucnosti. I třeba univerzální útočník Simon, se čtyřmi trefami nejlepší střelec týmu v přípravě.

„Především jde o hru, jak kdo zapadá do systému a jak hraje,“ řekl Simon, přestože připustil, že s důvěrou, kterou mu kouč Růžička od začátku sezony dává, se mu na led naskakuje líp a taky góly přibývají. „Je to i hodně o spoluhráčích. Na konečnou nominaci nemyslím, mistrovství je ještě za chvilku a očekávání se sice trochu stupňuje, ale každý se snaží si to nepřipouštět,“ podotkl.

V pondělí se na dalším srazu k reprezentaci připojí ze Sparty Vondrka, Buchtele a Polášek. Měl by trénovat i bek Němec, u kterého se ale uvidí, jestli do Švédska poletí. Tam se národní výběr představí 17. a 19. dubna.

Aktuální složení hokejové reprezentace:

Brankáři: Matěj Machovský (Plzeň), Jakub Kovář (Jekatěrinburg/KHL), Alexander Salák (Petrohrad/KHL),

obránci: Bohumil Jank, Martin Pláněk (oba Hradec Králové), Vojtěch Mozík (Plzeň), Petr Čáslava (Pardubice), Michal Kempný (Kometa Brno), Adam Polášek (Sparta Praha), Miroslav Blaťák (Omsk/KHL), Jan Kolář (Vladivostok/KHL), Ondřej Němec (CSKA Moskva/KHL), Jakub Nakládal (TPS Turku/Fin.), Jakub Krejčík (Örebro/Švéd.),

útočníci: Tomáš Filippi, Jakub Valský (oba Liberec), Lukáš Radil, Tomáš Zohorna (oba Pardubice), Jan Buchtele, Michal Vondrka (oba Sparta), Dominik Simon (Plzeň), Petr Koukal (Jokerit Helsinky/KHL), Jan Kovář (Magnitogorsk/KHL), Jiří Novotný (Jaroslavl/KHL), Martin Růžička (Čeljabinsk/KHL), Vladimír Sobotka (Omsk/KHL), Martin Zaťovič (Togliatti/KHL), Radek Smoleňák (MODO/Švéd.), Michal Birner (KalPa Kuopio/Fin.).

Vstoupit do diskuse
0

MS hokej 2024 ONLINE - Mistrovství světa v ledním hokeji

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud