Pavel Bárta
30. května 2015 • 16:10

Tajemství je venku? Češi mají na Světovém poháru vyzvat Kanadu i USA

Autor: Pavel Bárta
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dohody, nedohody, Vladislav Treťjak to prostě řekl. Organizátoři Světového poháru 2016 ještě nerozkryli složení skupin, ale rozpovídal se o nich šéf ruské hokejové federace. Legendární gólman Sovětskému sportu sdělil, že sborná narazí na Švédy, Finy a severoamerický výběr do 23 let. Pokud to tak bude, Česko čeká hodně divoký program: Kanada, USA a nevyzpytatelný výběr Evropy.



Aby čeští hokejisté proklouzli na Světovém poháru do play off, museli by ve skupině skončit nejhůř druzí. To bude nadmíru těžký úkol, bez ohledu na to, jak budou skupiny vypadat. Jejich podobu nikdo oficiálně zatím nepotvrdil. „Vůbec si nejsem jistý, že to je tak napevno,“ řekl Sportu generální sekretář ČSLH Martin Urban v reakci na zvěsti, které vyzradil Vladislav Treťjak.

Podívejte se, v jakých sestavách by mohli případní čeští soupeři nastoupit:

Jak by mohl vypadat tým Kanady na Světovém poháru 2016?
Jak by mohl vypadat tým Kanady na Světovém poháru 2016?

Kanaďané vyhráli dvakrát po sobě olympiádu a poslední mistrovství světa v Praze ovládli s dominancí, připomínající někdejší rudou mašinu SSSR. Američané zajisté postaví silnější výběr, než ten, který na šampionátu obral český výběr o bronz. Smíšený evropský tým si zvolí manažer nominovaný NHL a NHLPA. Objevit by se v něm měli Slováci, Švýcaři, Němci, Dánové, Norové, Slovinci, Rakušané, Francouzi... Ale může to být i jinak, víc se dozvíme pravděpodobně až v září.

Během mistrovství světa v Praze proběhla jednání, kterých se zúčastnili vrcholní představitelé hráčské asociace v čele s Donem Fehrem. Zámořskou ligu zastupoval její druhý nejvyšší muž Bill Daly. Turnaj proběhne v režii NHL a NHLPA. Konečné slovo tedy mají tyto organizace.

„Probírali jsme detailněji kalendář a návrh na rozdělení skupin. Bylo dohodnuto, že tyhle věci zveřejní NHL. Je to jejich turnaj a my jsme na něj za určitých podmínek pozvaní. V rámci silné evropské čtyřky Švédsko, Rusko, Finsko a Česko jsme dohodli dva přípravné zápasy, které taky podléhají schválení NHL. Budeme hrát s Ruskem jednou u nich a jednou doma, Švédsko se střetne s Finskem, i proto, že tyhle duely mají náboj a přilákají diváky,“ nastínil Urban.

Do 1. března 2016 musí týmy nahlásit jména prvních 16 hráčů, včetně dvou brankářů, do 1. června pak kompletní soupisku. Na začátku září se rozběhnou přípravné kempy. Pro všechny účastníky jsou plánovány tři přípravné zápasy, ten poslední sehrají i evropské celky v zámoří. Zatím není známo, s jakými soupeři, ale pravděpodobně to bude v dosahu Toronta.

Samotný turnaj by měl proběhnout výhradně v torontské hale Air Canada Centre od 17. září do 1. října. V tom spočívá největší rozdíl proti minulosti, kdy jedna skupina probíhala v Evropě, navíc se hrálo na různých místech. V předchozích ročnících v letech 1996 a 2004 v ní vedle Česka bojovaly celky Finska, Švédska a Německa. Ty se turnaje tentokrát už nezúčastní, stejně tak nebyli přizváni Slováci.

Nově je nahradí severoamerický výběr hráčů do 23 let a smíšený evropský tým. „Tři zápasy ve skupině, z každé postoupí dvě mužstva. Dvě semifi nále, finále na dvě vítězná utkání. Vše nastaveno tak, aby Rusko v play off mohlo dojít na Kanadu nebo USA,“ prozradil další podrobnosti Vladislav Treťjak v rozhovoru pro Sovětskij sport.

Další, kdo byli na jednáních přítomni, dodržují slib mlčenlivosti, ke kterému se zavázali. „Hraje se finále Stanley Cupu, potom bude draft, takže očekávám, že až po něm začne NHL komunikovat víc,“ připomněl Urban. „Ale zájem je dát celý turnaj do Kanady a s velikou pravděpodobností do Toronta. Stanovisko však musejí vydat oni. Záleží na nich, jak to budou chtít prodat,“ dodal.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud