10. června 2015 • 04:59

Kdo nahradí trenéra Růžičku: Vůjtek, Rulík, Říha, nebo někdo jiný?

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
  • Vůjtek, Rulík, nebo Říha?Vůjtek, Rulík, nebo Říha?FOTO: Koláž iSport.cz

    Hokejová reprezentace je bez trenéra. Vladimír Růžička rezignoval pod tlakem korupční aféry, která vypukla už před domácím mistrovství světa. Kdo po něm převezme střídačku národního týmu? Portál iSport.cz vybral deset možných kandidátů.

  • Radim Rulík

    Martin Ručinský a Radim Rulík slaví v šatně Litvínova s mistrovským pohárem Martin Ručinský a Radim Rulík slaví v šatně Litvínova s mistrovským poháremFoto Barbora Reichová (Sport)

    Za asistenta si ho vybral k reprezentaci už Ivan Hlinka, pak i Vladimír Růžička. K historickému titulu dovedl Litvínov v tandemu s Miloslavem Hořavou, největším českým odborníkem přes obránce. Dělali spolu i jinde, dokonce u dvacítky, extraligový triumf je vynesl na výsluní.

  • Josef Jandač

    Vladimír Růžička a Josef Jandač Vladimír Růžička a Josef JandačFoto Michal Beránek SPORT

    Dva roky byl Růžičkovi k ruce u reprezentace, ještě před zlatým šampionátem 2010 však svaz podepsal smlouvu s Aloisem Hadamczikem. Od té doby vyhrál jednou základní část se Spartou, v play off si sny neplní. Pořád patří mezi českou trenérskou špičku.

  • Jiří Kalous

    Jiří Kalous dovedl Třinec do finále extraligy Jiří Kalous dovedl Třinec do finále extraligyFoto Jaroslav Legner (Sport)

    Jandačův spolužák, další absolvent z líhně profesora Kostky a progresivní krev českého trenérství. Působil u dvacítky, v extralize se školil vedle Růžičky, trénoval pražský Lev. Jako hlavní kouč pozvedl Liberec a s Třincem postoupil do finále extraligy.

  • Miloš Říha

    Miloš Říha si vybudoval velké renomé v Rusku, doma to má těžší Miloš Říha si vybudoval velké renomé v Rusku, doma to má těžšíFoto Michal Beránek (Sport)

    V Rusku si vybudoval pozici velkého kápa, dostal se až do mocného Petrohradu. Doma nebyl dostatečně oceněn, o spolupráci s ním není valný zájem. Poslední tři roky tahá z bryndy neúspěšné týmy, nezažil úspěch.

  • Rostislav Vlach

    Rostislav Vlach dvakrát po sobě získal cenu pro nejlepšího kouče extraligy... Rostislav Vlach dvakrát po sobě získal cenu pro nejlepšího kouče extraligy...Foto Pavel Mazáč (Sport)

    Stratég v pozadí, bývalý skvělý útočník. Titul se Zlínem, dvakrát po sobě nejlepší kouč extraligy. Až na dvě hráčské sezony ve Finsku se však držel rodné hroudy. Kromě Zlína a okolí jinde netrénoval.

  • Václav Sýkora

    Václav Sýkora v Česku nedostal pořádnou šanci Václav Sýkora v Česku nedostal pořádnou šanciFoto Michal Beránek (Sport)

    Zdatný odborník, o svých kvalitách přesvědčil všude, jen v Česku nedostal pořádnou šanci, byť získal tituly se Spartou a Pardubicemi. Během MS vypomáhal finskému trenérovi Karimu Jalonenovi, v nové sezoně bude trénovat v Čerepovci.

  • Vladimír Vůjtek

    Vůjtek vedl naposledy Slovensko Vůjtek vedl naposledy SlovenskoFoto Michal Beránek (Sport)

    Má podobný příběh jako Říha: větší chválu si vysloužil v zahraničí než v Česku. 68letý kouč nikdy nevedl českou seniorskou reprezentaci, naposledy tři roky vedl Slovensko, se kterým v roce 2012 získal stříbro, po českém MS však skončil.

  • Jaroslav Špaček

    Špaček byl Růžičkovým asistentem Špaček byl Růžičkovým asistentemFoto Michal Beránek (Sport)

    Jako Růžičkův asistent se osvědčil. Má respekt a jako bývalý vynikající obránce je specialistou na defenzivu, nemá však žádné zkušenosti jako hlavní kouč, i v Plzni zastává roli asistenta.

  • Alois Hadamczik

    Hadamczik skončil po olympiádě v Soči Hadamczik skončil po olympiádě v SočiFoto Pavel Mazáč (Sport)

    Tak tato varianta je nejméně pravděpodobná až nereálná. U reprezentace skončil po neúspěšném čtvrtfinále na olympiádě v Soči, od nové sezony vede Kometu Brno. Od roku 2004 se u národního týmu střídali jen Růžička s Hadamczikem, příležitost by teď měl dostat někdo jiný.

  • Jakub Petr

    Jakub Petr je hlavním trenérem juniorské reprezentace a působí i ve Vítkovicích Jakub Petr je hlavním trenérem juniorské reprezentace a působí i ve VítkovicíchFoto Michal Beránek (Sport)

    V budoucnu někdy ano, teď ne. Zástupce nastupující progresivní generace vede nově dvacítku, předtím dovedl osmnáctku ke světovému stříbru. Stále však působí jako jeden z asistentů v extraligových Vítkovicích.

     

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji 2024 ONLINE

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud