10. června 2015 • 13:20

Král: Růžička přišel o autoritu, stejně bychom ho museli odvolat

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

I kdyby v úterý nepřišla rezignace Vladimíra Růžičky na post reprezentačního trenéra, musel by se jí Výkonný výbor hokejového svazu zabývat a pravděpodobně by ho odvolal. Podle šéfa českého svazu Tomáše Krále Růžička přišel o autoritu u nejširší veřejnosti a jeho kauza poškodila celý český hokej, nicméně stále ctí presumpci neviny. O novém trenérovi reprezentace začne vedení svazu jednat na příštím zasedání v polovině července.



„Odstoupení nebo odvolání jsem viděl jako nezbytné v zájmu českého hokeje,“ uvedl na tiskové konferenci po jednání výkonného výboru Král s tím, že Růžička ztratil své postavení hokejové ikony. „Situace významně podkopává autoritu a důvěru Vladimíra Růžičky u hokejové i nejširší veřejnosti,“ řekl Král a naznačil, že i kdyby Růžička nerezignoval, nejspíš by byl odvolaný.

Korupční kauza vypukla už před domácím mistrovství světa, kdy otec bývalého mládežnického hráče Slavie Miroslav Palaščák zveřejnil video natočené skrytou kamerou, na kterém s Růžičkou mluví o částce 500 tisíc, aby jeho syn ‚dostal šanci‘. Tehdy Král trenéra podržel a Růžička u reprezentace zůstal. Rozhodnutí šéf svazu nelituje. „Shodli jsme se, že bychom postupovali stejně. Jak šampionát dopadl, potvrdilo se to, že jsme se rozhodli správně,“ dodal.

Tomáš Král: Korupční případy nemůže řešit svaz
Video se připravuje ...

Král za vedení svazu také důrazně odmítl, že by korupce v mládeži byla plošným problémem českého hokeje. „Je potřeba říct, že se to týká konkrétního klubu a konkrétního trenéra. To, že se to prezentuje jako běžná věc celého hokeje, tak to je podle nás špatně. Kdyby Vladimír Růžička nebyl trenérem národního týmu, tak by se to řešilo jen na úrovni klubu.“

Kdo Růžičku nahradí u národního týmu, zatím není jasné, jeho nástupci se budou projednávat na dalším zasedání výkonného výboru 18.6., ani však tehdy nemusí být znám. Do té doby mají členové vedení svazu zmapovat situaci na trenérském trhu a navrhnout kandidáty. „Není možnost, že by se Růžička teď vrátil, ale do budoucna to nevylučuji,“ doplnil Král. Podle představitelů svazu by nový trenér mohl trénovat zároveň i klub a představou je dvouletá či tříletá smlouva, jasno by mělo být do konce července.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji 2024 ONLINE

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud